a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Image Alt

Bidermajer kroz istoriju

Bidermajer kroz istoriju

Bidermajer kroz istoriju

Istorija svadbenih buketa za mlade datira još iz rimskog doba, kada je ovaj običaj i nastao.

Rimske mlade su nosile bukete, mada u njima nije bilo cveća. U to vreme su se pravili od lekovitog bilja, žita i začina. Možete da zamislite kako su ti buketi mirisali, što je bilo iz određenog razloga. Miris buketa trebalo je da otera zle duhove kako bi par mogao da živi srećan život, neometan takvim stvarima. Žito je takođe bilo presudan element, jer su Rimljani verovali da žito simbolizuje plodnost.

Postoji mit da su mlade u srednjem veku nosile te mirišljave, začinje bukete da bi prikrile neprijatan miris zbog retkog kupanja. Međutim, smatra se malo verovatnim da su se ljudi toga doba kupali samo jednom godišnje, kako neki istoričari navode.

Sastav buketa za mladu bio je od više različitih vrsta začinskog bilja. Takođe, buket se ponekad držao u rukama, ali često su biljke i žito bili upleteni u kosu mlade ili zakačeni za njenu haljinu.

Prvi cvetni buketi za mlade počeli su da se pojavljuju u viktorijanskoj eri. Tada u njima nije bilo različite vrsta cveća, već samo ruže. U nekim slučajevima je bila uključena i grančica mirođije, smatrala se afrodizijakom.

Danas svadbeni buketi sadrže široku paletu cveća. Dostupno je mnogo različitih opcija, kako u pogledu vrsta cveća, tako i oblika. Na primer, ležerniji buketi poljskog cveća postaju sve popularniji zajedno sa tradicionalnim bidermajerom.

Tradicionalno svadbeni buket bira mladoženja, koji ga zatim uručuje mladoj kada je preuzme na dan njihovog venčanja. Međutim taj običaj zadržao se samo u pojedinim zemljama.

Današnji bidermajeri su onakvi kakve ga mlade požele. Neke biraju buket koji odgovara njihovim omiljenim bojama što čini da se osećaju sigurnije, ili pažljivo biraju cveće koje najbolje predstavlja njihove nade i želje za budućnost. Ima i onih koji jednostavno odaberu privlačan buket na Pinterest.

Kakve god snove sanjali o venčanom buketu cvetni dizajneri će vam ih ostvariti. Mašta i  kreativnost mnogih florista je toliko velika da mogu da stvore pravu čaroliju u dizajnu. Zadovoljstvo koje pruža rad sa cvećem je toliki da jednostavno ovaj posao ne mogu nazvati radom već uživanjem u svakoj porudžbini, svakom minutu, satu, danu, godini i u kontaktu sa svima vama.