22 sobne biljke za svetle prostore i 15 za tamne -Vodič za odabir

Kada birate sobne biljke za svoj prostor, važno je uzeti u obzir ne samo estetiku već i svetlosne uslove koje možete pružiti. Osvetljenje je ključni faktor za uspeh u uzgoju biljaka, a u nastavku vam donosimo vodič o tome kako odabrati biljke koje odgovaraju jačini svetlosti u vašem prostoru.

Ako imate svetle prostore, razmislite o ovih 22 sjajnih sobnih biljaka koje prosperiraju u dobro osvetljenim prostorijama. Sa druge strane, za tamnije prostore, preporučujemo 15 biljaka koje uspevaju i bez obilja svetlosti. Pročitajte dalje kako biste pronašli savršene biljke za vaš dom.

Heterotrofi-biljke prilagođene za život sa malo svetlosti

Različite sobne biljke imaju različite potrebe kada je u pitanju izlaganje sunčevoj svetlosti. Međutim, čak i ako nemate velike prozore u svom domu postoje biljke koje odlično uspevaju pri slabom osvetljenju.

U nastavku ćete otkriti sa kojim biljkama možete ulepšati to, ne baš osvetljeno mesto u svojoj dnevnoj sobi ili kancelariji.

Hedera

Ova biljka voli da se penje, i potrebno joj je veoma malo sunčeve svetlosti. Bršljen je klasična biljka, savršena za viseću korpu. Mada izgleda sjajno i u ukrasnoj saksiji, u bilo kom prostoru.

Od štetočina mogu joj smetati paukove grinje, ali njihovu pojavu možete sprečiti čestim orošavanjem biljke.

Supstrat za sadnju Hedera je Multibotanika mix.

 

Zlatna puzavica

Pothos je biljka koja može da preživi pri slabom osvetljenju i neredovnom zalivanju, uspevaće u bilo kojoj prostoriji vašeg doma ili kancelarije, samo je držite dalje od sunca. Dolazi u raznim nijansama zelene i u dvobojama.

Supstrat za sadnju Potosa je Aroid mix.

Zamija

Uspevaće čak i ako dobije samo fluoroscentno svetlo u nekom uglu ili kancelariji. Toleriše sve uslove, tako da je idealna za osobe koje često putuju. Sa svojim vitkim stabljikama i sjajnim, voštanim listovima krajnje tropsi izgleda u formi kokedame. Kompletan vodič, sve o zamiji, možete pogledati ovde.

Supstrat za sadnju Zamije je Supstrat za sukulente i kaktuse.

Sobna paprat

Otkako su otkrivene, paprati imaju važnu ulogu u dizajnu enterijera. Uspevaju na delimično senovitim mestima, samo ne trpe strujanje vazduha. Sve paprati vole vlagu pa ih treba često orošavati, pogotovo zimi, kada je vazduh u prostoriji suv zbog grejanja. Neodoljivo izgledaju onako bujne, sa razvijenim, jarko zelenim, zakrivljenim listovima.

Zemlju treba održavati blago vlažnom.

Supstrat za sadnju Boston paprati je Multibotanika mix.

Difenbahija

Malo sobnih biljaka nudi toliko opcija kao ova prelepa tropska biljka. Uspevaju pri slabijem osvetljenju, međutim može se desiti da se izduže, to je znak da im je potrebno više svetlosti. U tom slučaju pomerite je na neko malo svetlije mesto.

Supstrat za sadnju Difenbahije je Egzotik mix.

Filadendron

Jedna od savršenih biljaka ako želite da započnete zelenu avanturu. Ova kultna biljka uspeva u svim uslovima osvrtljenja i jedna je od najotpornijih biljaka. Zbog svog izgleda tropske lepotice neizostavna prilikom opremanja poslovnih prostora.

Supstrat za sadnju Filadendrona je Aroid mix.

Srećni bambus

Pored svog jedinstvenog izgleda, srećni bambus potpuno uspeva samo u malo vode. Sve što treba da uradite jeste da dospete vodu, i operete posudu s vremena na vreme. Odgovara mu srednje do slabo osvetljenje.

Monstera

Za tropski izgled u prostoru Monstera je neizbežna. Njene stabljike poput puzavice čine je dobrim izborom za viseće korpe. Ako želite da biljka bude kompaktna, jednostavno odrežite duže delove. Reznice se lako ukorenjuju u vodi, tako možete dobiti pravu kolekciju ove dražesne biljke.

Supstrat za sadnju Monstera je Aroid mix.

Marimo biljka

Marimo živi u koritima hladnih jezerima, gde sunčevi zraci veoma slabo dopiru. To je ono što joj treba priuštiti i u kućnim uslovima. Polica za knjige koja je mala za većinu biljki, ili radni sto u kancelariji gde sunčevi zraci ne dopiru, idealna su mesta za ovu tako malu, a tako goropadnu biljku.

Ovo su još neke biljke kojima nije potrebno mnogo svetlosti da bi napredovale: Salonska palma, agloanema, aspidistra, spatifilum, maranta, singonium, peperomija, Phalaenopsis ili moljac orhideja, anturijum, pauk biljka, begonija, hoja, kalateja.

Možete primetiti da su biljke koje uspevaju u tamnom prostoru (heterotrofi) većinom zeleno lisne, voštanih ili veoma čvrstih listova. I ono što je zajedničko za ove biljke jeste da se zalivanje odvija po principu manje je više.

Odnosno, jedno od pravila zalivanja je da biljke koje se gaje u tamnom prostoru zahtevaju manje vode, nego obično, i treba ih ređe zalivati.

Kao što uvek postoje izuzeci, tako npr. paprat ipak zahteva konstantno, blago navlaženu zemlju.

Biljke koje obožavaju sunčevu svetlost

Većina biljaka uspeva na umerenom, do jakom svetlu. Ako imate tu sreću da živite u domu koji je preplavljen sa puno prirodnog svetla, omogućićete idealne uslove za širok spektar sobnih biljaka, koje dolaze iz pustinja i tropskih krajeva.

Sobne biljke za izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti

Poreklom iz toplih krajeva širom sveta, pustinja, ove sobne biljke su genetski prilagođene da apsorbuju velike količine sunčeve svetlosti.

Karakteristično za ovu grupu biljaka jeste da zahtevaju veoma retko, ali obilno zalivanje. Mogu preživeti mesecima bez vode, ali kada ih zalivate to treba da uradite sa dosta vode. Obavezno im obezbedite posudu sa drenažnim rupama. S obzirom da ukrasne saksije nemaju na dnu otvore za oticanje viška vode, najbolje je da biljku držite u običnoj plastičnoj posudi, koju lako možete izvaditi prilikom zalivanja.

Raznolikost izgleda i familija, ova kolekcija uključuje: Sukulente, aloje, ukrasni grašak, burito, krasulu, eheverije, sempervivum (čuvarkuća), eonijum, havortiju, juka, kalanhoja; kao i sve vrste kaktusa.

Biljke kojima prija jako, filtrirano sveto

To su uglavnom tropske biljke. Suprotno opštem mišljenju, većina tropskih biljaka ne trpi direktnu sunčevu svetlost.

Ovde pripadaju i biljke koje imaju listove u boji. Da bi se održala intenzivna šara na listovima neophodno im je obezbediti dovoljno svetlosti. Šarenolisne biljke uspevaće i u tamnijem prostoru, međutim u tom slučaju, šare će se vremenom izgubiti, ali to nikako ne ugrožava život biljke.

Zalivanje ove grupacije biljaka je kada je zemlja pri vrhu blago osušena. Ako samim posmatranjem ne možete sa sigurnošću da odredite da li je potrebno zaliti biljku, možete koristiti opštepoznatu tehniku, prst u zemlju, ili drveni štapić. Ukoliko ima tragova zemlje na prstu ili štapiću, odložite zalivanje.

S obzirom da većinom potiču iz tropskih, kišnih šuma, gde je vlažnost vazduha veoma visoka, pored zalivanja, tropske biljke je potrebno i često orošavati.

Pahira

Pahira se često prodaje kao bonsai drvo. Isprepletane stabljike, sa bujnim zelenim listovima čini je nezaobilaznim izborom za sve pasionirane ljubitelje biljaka. Po feng šui filozofiji, ova biljka donosi finansijsku stabilnost u dom.

Supstrat za sadnju Pahire je Egzotik mix.

Kroton

Za dodavanje šarenila u vašu zelenu oazu ne tražite dalje od krotona. Ova biljka voli sunce, i dolazi u velikom spektru boja. Listovi mogu biti žuti, zeleni, dvobojni narandžasti, braon, ljubičasti i crni.

Supstrat za sadnju Krotona je Eklektik mix.

Cikas palma

Spororastuća biljka, ne rađa cvetove i retko odbacuje lišće. Veoma lepo se uklapa u sve stilove enterijera.

Supstrat za sadnju Cikas palme je Supstrat za sukulente i kaktuse.

Nolina

Lišće ovog čupavca podseća na konjski rep, pa vam može poslužiti za akcentiranje osunčane kuhinje ili dnevne sobe. Biljka raste sporo, tako da joj neće biti potrebno često presađivanje.

Supstrat za sadnju Noline je Egzotik mix.

Areka palma

Je idealna za ulaze ili prostore sa zasvođenim plafonom. Može da naraste veoma visoka, i da postigne veliku širinu.

Supstrat za sadnju Areka palme je Egzotik mix.

Madagaskarski jasmin

Očaravajući mirisni jasmine cveta kasno zimi, baš kad nam je potrebno malo osveženja dok čekamo proleće.

Supstrat za sadnju Madagaskarskog jasmina je Tropik mix.

Kordilina

Još jedna šarenolisna tropska lepotica. Listovi, nalik na palmine, mogu biti ružišasti, zeleni, ljubičasti crveni i raznobojni.

Dracena

Veoma je popularna kućna biljka. Može da naraste veoma visoka, ali s obzirom da je sporo rastuća, za to joj je potrebno mnogo godina.

Rajska ptica

Ova jedinstvena biljka ima jedne od najlepših cvetova na svetu. Cveta u kasnu zimu ili rano proleće, ali cvetovi se pojavljuju kod zrelih biljaka, starih najmanje tri godine.

Sanseverija

Biljka koja sporo raste i oprašta vam sve. Toleriše od jakog do slabog osvetljenja, a podneće i one najzaboravnije kada je zalivanje u pitanju. U rod sanseverije spada preko 50 vrsta, ali se samo 10 gaji kao sobne biljke.

Vazdušne biljke

Vazdušne biljke, gde spade i Španska mahovina, su epifiti, nemaju koren i ne sade se u zemlju. Da bi napredovale potrebno im je dosta sunčeve svetlosti.

Postoji još mnogo biljaka u ovoj grupi, neke od njih su: Pustinjska ruža, neke vrste fikusa, ali i aromatični bosiljak

Koliko sati sunčeve svetlosti, dnevno, se smatra da je puno sunca?

U proseku 8 sati se smatra puno sunca. Mada će biljke biti srećne sa 6, ili više sati sunčeve svetlosti dnevno.

Da li je sunčeva svetlost koja ulazi kroz prozor direktna sunčeva svetlost?

Jeste, to se smatra direktnim sunčevim svetlom. Ali, već svetlost kroz zavesu se vodi kao indirektna sunčeva svetlost.

Drveće ispred prozora takođe pravi indirektno sunčevo svetlo.

Kako da znam da li moja biljka dobija dovoljno svetlosti?

Ako stablo biljke postane izduženo, verovatno je da biljka ne dobija dovoljno svetlosti. Može se desiti da čak i listovi postanu sve bleđi.

Ukoliko je u pitanju biljka koja cveta, moguće je da će cvetanje izostati. Biljku samo pomerite na neko svetlije mesto, sve će se ubrzo vratiti u normal.

Da li mogu zimi da stavim biljke pored prozora?

Da, to je dobro mesto za biljke zimi, ali vodite računa da lišće biljke ne dodiruje staklo, ako je temperatura napolju veoma niska.

Bonus savet

Biljke, pogotovo one sa velikim listovima, sakupljaju prašinu, što će onemogućiti njihovu sposobnost da apsorbuju svetlost. Brisanje prašine je neophodno da bi biljka bila zdrava, i da bi napredovala.

Za brisanje prašine sa listova koristite meku pamučnu krpu, i odstojalu vodu iz česme, kišnicu ili flaširanu vodu.

Hvala na čitanju.

error: Content is protected !!