Aglaonema – nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Nega Agloanema, kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati ​​zdrav rast i cvetanje vaših biljaka. Da biste postigli ove rezultate, važno je uzeti u obzir različite faktore poput zalivanja, osvetljenja, zemljišta, temperature i kontrolu štetočina.

Osnovna nega Agloanema

 

Ako tražite prelepu kućnu biljku koja se lako održava, Aglaonema može biti pravi izbor. Ove biljke sporo rastu i čine popularne sobne biljke dostupne u brojnim sortama. Njihovi veliki, sjajni listovi u obliku koplja ili ovalnog oblika dolaze u različitim kombinacijama boja, od nijansi zelene, srebrne i bele do crvene, ljubičaste i krem. Iako sobne biljke retko proizvode cvetove, Aglaonema je privlačna ukrasna biljka zbog svojih listova.

 

 • Poreklo: Agloanema potiče iz tropskih područja jugoistočne Azije.
 • Uslovi nege: Ova biljka voli toplu i vlažnu klimu.
 • Osvetljenje: Voli svetlo mesto, ali može podneti i delimičnu senku.
 • Vlažnost: Visoka vlažnost je važna, pa redovno prskajte listove, grupišite biljke, stavite posudu sa vodom u blizini biljke ili ih držite u blizini ovlaživača.
 • Zalivanje: Zalivajte umereno, kada se gornji sloj supstrata osuši.
 • Razmnožavanje: Agloanemu možete razmnožiti deljenjem busena ili uzgojem iz reznica.
 • Supstrat: Koristite organski supstrat,koji je dobro drenirajući.
Akcija!

Sastav BRIGID Aroid Miksa za sadnju Agloanema  pažljivo je osmišljen kako bi se pružila optimalna podrška biljkama. Ova kombinacija kokosovih vlakana, čipsa kokosove ljuske, perlita, aktivnog uglja i ostalih materija stvara savršeno balansiranu mešavinu koja podržava zdrav razvoj korena, mikrobnog života i opšti rast biljaka.

Ova mešavina se ističe zbog ključnih sastojaka koji pružaju optimalnu podršku.

Supstrat je organski, ručno mešan, bez zemlje i bez treseta.

1.200 рсд

Mogući problemi i kako ih rešiti

 

 • Opušteno/Opalo lišće: Ovo je pokazatelj izuzetno suvog tla. Ako ste dozvolili da se zemlja u potpunosti osuši, potopite biljku u posudu sa vodom na 10 minuta, zatim je dobro ocedite i vratite je na mesto. Ako ste dozvolili da se zemljište potpuno osuši, a zatim je ponovo zalili, može doći do opadanja lišća. Ovo je prirodno i vaša biljka će se oporaviti.

 

 • Žutilo/Prekomerno opadanje lišća: U prirodi je karakteristično za sve sobne biljke da s vremena na vreme odbace nekoliko žutih listova, što je njihov način da se oslobode starih delova. Međutim, ako primetite konstantno žutilo ili veliko opadanje lišća, možda previše zalivate svoju Aglaonemu. Proverite da li vaša saksija dobro drenira vodu. Ako to nije slučaj, prilagodite učestalost zalivanja i ne dozvolite da zemlja ostane vlažna duže vreme.

 

 • Smeđe ivice/Smeđe mrlje: Iako Agloaneme mogu podneti nižu vlažnost, više vole visoke nivoe vlažnosti kako bi izgledale zdravo. Ako primetite smeđe ivice na listovima, povećajte vlažnost oko biljke kako je opisano gore. Smeđe mrlje mogu biti uzrokovane direktnim sunčevim zracima koji peku lišće. Ako to nije slučaj, proverite da li su mrlje vlažne, što može biti znak bakterijske ili gljivične infekcije. Uklonite oštećene delove lišća i tretirajte biljku fungicidom.

 

 • Štetočine: Aglaonema koja je već pod stresom će biti veoma podložna napadu štetočina, što dovodi do prekomernog žutila i opadanja lišća. Brašnaste bube, štitaste vaši i paukove grinje su uobičajene štetočine sobnih biljaka i mogu relativno brzo oslabiti vašu biljku ako se ne tretiraju. Prilagodite uslove okoline za vašu kućnu biljku, i u slučaju pojave tretirajte infestacije organskim pesticidima.

 

Šta je problem kada stabljika agloaneme nije čvrsta, mora da ima potporu da bi stajala uspravno?

 

Kada stabljika Aglaoneme nije čvrsta i zahteva potporu da bi stajala uspravno, nekoliko faktora može biti u pitanju:

 • Nedostatak svetlosti: Nedovoljno osvetljenje može prouzrokovati da biljka raste slabo i da ima slabe stabljike. Aglaoneme preferiraju svetlost, ali ne direktno sunce, pa nedostatak adekvatne svetlosti može uzrokovati slab rast.
 • Nedostatak hranljivih materija: Ako biljka ne dobija dovoljno hranljivih materija iz zemlje, može dovesti do slabog rasta. Uverite se da koristite odgovarajući supstrat i redovno đubrenje.
 • Nedostatak vode: Nepravilno zalivanje ili nedostatak vode može takođe uzrokovati slabljenje biljke i njenu stabilnost.
 • Nepravilna nega: Održavanje pravilne temperature, vlažnosti vazduha i redovno uklanjanje starih listova mogu biti važni faktori za očuvanje zdravlja Aglaoneme.

 

Da bi se rešio problem slabe stabljike Aglaoneme, preporučuje se sledeće:

 

 • Dug period bez prirodne svetlosti: Ako je biljka izložena dugotrajnom tamnom periodu tokom zime ili ako se nalazi u prostoriji bez prirodne svetlosti, to može biti problem.

Količina svetla koja se smatra nedovoljnom za Aglaonemu varira, ali uopšteno, biljke ovog tipa mogu preživeti u srednjem nivou svetlosti ili čak nižem, ali će se  njihov rast usporiti ili će lišće postati manje živopisno.

Ako primetite da biljka gubi boju, da se listovi rastežu ili da se čini da se rast usporava, to su mogući znaci da biljka ne dobija dovoljno svetla. U takvim slučajevima, može biti korisno premestiti biljku na svetlije mesto ili razmotriti dodatno osvetljenje, poput veštačke svetlosti, kako bi se pružili bolji uslovi za rast biljke.

 • Presađivanje može biti deo rešenja ako se sumnja da problem slabe stabljike Aglaoneme potiče od problema sa zemljom ili kontejnerom u kojem se biljka nalazi. Evo nekoliko situacija kada bi presađivanje moglo pomoći:

Zemlja lošeg kvaliteta: Ako je trenutna zemlja kompaktna, loše drenira vodu ili je iscrpljena hranjivim materijama, presađivanje u novu, bogatiju i rastresitiju zemlju može pomoći.

Preveliki kontejner: Biljka može imati problem s rastom zbog prevelikog kontejnera. Ako je kontejner prevelik u odnosu na veličinu korena biljke, može doći do zadržavanja viška vode, što može uzrokovati truljenje korena i slabo stanje biljke.

error: Content is protected !!