Afrička ljubičica (African Violet) – nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Nega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati ​​zdrav rast i cvetanje vaših biljaka. Da biste postigli ove rezultate, važno je uzeti u obzir različite faktore poput zalivanja, osvetljenja, zemljišta, temperature i kontrolu štetočina.

Osnovna nega

 

Uprkos svom uobičajenom nazivu, afričke ljubičice nisu vrsta ljubičica, već samo daju živopisne cvetove ljubičaste boje. Držite afričke ljubičice zasađene u malim saksijama i presađujte ih svakih nekoliko godina da osvežite tlo. To što su malo ograničene na saksiju podstiče afričke ljubičice da više cvetaju, tako da nemojte biti prebrzi da im date više prostora.

 

Poreklo: Afrička ljubičica potiče iz tropskih područja istočne Afrike.

Uslovi nege: Ova biljka preferira toplu i vlažnu klimu.

Osvetljenje: Voli svetlo mesto, ali izbegavajte direktno sunce koje može oštetiti listove.

Zalivanje: Zalivajte umereno, pazite da ne dođe do preplavljenosti, bolje je zalivati odozdo.

Razmnožavanje: Afričku ljubičicu možete razmnožavati listovima ili reznicama.

Supstrat: Koristite dobro dreniran i hranljiv supstrat.

Akcija!

Jungle mix mešavina za sadnju Afričke ljubičice ima ključnu ulogu u obezbeđivanju optimalnog rasta i zdravlja vaših biljaka. Mešavina sadrži materijale kao što su perlite i vermikulit koji omogućavaju dobru drenažu. To je izuzetno bitno jer sprečava zadržavanje suvišne vode oko korena, što može dovesti do truljenja korena.

Zbog sposobnosti mešavine da zadrži vlagu, nećete morati često zalivati biljke. Ovo je posebno korisno za biljke koje preferiraju konstantnu vlažnost, ali ne vole previše mokro tlo.

1.200 рсд

Problemi koji mogu nastati i kako ih rešiti

 

Uobičajene štetočine i bolesti: Afričke ljubičice, kao i sve biljke, mogu biti pogođene paukovom grinjom, vunastom vaši i ciklama grinjom, koje se, kada se uoče, mogu zbrinuti organskim insekticidima.

Postupak tretiranja organskim insekticidom uključuje sledeće korake:

 

  • Identifikacija štetočina: Prvo, identifikujte štetočine koje napadaju biljke. To mogu biti različite vrste insekata poput paukovih grinja, brašnastih bubica ili ciklamenih grinja.
  • Priprema organskog insekticida: Pripremite organski insekticid prema uputstvima na pakovanju. Organski insekticidi mogu biti u tečnom obliku ili u obliku praha.
  • Prskanje biljaka: Pažljivo prskajte biljke zahvaćene štetočinama organskim insekticidom. Pazite da ravnomerno pokrijete sve delove biljke, uključujući i donju stranu listova gde se štetočine mogu skrivati.
  • Ponovljeno tretiranje: Po potrebi, ponovite tretiranje insekticidom prema preporukama proizvođača. Ovo je važno kako biste osigurali potpuno uklanjanje štetočina.
  • Praćenje biljaka: Redovno pratite biljke nakon tretiranja kako biste utvrdili efikasnost insekticida i da li se štetočine vraćaju. Ako primetite ponovni napad štetočina, možda će biti potrebno ponoviti tretman ili koristiti druge metode kontrole štetočina.

Važno je pridržavati se uputstava na pakovanju insekticida i koristiti ih u skladu sa preporukama proizvođača kako biste osigurali efikasno i sigurno tretiranje biljaka.

Biljka ne cveta: Ako vaša afrička ljubičica ne daje cvetove, to je zato što ne dobija dovoljno svetlosti, a temperatura i vlažnost nisu tačne. Obezbedite im odgovarajuću svetlost, vodu, vlažnost, đubrivo i supsrat, plus čuvajte ih od štetočina i bolesti, i imaćete srećnu, zdravu biljku.

Pege na listovima: Afričke ljubičice ne vole da imaju vodu na listovima i zbog toga mogu da imaju pegice na njima. Zalijte sa dna tako što ćete posudu staviti u činiju ili koristiti posudu za samozalivanje.

 

Kako očistiti listove afričke ljubičice?

Listovi afričke ljubičice su nežni i ne vole da imaju vodu na sebi, ali kao i kod svih biljaka, listovi postanu prašnjavi. Jednostavno ih nežno obrišite četkom sa mekim vlaknima.

Možda će vas zanimati

Napravi svoj prvi terarijum: Kompletan vodič

Napravi svoj prvi terarijum: Kompletan vodič

Napravi svoj prvi terarijum: Kompletan vodičU današnje vreme, kada većina nas živi užurbanim životom u urbanim sredinama, tražimo načine da unesemo malo prirode u naše domove. Terarijumi su savršen način da stvorimo male zelene oaze koje zahtevaju minimalno...

Zemlja za sobne biljke – saveti i smernice

Zemlja za sobne biljke – saveti i smernice

Zemlja za sobne biljke - saveti i smerniceKada govorimo o uzgoju sobnih biljaka, važno je imati pravu vrstu zemlje koja će obezbediti optimalne uslove za rast i razvoj biljaka. Iako se često koristi termin "zemlja", važno je napomenuti da se zapravo misli na...

Aglaonema – nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Aglaonema – nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Aglaonema – nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Agloanema, kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu,...

Asparagus plumosus– nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Asparagus plumosus– nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Asparagus plumosus– nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Asparagusa kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju...

Araukarija-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Araukarija-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Araukarija (Araucaria)-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati...

Anturijum-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Anturijum-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Anturijum (Anthurium)-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati...

Aspidistra-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Aspidistra-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Aspidistra (Aspidistra elatior)-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete...

Areka palma-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Areka palma-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Areka palma-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Areka, kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete...

Alokasija-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Alokasija-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Alokasija-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati ​​zdrav rast i...

error: Content is protected !!