a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Da li biljke imaju sećanja?

Da li biljke imaju sećanja?

Za mnoge ljude biljke su samo zelene stvari koje mogu, al ii ne moraju proizvoditi cveće ili hranu. Ali da li ste se ikada zapitali da li biljke imaju uspomene? Da li biljke mogu da uče?

Iznenadićete se da o ovoj temi postoje studije koje otkrivaju da se naučeno ponašanje biljaka manifestuje kroz njihove živote, a u nekim slučajevima prenosi se i na sledeće generacije.

Svest biljaka je tema proučavanja. Ljudi imaju uspomene i mi ih čuvamo većinu života. A naša sećanja nam pomažu da učimo i razvijamo se. Biljke mogu imati slične impulse, koji im pomažu da prežive.

Od svih karakteristika koje bi botaničar  ili naučnik o biljkama mogao da proučava, to, da li biljka ima sposobnost učenja dugo je bila na dnu liste. Međutim, od nedavno počela su proučavanja i na ove teme.

Urađen je test kako bi se utvrdilo da li biljke reaguju na određeni stimulans nakon određene pauze.  U početku su više puta neredovno zalivane, izazivajući reakciju zatvaranja listova. Posle mnogo ponavljanja, biljke više nisu reagovale na akciju, a listovi su ostali otvoreni. Nakon nekoliko dana biljke su ponovo testirane i još uvek nisu zatvarale svoje lišće. Ovo je pokrenulo teoriju da su biljke naučile da pad ne predstavlja nikakvu pretnju. Pošto je reakcija i dalje izostajala, naučnici su mišljenja da su biljke naučile i zadržale pamćenje.

 

Mnogi od nas razgovaraju sa svojim kućnim biljkama. To navodno rezultira srećnijim, zdravijim biljkama. Ili smo svi ludi? Prema mišljenju botaničara, biljke poseduju signalnu mrežu zasnovanu na kalcijumu u svojim ćelijama. Ovo je slično reakciji pamćenja kod životinja. Naše kućne biljke možda reaguju na zvuke naših glasova, slično kao i naši kućni ljubimci. Umiruje ih i znači im kao i voda, hrana i  nega.

Tradicionalno razmišljanje bilo je da su životinje pametne i imaju sposobnost učenja, dok su biljke bića bez kognitivne svesti, međutim raznim naučnim studijama dolazi se do sasvim drugačije istine.

Tako da volite svoje biljke jer i one vole vas.