Anturijum (Anthurium)-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Nega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati ​​zdrav rast i cvetanje vaših biljaka. Da biste postigli ove rezultate, važno je uzeti u obzir različite faktore poput zalivanja, osvetljenja, supstrata, temperature i kontrolu štetočina.

Osnovna nega Anturijuma

 

Anturijum ima karakteristične cvetove koji se sastoje od šarenih listova koji obuhvataju male cvetove. Ono što većina ljudi smatra cvetom je zapravo cvast koja se sastoji od sitnih cvetova okruženih šarenim listovima, poznatim kao spat.

Termin „cvasti“ se koristi za opisivanje strukture koja sadrži mnogo sitnih cvetova. Kod anturijuma, ono što se obično smatra cvetom je zapravo cvast. Cvasti anturijuma sastoje se od malih, neuglednih cvetova smeštenih unutar šarenih, listolikih struktura koje se nazivaju spat. Spat je obično veoma šaren i atraktivan, dok su cvetovi u cvasti manji i neupadljivi. Dakle, iako možemo govoriti o „cvetovima“ anturijuma, tehnički ispravniji termin za celu strukturu koju vidimo je „cvast“.

Poreklo: Anturijum potiče iz tropskih područja Centralne i Južne Amerike.

Uslovi nege: Ova biljka preferira toplu i vlažnu klimu.

Osvetljenje: Svetlo, indirektno sunčevo svetlo je najbolje za anturijum.

Vlažnost: Visoka vlažnost je važna, pa redovno prskajte listove, grupišite biljke ili ih držite u blizini ovlaživača.

Zalivanje: Zalivajte kada je gornji sloj zemljišta suv, ali izbegavajte prekomerno zalivanje.

Razmnožavanje: Anturijum se može razmnožavati deljenjem rizoma ili uzgojem iz reznica.

Supstrat: Koristite dobro dreniran Tropik mix supstrat koji zadržava vlagu.

Akcija!

Tropik Mix supstrat 5L

1.200 рсд

Kroz pažljivo kreiranu mešavinu,Anturijumi se hrane, dišu i rastu na način koji oponaša njihovo prirodno stanište. Ova mešavina pomaže da se minimizira stres i rizik od problema kao što je truljenje korena, što rezultira zdravim i zadovoljnim biljkama.

Problemi koji mogu nastati i kako ih rešiti

 

 • Tanke izdužene stabljike: Rezultat su premalo svetla ili nedostatka đubriva. Takođe možete primetiti da listovi postaju tanji dok se „pružaju“ prema svetlosti. Premestite svoju biljku na svetliji položaj, izbegavajte direktnu sunčevu svetlost. Ako utvrdite da vaša biljka ima dovoljno svetlosti, razmislite o prihrani, jer je vaša biljka možda iscrpila svoje hranljive resurse u mešavini i možda će trebati malo pojačanja.
 • Žuti vrhovi listova, smeđi vrhovi listova: Žuti vrhovi listova su najčešće uzrok prekomernog zalivanja anturijuma, dok su smeđi vrhovi listova uzrok nedostatka vode ili vlage. Pregledajte svoj raspored zalivanja, uslove svetlosti i vlage u vazduhu i prilagodite ih u skladu s tim. Čuvajte se prekomernog zalivanja koje će izazvati truljenje korena i opadanje listova.
 • Bolesti: Gljivične i bakterijske biljne bolesti mogu biti problem za anturijume zbog visokih zahteva za vlažnošću i toplotom. Najbolje je izbegavati da voda stoji na listovima i obezbedite biljci dobru cirkulaciju vazduha.
 • Štetočine: Anturijum može biti podložan brojnim uobičajenim štetočinama kućnih biljaka. Posebno su ranjive mlade biljke. Tretirajte infestacije čim ih primetite sa adekvatnim organskim pesticidima.

 

Šta može biti uzrok što anturijum ne cveta?

 

Evo nekoliko potencijalnih uzroka:

 • Nedovoljno svetla: Nedostatak svetla može biti jedan od glavnih razloga što anturijum ne cveta. Ovi cvetovi obično zahtevaju svetlo, ali ne direktno sunce. Nedostatak adekvatnog osvetljenja može usporiti ili potpuno zaustaviti cvetanje.
 • Nepravilno zalivanje: Previše ili premalo zalivanje može uticati na cvetanje anturijuma. Prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena, dok nedovoljno zalivanje može izazvati stres i zaustaviti proces cvetanja.
 • Nedostatak hranljivih materija: Nedostatak odgovarajućih hranljivih materija, posebno fosfora, može uticati na sposobnost biljke da proizvodi cvetove. Upotreba odgovarajućeg đubriva može pomoći u podsticanju cvetanja.
 • Uslovi okoline: Ekstremne temperature ili promene u okruženju, poput naglih promena temperature ili vlažnosti vazduha, mogu uticati na proces cvetanja.
 • Veličina saksije: Prevelika saksija može smanjiti verovatnoću cvetanja jer će biljka možda koristiti veću količinu energije za rast korena umesto za cvetanje.
 • Starost biljke: Mlađe biljke obično ne cvetaju tako često kao one starije. Kod nekih anturijuma, cvetanje postaje češće kako biljka stari.

 

Neadekvatna zemlja može biti jedan od uzroka zbog kojih anturijum možda ne cveta. Zemlja u kojoj raste biljka igra važnu ulogu u njenoj sposobnosti da formira cvetove.

Evo nekoliko načina na koje neadekvatna zemlja može uticati na cvetanje anturijuma:

 • Loša drenaža: Zemlja koja ima lošu drenažu i zadržava višak vode može izazvati truljenje korena. To može dovesti do stresa u biljci i onemogućiti formiranje cvetova.
 • Sklonost ka kompaktnosti: Zemlja koja postaje previše zbijena ili gusta tokom vremena može otežati razmenu kiseonika i hranljivih materija u korenu biljke. To može smanjiti opšte zdravlje biljke, uključujući i njenu sposobnost za cvetanje.

Neadekvatno tlo, koje ima lošu drenažu, nedovoljno hranljivih materija ili koja postaje previše gusta, može značajno uticati na zdravlje biljke i njenu sposobnost da formira cvetove. Stoga, pravilan supstrat je ključni faktor za zdrav rast i cvetanje anturijuma.

 

Da biste podstakli cvetanje anturijuma:

 

 • Obezbedite mu svetlo mesto, ali izbegavajte direktno sunce.
 • Pravilno zalivajte biljku, omogućite joj da se zemlja delimično osuši između zalivanja.
 • Redovno koristite odgovarajuće đubrivo za cvetajuće sobne biljke.
 • Pazite da biljka bude u stabilnim uslovima okoline, bez naglih promena temperature ili vlažnosti vazduha.

Da biste rešili problem neadekvatne zemlje i podstakli cvetanje anturijuma:

 • Razmislite o presađivanju biljke u kvalitetniji supstrat koji ima dobru drenažu i dovoljno hranljivih sastojaka.
 • Prilikom presađivanja, pažljivo pregledajte korenov sistem i odstranite trule ili oštećene delove korena.
 • Redovno hranite biljku odgovarajućim đubrivom kako biste joj pružili potrebne hranljive sastojke.

Presađivanje anturijuma u adekvatan supstrat sa dobrim drenažnim osobinama može poboljšati opšte zdravlje biljke i podstaći proces cvetanja.

Više sa bloga

Napravi svoj prvi terarijum: Kompletan vodič

Napravi svoj prvi terarijum: Kompletan vodič

Napravi svoj prvi terarijum: Kompletan vodičU današnje vreme, kada većina nas živi užurbanim životom u urbanim sredinama, tražimo načine da unesemo malo prirode u naše domove. Terarijumi su savršen način da stvorimo male zelene oaze koje zahtevaju minimalno...

Zemlja za sobne biljke – saveti i smernice

Zemlja za sobne biljke – saveti i smernice

Zemlja za sobne biljke - saveti i smerniceKada govorimo o uzgoju sobnih biljaka, važno je imati pravu vrstu zemlje koja će obezbediti optimalne uslove za rast i razvoj biljaka. Iako se često koristi termin "zemlja", važno je napomenuti da se zapravo misli na...

Aglaonema – nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Aglaonema – nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Aglaonema – nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Agloanema, kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu,...

Asparagus plumosus– nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Asparagus plumosus– nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Asparagus plumosus– nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Asparagusa kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju...

Afrička ljubičica-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Afrička ljubičica-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Afrička ljubičica (African Violet) - nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu,...

Araukarija-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Araukarija-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Araukarija (Araucaria)-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati...

Aspidistra-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Aspidistra-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Aspidistra (Aspidistra elatior)-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete...

Areka palma-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Areka palma-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Areka palma-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Areka, kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete...

Alokasija-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Alokasija-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Alokasija-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati ​​zdrav rast i...

error: Content is protected !!