Hoja – Vrste, kućna nega i značaj

Biljke su divan dodatak svakom domu, unoseći svežinu, lepotu i prirodni šarm u naš životni prostor. Međutim, među svim raznovrsnim biljkama koje možemo uzgajati, postoji jedna posebno intrigantna vrsta koja je postala prava zvezda sveta sobnih biljaka – Hoja. Poznata po svojoj izdržljivosti, raznovrsnim oblicima lišća i sposobnosti da se penje i ukrašava svaki kutak doma, Hoja je postala omiljen izbor mnogih biljoljubaca.

U ovom blogu, istražujemo različite vrste Hoja biljaka i pružamo vam korisne savete o kućnoj nezi i istražujemo značaj koji imaju u svetu sobnih biljaka.

Hoja – Mali vodič kroz različite vrste

Hoja Carnosa (Voskasta Hoja)

 

 • Karakteristike: Ova vrsta je pravi klasik među Hoja biljkama. Prepoznatljiva po svojim debelim, sočnim listovima prekrivenim sjajnim slojem, Hoja Carnosa se ističe kao pravi dragulj među biljkama.Njeni listovi dolaze u različitim bojama i varijacijama, od standardne zelene do prelepih šara u beloj, krem i roze nijansi.
 • Nega: Voskasta Hoja je prilično izdržljiva biljka i laka za negu. Zahteva svetlo mesto sa indirektnom svetlošću i dobro dreniran supstrat. Zalivajte je umereno, omogućavajući da se površinski sloj zemlje osuši između zalivanja. Redovno orezivanje podstiče grmolik rast.

Interesantne činjenice: Ova vrsta se često naziva i „Svetlost u tami“ zbog svoje sposobnosti da uspeva i pod slabijim svetlosnim uslovima.

Hoja Compacta (Kompaktna Hoja)

 

 • Karakteristike: Kompaktna Hoja je poznata po svojim malim, gusto raspoređenim listovima. Ova vrsta često formira jastučaste grmove koji izgledaju veoma dekorativno. Listovi su obično zeleni, a tekstura i gustoća rasta su ono što je čini posebnom.
 • Nega: Kompaktna Hoja preferira svetlo mesto, ali izbegava direktnu sunčevu svetlost. Zemlja treba da bude dobro drenirajuća, a zalivanje treba obavljati umereno. U hladnijim mesecima smanjite zalivanje.

Interesantne činjenice: Naziv „Compacta“ dolazi od latinske reči za „kompaktno“ ili „sabijeno“, što opisuje njenu gustu formu.

Hoja Kerrii (Srce u srcu)

 

 • Karakteristike: Hoja Kerrii je poznata po svojim malim lišćem u obliku srca, što je čini popularnim poklonom i dekorativnim elementom. Listovi su debeli i mesnati, obično svetlo zelene boje. Ova vrsta se često uzgaja kao uspravna biljka sa stvaranjem interesantnih oblika.
 • Nega: Ova vrsta voli svetlo mesto, ali izbegava direktno sunce. Zalivanje treba prilagoditi sezoni, zalivajući umereno tokom leta i smanjujući zalivanje zimi. Održavajte dobru drenažu i koristite supstrat za sukulentne biljke.

Interesantne činjenice: Srce u obliku lišća ove biljke simbolizuje ljubav, zbog čega je popularna kao poklon za posebne prilike.

Biljke Hoja su pravo blago koje će doneti prirodu i eleganciju u vaš dom. Sa pažljivom negom i pravilnim supstratom, ove biljke će vam uzvratiti svojom lepotom i bujnim rastom.

Praktični saveti za kućnu negu hoja biljaka

 1. Detaljno upoznavanje: Pre nego nabavite svoje Hoje, istražite svaku vrstu posebno. Upoznajte se sa njihovim karakteristikama, rastom, veličinom listova i specifičnim potrebama za negu.
 2. Svetlo: Hoje vole svetlo, ali ne i direktnu sunčevu svetlost. Postavite ih na svetlo mesto, poput prozora koji ne prima direktno sunce. Indirektna svetlost je idealna za ove biljke.
 3. Zalivanje: Hoje preferiraju suvlju sredinu, pa je važno da se zemlja dobro osuši između zalivanja. Zalivajte ih umereno, posebno tokom zimskih meseci kada je potreba za vodom niža. Prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena, dok nedovoljno zalivanje može usporiti rast. Koristite pravilo “palca”, zalivajte tek kada se gornji sloj zemlje dobro osuši.
 4. Supstrat: Kvalitetan supstrat je temelj uspešne nege. Koristite mešavine za sukulentne biljke ili dodajte perlita i kokosovog supstrata u zemlju kako biste osigurali dobru drenažu.
 5. Temperatura: Hoje vole toplu klimu, ali su prilično prilagodljive različitim temperaturama. Idealna temperatura se kreće između 18°C i 24°C.
 6. Podrška za penjanje: Ako imate vrste koje vole da se penju, obezbedite im podršku za penjanje, poput štapa od sfagnum mahovine ili rešetke.
 7. Orezivanje: Redovno orezivanje podstiče bujan rast i održava kompaktnu formu biljke. Uklanjanjem oštećenih delova podstičete zdrav rast novih izdanaka.

  Uz pažljivo pridržavanje ovih smernica, vaše Hoja biljke će procvetati i uneti prirodnu lepotu u vaš dom. Kao ljubitelji ovih biljaka, možete se radovati gledanju kako vaše Hoje rastu i razvijaju se uz minimalan napor i brigu.

  Vodič: Kako negovati Hoju?

  1. Zalivanje

  Pravilno zalivanje je ključno za negu Hoja biljaka, s obzirom na to da su ove biljke prilagodljive sušnim uslovima. Evo nekoliko smernica kako pravilno da zalivate svoje Hoje:

  • Proverite vlagu supstrata: Gornji sloj zemlje treba da se malo osuši pre zalivanja. 
  • Zalivanje po principu „obimno i retko“: Kada zalijete Hoju, zalijte je temeljno dok višak vode ne počne izlaziti iz dna saksije. Ovo će osigurati da voda prodre duboko u korenov sistem. Međutim, nemojte ostavljati biljku u vodi stajaćoj na tacni – višak vode može uzrokovati truljenje korena.
  • Izbegavajte stajaću vodu: Uvek izlijte višak vode iz donje tacne nakon što završite zalivanje. Hoje preferiraju suvlju sredinu i ne vole da budu predugo u vodi.
  • Pazite na zalivanje zimi: Tokom hladnijih meseci, kada je rast biljke sporiji, smanjite učestalost zalivanja. Pregledajte vlagu supstrata pre zalivanja kako biste osigurali da zemlja nije previše vlažna.
  • Prilagodite zalivanje svetlosnim uslovima: Ako su vaše Hoje izložene svetlom mestu sa indirektnim sunčevim svetlom, verovatno će im trebati češće zalivanje nego one koje su smeštene na mestima sa manje svetla.
  • Budite obazrivi: Pripazite na reakciju vaših biljaka na zalivanje. Ako primetite da lišće postaje žuto ili pada, to može ukazivati na prekomerno zalivanje ili lošu drenažu.
  • Zalivanje „od dole“: Alternativa zalivanju odozgo je zalivanje sa dna. Stavite saksiju u posudu sa vodom i pustite da zemlja upije vodu kroz drenažne rupe na dnu saksije. Ovo može pomoći u sprečavanju prekomernog zalivanja.

  Pametno zalivanje igra ključnu ulogu u uspešnom uzgoju Hoja biljaka. Prateći ove smernice i prilagođavajući se specifičnim prohtevima vaše biljke, možete osigurati da vaše Hoje budu zdrave i zadovoljne.

  2. Presađivanje

  Hoje spadaju u kategoriju biljaka koje ne preferiraju često presađivanje zbog svoje prirodne tendencije da se bolje razvijaju kada imaju manje prostora za korenov sistem.

  Evo smernica o tome kada i kako presađivati ove vrste Hoja biljaka:

   

  1. Hoja Carnosa (Voskasta Hoja): Ova vrsta obično ne zahteva često presađivanje. Presadite je samo kada primetite da je saksija postala previše tesna za rastući korenov sistem, obično svake 2-3 godine. Upotrebite veću saksiju samo malo veću od prethodne, koristeći dobar drenirajući supstrat. Presađivanje je najbolje obaviti u proleće.
  2. Hoja Compacta (Kompaktna Hoja): Kompaktna Hoja takođe ne zahteva često presađivanje. Postupajte slično kao sa Hojom Carnosa, presađujući je svake 2-3 godine ili kada primetite da je saksija postala previše tesna. Održavajte odgovarajuću veličinu saksije, jer ove biljke se dobro razvijaju kada im je koren malo zbijeniji.
  3. Hoja Kerrii (Srce u srcu): Srce u srcu retko zahteva presađivanje, osim ako korenov sistem postane suviše stegnut u saksiji. Ova biljka ima sporo rastući korenov sistem, pa je potrebno ređe presađivanje. Kada se presađuje, odaberite saksiju samo malo veću od prethodne.

  Kada presađujete Hoje, vodite računa o korenovom sistemu, pažljivo rukujte biljkom kako ne biste narušili njen osjetljivi korenov sistem. Upotrebite odgovarajući supstrat i drenirajuću saksiju kako biste omogućili odgovarajući protok vode. Presađivanje je prilika da osvežite supstrat i osigurate da biljka ima dovoljno prostora za rast.

  Važno je napomenuti da iako BRIGID Hoja mix supstrat sadrži sporo otpuštajuću prihranu koja će obogatiti vaše biljke hranljivim materijama tokom šest meseci, potrebno je imati na umu da Hoje obično zahtevaju presađivanje na svakih 2-3 godine. To znači da se tokom vremena između presađivanja preporučuje dodatna prihrana kako bi vaše biljke konstantno imale potrebne hranljive materije za zdrav rast i bujan razvoj. Osim što će ovo poboljšati zdravlje vaših Hoja, redovna prihrana takođe može doprineti obilnom i dugotrajnom cvetanju, dodatno naglašavajući lepotu ovih predivnih biljaka.

  Akcija!

  Supstrat za Hoje

   

  Rasadnici su usavršili posebnu mešavinu supstrata koja je prilagođena potrebama Hoja biljaka. Ova unikatna formula, pažljivo čuvana i usklađena sa zahtevima ove egzotične biljne vrste, doprinosi njihovom zdravom rastu i bujnom razvoju.

  BRIGID Hoja mix supstrat je upravo ista ta formulacija koja se koristi u renomiranim rasadnicima. To znači da svaki put kada negujete svoje Hoje sa ovim supstratom, pružate im kvalitetnu negu kakvu dobijaju i u profesionalnim uzgojnim okruženjima.

  Vaše biljke će vam biti zahvalne na ovom pažljivom tretmanu, a vi ćete se diviti njihovom rastu i lepoti kao nikada ranije.

  1.200 рсд

  Problemi koji mogu nastati sa vašom Hojom

   

  Da li ste ikada iskusili razočaranje kada je vaša Hoja biljka, koju ste s ljubavlju gajili, počela da propada? Možda ste primetili da listovi postaju žuti, a biljka izgleda slabo i bez energije. Ovo je frustrirajući problem s kojim se mnogi zaljubljenici u biljke suočavaju.

  Imate osećaj kao da ste pokušali sve što je moguće da biste održali svoju Hoja biljku zdravom, ali rezultati su i dalje ispod očekivanja. Listovi su oslabljeni, a biljka ne pokazuje znakove napretka. Ovo može dovesti do osećaja nemoći i tuge zbog gubitka biljke koju ste toliko voleli.

  U većini slučajeva problem nastaju zbog neadekvatnog supstrata! BRIGID Hoja supstrat je specijalno formulisan kako bi rešio sve izazove koje Hoja biljka može postaviti. Naša mešavina kokos treseta, glistnjaka, aktivnog uglja, sporootpuštajuće prihrane, perlita, vermikulita, sfagnum mahovine, hortikulturnog peska i drugih sastojaka stvorena je s jednim ciljem – da vašoj Hoja biljci pruži idealne uslove za rast i razvoj.

  Zahvaljujući BRIGID Hoja supstratu, možete očekivati da će vaša Hoja biljka postati vitalnija, sa zdravim i bujnim listovima koji će vas oduševiti. Naš supstrat omogućava optimalnu drenažu i zadržavanje vlage, stvarajući idealno okruženje za vašu biljku. Takođe, bogat je hranljivim materijama koje će vaša Hoja biljka obožavati.

  Neka BRIGID Hoja supstrat bude rešenje koje će vam vratiti veru u gajenje Hoja biljke. Ne dozvolite da se vaša biljka bori i izgubi sjaj – dajte joj najbolji supstrat koji zaslužuje. Uzmite kontrolu nad zdravljem svoje Hoja biljke i uživajte u njenom rastu uz pomoć BRIGID Hoja supstrata. Vaša Hoja će vam biti zahvalna na ovom premijum supstratu, a vi ćete uživati u njenom bujnom izgledu.

  Da li Hoje cvetaju?

  Neke od ovih tri vrste Hoja biljaka mogu cvetati, iako cvetanje nije karakteristično za sve vrste i često zavisi od uslova u kojima se uzgajaju. Evo informacija o cvetanju za svaku od navedenih vrsta:

  Hoja Carnosa (Voskasta Hoja): Ova vrsta često može proizvesti cvetove tokom proleća i leta. Cvetovi su obično sitni i skupljeni u cvasti, a mogu biti bele, roze, crvene ili ljubičaste boje. Miris cvetova Hoja Carnosa je često prijatan i privlači pažnju insekata oprašivača.

  Hoja Compacta (Kompaktna Hoja): Iako cvetanje kod Kompaktne Hoja nije tako često kao kod nekih drugih vrsta Hoja, ipak može da se pojavi cvetni klaster tokom povoljnih uslova. Cvetovi su obično beli ili svetlije nijanse.

  Hoja Kerrii (Srce u srcu): Ova vrsta retko cveta kada se uzgaja u kućnim uslovima. Međutim, ukoliko uslovi, kao što su svetlost i vlažnost, budu povoljni, moguće je da će se pojaviti mali cvetovi.

  Cvetanje Hoja biljaka zavisi od faktora kao što su svetlosni uslovi, temperatura, vlažnost vazduha i starost biljke. Ako želite podsticati cvetanje, pridržavajte se optimalnih uslova za svaku vrstu i posmatrajte kako vaše biljke reaguju.

  Zašto moja Hoja ne cveta?

  Postoji nekoliko mogućih razloga zašto Hoja ne cveta, a ovi faktori često igraju ključnu ulogu:

   

  1. Nedovoljno svetlosti: Nedostatak svetlosti je često glavni razlog za nedostatak cvetanja kod Hoja biljke. Hoje preferiraju svetlo, ali ne direktno sunčevo svetlo. Ako je vaša biljka smeštena na mestu sa nedovoljno svetlosti, možda neće razvijati cvetne pupoljke.
  2. Nedostatak odmora: Hoja biljka zahteva period odmora kako bi razvila cvetne pupoljke. Tokom ovog perioda, smanjuje se zalivanje i temperatura treba biti niža. Ako je vaša biljka izložena konstantnoj toploti i svetlu tokom cele godine, to može sprečiti cvetanje.
  3. Previše đubriva: Prekomerno đubrenje može uzrokovati obilje zelenih listova, ali smanjiti broj cvetnih pupoljaka. Pravilno đubrenje, s posebnim naglaskom na visokim fosfornim đubrivima, može podsticati cvetanje.
  4. Starost biljke: Hoja biljke često cvetaju bolje kako stare. Mlađe biljke mogu potrošiti više energije na razvoj vegetativnih delova pre nego što krenu s cvetanjem. Strpljenje može biti ključ.
  5. Zagađenje vazduha: Loš kvalitet vazduha, kao što su zagađivači iz dima cigareta ili izduvnih gasova, može ometati cvetanje Hoje.

  Ako želite da podstaknete cvetanje svoje Hoja biljke, prvo proverite svetlosne uslove i pazite da ima period odmora. Pravilno đubrenje takođe može biti korisno. Važno je zapamtiti da Hoje mogu biti spore u cvetanju, pa budite strpljivi i brinite se o njoj kako bi joj pružili najbolje uslove za uspeh.

  Šta podrazumeva period odmora?

   

  Period odmora za Hoju biljku, koji je ključan za podsticanje cvetanja, možete obezbediti uz nekoliko pravilnih postupaka. Evo kako to možete uraditi:

  1. Smanjite zalivanje: Počnite postepeno smanjivati količinu vode koju dajete Hoji od kraja leta prema početku jeseni. Kada primetite da zemlja postaje suva na dodir, zalivajte je umereno, ali izbegavajte preplavljenost. Ovo će signalizirati biljci da je vreme za usporen rast.
  2. Smanjite temperaturu: Hoje zahtevaju niže temperature tokom perioda odmora. Ako je moguće, premestite biljku na hladnije mesto u vašem domu, gde noćne temperature padaju na oko 10-15°C. Ovo simulira prirodne uslove i pomaže u formiranju cvetnih pupoljaka.
  3. Smanjite đubrenje: Tokom perioda odmora, smanjite ili potpuno prestanite sa đubrenjem biljke. To će usporiti rast i omogućiti energiji da se preusmeri ka razvoju cvetnih pupoljaka.
  4. Održavajte svetlo: Iako je potrebno smanjiti svetlo tokom perioda odmora, ne treba potpuno zatamniti prostoriju. Još uvek je važno da Hoja dobija nekoliko sati svetla dnevno, ali svakako manje nego tokom aktivnog rasta.
  5. Pratite biljku: Tokom perioda odmora, pažljivo pratite svoju Hoju. Kada primetite da počinju da se formiraju cvetni pupoljci, možete postepeno povećavati zalivanje i prenositi biljku na toplije i svetlije mesto kako biste podstakli cvetanje.

  Dakle, iako je proleće ili rano leto najčešće vreme za cvetanje Hoje, ne postoji tačno univerzalno vreme. Važno je da pratite svoju biljku i uslove u kojima se nalazi. Kada primetite formiranje cvetnih pupoljaka, možete očekivati da će cvetanje uslediti u narednim nedeljama.

  Istorija i Poreklo Hoja Biljaka

   

  Hoja, često nazivana i voštana loza, ima duboko ukorenjenu istoriju. Poreklom iz tropskih predela Azije, okeanskih ostrva Pacifika i delova Australije, ove biljke su vekovima bili deo života lokalnih zajednica. Njihova sposobnost da se penju i prekrivaju okolne površine, kao i dekorativni izgled njihovih listova, učinili su ih idealnim za ukrašavanje kuća i javnih prostora.

  Sada kada znate više o različitim vrstama Hoja biljaka, načinu nege i značaju koje imaju, vreme je da unesete ovu prirodnu čaroliju u svoj dom. Hoja biljke će vam ne samo doneti vizuelno zadovoljstvo već i unaprediti kvalitet vazduha i doprineti celokupnom ambijentu. Bilo da ste iskusni vrtlar ili početnik u svetu biljaka, Hoje će vas oduševiti svojom elegancijom i lakom negom. Uživajte u odrastanju i razvoju ovih biljaka koje su postale pravi dragulj sveta sobnih biljaka.

  Legenda o Hojama – Dar Prirode i Ljubavi

   

  Davno, u tropskim predelima dalekog kraljevstva, rasle su čarobne biljke poznate kao Hoja. Ove biljke su bile poznate po svojoj lepoti i neobičnom lišću, koje je imalo sjajni voskasti premaz. Međutim, osim svoje estetike, Hoje su čuvale i tajnu moćnu magiju.

  Prema starom verovanju, Hoje su bile dar od prirode bogovima i bile su simbol ljubavi i harmonije. Legenda kaže da su se prve Hoje pojavile iz kapljica rose koje je boginja ljubavi prosula dok je prolazila kroz vrt. Svaka kapljica rose je postala jedna Hoja biljka, donoseći sa sobom ne samo lepotu, već i snagu ljubavi i povezanosti.

  U vremenima kada je kraljevstvo bilo pogođeno sukobima i razdorima, ljudi su se setili legendi o Hojama i njihovoj magičnoj moći. Verovalo se da su Hoje imale moć da donesu mir i harmoniju među ljudima.

  Ljudi su počeli da ih uzgajaju u svojim baštama i dvorištima, verujući da će njihova prisutnost uneti blagostanje i ljubav.

  Jednog dana, mladi zaljubljeni par, Elin i Aron, suočio se sa teškoćama u njihovom odnosu. Osećali su se udaljeni i razdvojeni. Odlučili su da potraže pomoć od mudrog starca koji je čuvao tajne starih priča. Starac im je ispričao legendu o Hojama i njihovoj magičnoj moći da spoje srca i duše.

  Elin i Aron su odlučili da posade svoje Hoje zajedno, i posvete se zalivanju i nezi ovih biljaka kao simbola njihove ljubavi. Kako su Hoje rasle i cvetale, tako su i njihova osećanja prema sebi i jedno prema drugom postajala sve dublja. Ubrzo su shvatili da su njihove Hoje postale ogledalo njihove ljubavi, puna snage i dubokih veza.

  Kroz godine, Elin i Aron su živeli srećno i u harmoniji, podsećani svakog dana na svoju ljubav prema svojim Hojama. Njihova priča postala je inspiracija za sve ljude kraljevstva, podsećajući ih na moć ljubavi i povezanosti koje Hoje simbolizuju.

  I tako, Hoje su postale više od običnih biljaka. Postale su simbol jedinstva, ljubavi i mira, prenoseći magičnu priču koja je trajala kroz vekove.

  Zemlja za sobne biljke – saveti i smernice

  Zemlja za sobne biljke - saveti i smerniceKada govorimo o uzgoju sobnih biljaka, važno je imati pravu vrstu zemlje koja će obezbediti optimalne uslove za rast i razvoj biljaka. Iako se često koristi termin "zemlja", važno je napomenuti da se zapravo misli na...

  5 razloga zašto bi trebalo da koristiš BRIGID supstrate za svoje sobne biljke

  5 razloga zašto bi trebalo da koristiš BRIGID supstrate za svoje sobne biljkeDa li se suočavate sa izazovima u održavanju zdravlja vaših biljaka? Da li imate problema sa njihovim rastom i razvojem? Možda ste primetili da vaše biljke ne cvetaju ili ne rastu onako kako...

  Aglaonema – nega, mogući problemi i kako ih rešiti

  Aglaonema – nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Agloanema, kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu,...

  Asparagus plumosus– nega, mogući problemi i kako ih rešiti

  Asparagus plumosus– nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Asparagusa kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju...

  Afrička ljubičica-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

  Afrička ljubičica (African Violet) - nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu,...

  Araukarija-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

  Araukarija (Araucaria)-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati...

  Anturijum-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

  Anturijum (Anthurium)-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati...

  Aspidistra-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

  Aspidistra (Aspidistra elatior)-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete...

  Areka palma-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

  Areka palma-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Areka, kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete...

  Alokasija-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

  Alokasija-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati ​​zdrav rast i...
  error: Content is protected !!