Begonija – Nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Begonije su prelepe i popularne sobne biljke koje dolaze u mnogim oblicima i bojama. U ovom tekstu ćemo se fokusirati na pet specifičnih vrsta begonija: Begonia Ferox, Begonia Masoniana, Begonia Luxurians, Rex begonija i Begonia Musculata. Detaljno ćemo razmotriti njihove potrebe za negom, potencijalne probleme i kako ih rešiti, kao i važnost kvalitetnog supstrata u prevenciji problema.

Osnovna nega

 

1. Begonia Ferox

Begonia ferox je prepoznatljiva po svojim tamnim, gotovo crnim listovima sa bodljikavim izraslinama. Ova vrsta zahteva indirektnu svetlost, visoku vlažnost i dobro drenirajući supstrat. Idealna temperatura za uzgoj je između 18-24°C.

 • Svetlost: Potrebna je jaka, indirektna svetlost. Direktna sunčeva svetlost može izazvati opekotine na listovima. Može podneti i slabije osvetljenje.
 • Vlažnost: Voli visoku vlažnost vazduha, pa je orošavanje ili postavljanje posude sa vodom u blizini korisno. Možete koristiti ovlaživač vazduha ili postaviti biljku na posudu sa kamenčićima i vodom.
 • Zalivanje: Zalivajte kada je površinski sloj zemlje suv. Ne dopustite da supstrat bude previše mokar kako biste izbegli truljenje korena.
 • Supstrat: Koristite Eklektik mix, koji osigurava dobru drenažu i hranljive materije.

 

2. Begonia Masoniana

Begonia masoniana, poznata i kao „Iron Cross“ begonija, ima prepoznatljive listove sa tamnim krstastim uzorkom. Ova begonija voli polusenku i visoku vlažnost.

 

 • Svetlost: Najbolje raste na mestu sa jakom, indirektnom svetlošću ili blagom polusenkom.
 • Vlažnost: Potrebna je visoka vlažnost, idealno iznad 60%. Ovlaživač ili posuda sa vodom i kamenčićima može pomoći.
 • Temperatura: Držati na temperaturama između 16-24°C.
 • Zalivanje: Zalivajte kada se površinski sloj zemlje osuši. Pazite da ne preterujete sa vodom.
 • Supstrat: Eklektik mix je idealan za ovu vrstu zbog svoje strukture koja omogućava dobru drenažu i provetravanje korena.

 

3. Begonia Luxurians

Begonia luxurians je poznata po svojim raskošnim listovima koji podsećaju na palmine. Ova vrsta zahteva specifične uslove za optimalan rast.

 • Temperatura: Najbolje uspeva na temperaturama između 18-26°C.
 • Vlažnost: Potrebna je visoka vlažnost, iznad 60%. Ovlaživač vazduha i već pomenute metode mogu biti od velike pomoći.
 • Svetlost: Voli jaku, indirektnu svetlost. Direktno sunce može oštetiti listove.
 • Zalivanje: Zalivajte kada je površinski sloj zemlje suv. Pazite da ne preterujete sa vodom.
 • Supstrat: Eklektik mix je idealan zbog svoje sposobnosti da zadrži dovoljno vlage, a istovremeno obezbedi dobru drenažu.

 

4. Rex begonija

Rex begonije su poznate po svojim šarenim i teksturiranim listovima. One su nešto zahtevnije u pogledu nege, ali uz pravilne uslove mogu biti izuzetno dekorativne.

 

 • Svetlost: Voli jaku, indirektnu svetlost. Izbegavajte direktno sunce koje može izazvati opekotine.
 • Vlažnost: Rex begonijama je potrebna visoka vlažnost, iznad 50%.
 • Zalivanje: Održavajte supstrat vlažnim, ali ne preterujte sa vodom.
 • Supstrat: Multibotanika mix je idealan jer obezbeđuje potrebnu drenažu i hranljive materije.

 

5. Begonia Musculata

Begonia Musculata je karakteristična po svojim debelim, mesnatim listovima. Ova vrsta zahteva specifične uslove za optimalan rast.

 

 • Svetlost: Potrebna joj je jaka, indirektna svetlost.
 • Vlažnost: Visoka vlažnost je ključna, idealno iznad 60%.
 • Zalivanje: Zalivajte kada se površinski sloj zemlje osuši.
 • Supstrat: Jungle mix je najbolji izbor jer pruža odličnu drenažu i zadržava potrebnu vlagu.

Mogući problemi i kako ih rešiti:

 

 • Uvenuće listova: Može biti uzrokovano suvim vazduhom ili neredovnim zalivanjem. Rešenje je održavanje konstantne vlažnosti i pravilno zalivanje.
 • Plesan na zemljištu: Uzrokovana prekomernim zalivanjem. Rešenje je smanjiti zalivanje i poboljšati drenažu.
 • Smeđe ili crne mrlje na listovima: Mogu biti posledica gljivične infekcije. Uklonite zaražene listove i koristite fungicid. Takođe, mogu biti uzrokovane previše jakom svetlošću ili niskom vlažnošću. Premestite biljku na mesto sa indirektnom svetlošću i povećajte vlažnost.
 • Spor rast: Može biti uzrokovan nedostatkom hranljivih materija. Koristite uravnoteženo đubrivo jednom mesečno tokom vegetativnog perioda.
 • Žuti listovi: Često su znak prekomernog zalivanja. Proverite drenažu i prilagodite režim zalivanja. Rešenje je smanjiti zalivanje i osigurati dobro drenirajući supstrat.
 • Smeđe ivice na listovima: Mogu biti uzrokovane niskom vlažnošću. Povećajte vlažnost u prostoru.
 • Opadanje listova: Obično je znak stresa usled presađivanja,  promene okruženja ili nepravilne nege. Osigurajte stabilne uslove rasta.
 • Bledi listovi: Mogu biti uzrokovani previše jakom svetlošću ili nedostatkom hranljivih materija. Prilagodite svetlosne uslove i koristite uravnoteženo đubrivo.
 • Gljivične infekcije: Prepoznaju se po smeđim mrljama. Uzrokovane visokom vlažnošću i slabom ventilacijom. Uklonite zaražene delove biljke i koristite prirodni fungicid.

Da li kvalitetan supstrat može pomoći u prevenciji problema?

 

Kvalitetan supstrat je od ključne važnosti za zdrav rast i razvoj begonija. Pravilan odabir supstrata može značajno smanjiti rizik od problema kao što su prekomerno zalivanje, gljivične infekcije i nedostatak hranljivih materija.

Za svaku od navedenih vrsta begonija, specifični supstrati su dizajnirani da zadovolje njihove jedinstvene potrebe.

Akcija!

Eklektik mix supstrat specijalno formulisan da zadovolji specifične potrebe Begonija Ferox, Masoniana i Luxurians.

 

1. Eklektik mix je formulisan tako da zadrži optimalnu količinu vlage, što sprečava isušivanje korena, ali i prekomernu vlažnost koja može dovesti do truljenja.

2. Ovaj supstrat sadrži sastojke koji omogućavaju dobru drenažu, čime se smanjuje rizik od stagnacije vode koja može uzrokovati gljivične infekcije.

3. Struktura Eklektik mix-a obezbeđuje adekvatno provetravanje korenovog sistema, što je ključno za sprečavanje razvoja patogenih mikroorganizama.

Akcija!

Multibotanika mix posebno formulisan za sadnju Rex begonije.

 

1. Multibotanika mix je bogat organskim materijama i hranljivim sastojcima, što osigurava da Begonia rex dobija sve potrebne elemente za zdrav rast i razvoj.

2. Ovaj supstrat je pH-neutralan, što je važno za absorpciju hranljivih materija i prevenciju nutritivnih deficita koji mogu oslabiti biljku i učiniti je podložnijom bolestima.

3. Multibotanika mix ima finu strukturu koja omogućava ravnomerno raspoređivanje vlage, čime se smanjuje rizik od sušenja ili preterane vlažnosti određenih delova supstrata.

Akcija!

Jungle mix za Begonija Musculata (tufnasta begonija):

 

1. Jungle mix je specijalno formulisan za održavanje optimalne vlažnosti koja je neophodna za vrste poput Begonia musculata. Zadržava dovoljno vlage da biljke ne bi dehidrirale, ali ne previše da bi došlo do truljenja korena.

2. Ovaj supstrat sadrži visoku koncentraciju organske materije, što poboljšava strukturu tla i obezbeđuje dugotrajno oslobađanje hranljivih materija.

3. Struktura Jungle mix-a promoviše razvoj zdravog i jakog korenovog sistema, što je osnovno za otpornost biljke na bolesti i stresne uslove.

Odabir pravog supstrata za svaku vrstu begonije može značajno doprineti zdravlju biljke, smanjiti učestalost problema i olakšati njeno održavanje. Pravilno formulisan supstrat ne samo da pomaže u prevenciji problema već i poboljšava ukupan rast i vitalnost begonija.

Zašto određenim begonijama treba različit supstrat?

 

Iako sve begonije pripadaju istoj biljnoj vrsti, one potiču iz različitih prirodnih staništa koja se razlikuju po specifičnim klimatskim uslovima, vrsti tla i nivou vlažnosti. Begonia Ferox, Begonia Masoniana i Begonia Luxurians su vrste koje prirodno rastu u područjima sa visokim nivoom vlažnosti i bogatim, dobro dreniranih tlima, zbog čega im odgovara supstrat koji obezbeđuje dobru drenažu i zadržavanje vlage.

S druge strane, Rex begonija i Begonia Musculata imaju specifične potrebe koje odražavaju njihova prirodna staništa – Rex begonija zahteva supstrat bogat hranljivim materijama zbog svoje gustoće i veličine listova, dok Begonia Musculata raste u tropskim uslovima gde je tlo bogato organskom materijom i dobro drenira.

Različiti supstrati pomažu u simuliranju prirodnih uslova ovih biljaka, omogućavajući im da rastu i razvijaju se na najbolji mogući način u unutrašnjim uslovima.

Saveti i trikovi za uspešan uzgoj begonija

 

 • Redovno pregledanje biljaka: Redovno proveravajte biljke na prisustvo štetočina ili znakova bolesti. Brzo reagovanje može sprečiti veće probleme.
 • Korišćenje kvalitetnog supstrata: Kvalitetan supstrat specifičan za vrstu begonije koju uzgajate može značajno poboljšati zdravlje i vitalnost biljke. Pravi supstrat može pomoći u održavanju optimalne vlage i drenaže, što je ključno za zdravlje biljaka.
 • Prilagođavanje režima zalivanja: Zalivajte kada je površinski sloj zemlje suv i pazite da ne preterujete sa vodom.
 • Đubrenje: Koristite odgovarajuće đubrivo za begonije tokom perioda rasta, obično jednom mesečno, kako bi biljke imale dovoljno hranljivih materija.Presađivanje: Presađujte begonije u veće posude kada primetite da su koreni previše zbijeni. To će omogućiti bolji razvoj korena i zdrav rast biljke.
 • Zalivanje s donje strane: Zalivanje s donje strane može pomoći u prevenciji prekomernog vlaženja lišća i korena.
 • Praćenje svetlosnih uslova: Prilagodite položaj biljaka u zavisnosti od nivoa svetlosti kako bi se osigurali optimalni uslovi za rast.
 • Provetravanje: Redovno provetravanje prostora može smanjiti rizik od bolesti uzrokovanih vlagom i poboljšati ukupno zdravlje biljaka.
 • Rezanje oštećenih delova: Redovno uklanjanje oštećenih ili mrtvih listova može pomoći u sprečavanju širenja bolesti i podstaći rast novih listova.
 • Rotiranje saksija: Povremeno rotiranje saksija može osigurati ravnomeran rast biljke jer će svi delovi biljke dobiti dovoljnu količinu svetlosti.

 

Begonije su prekrasne i raznolike biljke koje mogu oplemeniti svaki prostor. Pravilna nega, pažljivo zalivanje i korišćenje kvalitetnog supstrata su ključni za njihov uspešan uzgoj. Redovno proveravanje biljaka, održavanje vlažnosti i pravilno pozicioniranje mogu pomoći u prevenciji mnogih problema i omogućiti vašim begonijama da cvetaju i budu zdrave.

error: Content is protected !!