a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Image Alt

Kako da vam cveće u vazi duže traje

Kako da vam cveće u vazi duže traje

Dobili ste cvetnu kutiju, preleo buket ili ste cveće ubrali u svojoj bašti, onda sigurno želite da vam cvetni aranžman što duže traje.

U zavisnosti od vrste cveća odaberite veličinu i oblik vazne u koju ćete smestiti cveće.

Sledeći korak je uklanjanje lišća sa stabljika cveća, u delu koji će se naći ispod površine vode. Time se sprečava pojava bakterija, što se dešava kada se lišće nađe u vodi, pri čemu dolazi do bržeg propadanja Vašeg cveća.

Nakon branja stabljike se, na mestu gde su odrezane, brzo suše, te je potrebno svaku stabljiku zaseći dva do tri santimetra pod uglom od 45º. To uradite oštrim nožem ili makazama. Stabljika tada ima veću površinu preko koje upija vodu, i samim tim cvet će trajati duže.

Vodu u vazni menjajte svaka tri dana. Postupak skraćivanja stabljike ponavite svaki put kada promenite vodu (dva santimetra, pod uglom od 45°, oštrim nožem ili makazama da se stabljika ne bi zgnječila).
Cvetni aranžman nemojte držati pored voća i povrća. Ono s menom ispušta etilen, bezbojni plin, hormon starenja, koji prouzrokuje brže opadanje listova i otvaranje cvetova.

Ovim malim trikovima znatno ćete produžiti vek trajanja Vašeg cveća. Još jedna tajna cvećara je hrana za rezano cveće.

Dodavanjem hrane za rezano cveće u vodu, prilikom stavljanja cveća u vaznu, omogućava se prohodnost hranljivih materija, čime se dodatno produžava vreme trajanja buketa, ujedno se pojačava se i sama boja i svežina cveća.

Cvetna kutija je za celu Srbiju. Bez poštarine.