Asparagus plumosus– nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Nega Asparagusa kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati ​​zdrav rast i cvetanje vaših biljaka. Da biste postigli ove rezultate, važno je uzeti u obzir različite faktore poput zalivanja, osvetljenja, zemljišta, temperature i kontrolu štetočina.

Osnovna nega Asparagusa

 

Njegovo pernato lišće se lepo uklapa sa drugim kućnim biljkama koje vole vlagu. Umesto pravih listova, ima igličasto lišće koje pokriva raširene, razgranate stabljike. Zrele biljke će cvetati leti sa sitnim, belim do bledo ružičastim cvetovima skrivenim među bujnim zelenilom. Cveće ponekad prati grozdovi zelenih bobica koje zimi postaju crvene. Ove bobice su otrovne ako se jedu.

 • Poreklo: Asparagus Fern je poreklom iz Južne Afrike.
 • Uslovi nege: Ova biljka voli toplu i vlažnu klimu.
 • Osvetljenje: Preferira svetlo, ali može podneti i delimičnu senku.
 • Vlažnost: Visoka vlažnost je važna, pa redovno prskajte listove ili ih držite u blizini ovlaživača.
 • Zalivanje: Zalivajte umereno, pazite da zemlja ne bude previše suva ili previše vlažna.
 • Razmnožavanje: Asparagus Fern se može razmnožavati semenom ili deljenjem rizoma.
 • Supstrat: Koristite dobro dreniran Multibotanika mix supstrat bogat humusom.
Akcija!

Multibotanika mix supstrat 5L

1.200 рсд

Multibotanika mix je pažljivo osmišljena mešavina koja pruža optimalne uslove za rast i razvoj različitih vrsta biljaka, čineći ga izuzetnim izborom za hobistima koji žele pružiti vrhunske uslove svojim biljkama.

Ova mešavina pruža odličnu drenažu, sprečava zadržavanje viška vode i omogućava korenima da dišu. Ovo je ključno za sprečavanje truljenja korena i pojavu crnih mušica.

 

Problemi koji mogu nastati kod Asparagusa i kako ih rešiti

 

 • Suvo žuto lišće: Vaš asparagus dobija previše direktnog svetla, premestite ga na zaštićeniji položaj.
 • Smeđe ivice na lišću i opadanje listova: Ovo se može dogoditi kada se kompost osuši. Asparagusi ne vole nedosledno zalivanje, pa povećajte učestalost zalivanja, ali ne dozvolite da biljka bude prezalivena. Suv vazduh takođe može biti krivac; vaš Asparagus ne voli da bude blizu izvora toplote, klima uređaja ili promaje.
 • Novi rast je mali: Ako su listovi stalno mali, vaša sobna biljka možda ne dobija dovoljno svetlosti ili joj možda treba prihrana. Pređite na svetlije mesto, ako je na dovoljno svetlom položaju, preporučujemo hranjenje razblaženim dobro izbalansiranim đubrivom.
 • Požutelo lišće: Ako biljci ne opada lišće, ali žuti, mogući uzroci su da je temperatura previše visoka ili biljka ne dobija dovoljno svetla. Drugi uzroci mogu uključivati prekomerno zalivanje ili stalno vlažno zemljište. Proverite koliko je vaše zemljište vlažno i ako je jako vlažno, ostavite da se osuši najmanje 75% pre nego što ponovo zalijete.
 • Štetočine: Nepravilna nega i nedostatak vlage su glavni razlozi zbog kojih se mogu pojaviti štetočine, crvena paukova grinja  brašnaste bube. Održavanje vlažnosti je glavno sredstvo odvraćanja. Ako su se štetočine pojavile biljku možete tretirati organskim insekticidnima, prema priloženom uputstvu. Biljku držite u izolaciji dok se potpuno ne očisti od štetočina.
 • Propadanje biljke: Ovo je često uzrokovano truljenjem korena kao rezultatom dužeg prekomernog zalivanja, posebno zimi.
error: Content is protected !!