a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Image Alt

Marimo: Magični svet bilja

Marimo: Magični svet bilja

Marimo ( Cladophora Aegagropila)

Tajanstven. Magičan. Čudesan. Jedinstven. Bizaran. To je Marimo. Ili Marimo Moss Ball.

Marimo su poznate kao loptice od mahovine, jer tako izgledaju, međutim one su redak oblik algi koji raste u savršenom obliku baršunaste lopte.

Biljke su toliko retke da prirodno uspevaju samo u Japanu, Islandu, Škotskoj i Estoniji.

Marimo lopte dostigle su svetsku popularnost, veruje se da donose sreću, u Japanu su zaštićene kao nacionalno blago i u njihovu čast svake godine organizuje se tradicionalno Marimo Matsuri festival.

Srž ljudskog postojanja je ljubav. Primanje i davanje ove snažne emocije je suština postojanja. Japanska legenda kaže da se ćerka poglavice plemena Ainu zaljubila u običnog čoveka, i da joj otac nije dozvolio tu ljubav. Ljubavnici su jedne noći pobegli iz sela u želji da sačuvaju svoju ljubav. Noć je bila mračna, oni su nespretno upali u jezero Akan i utopili se. Njihova ljubav bila je toliko snažna da je njen duh stvorio Marimo kuglu i veruje se da postoji u njoj i dan danas. Zbog ove priče Marimo je poznat kao „biljka ljubavi“, jer se smatra da alge mogu prepoznati i čuvati pravu ljubav.

Da bi sačuvali prirodni Marimo, koji je postao ugrožena biljna vrsta, japanski naučnici osmislili su metodu za gajenje Marima od autentičnih Marimo niti, tako da su širom sveta nastale farme za gajenje ove biljke.

U Japanu porodice s ljubavlju Marimo kuglu drže kao kućne ljubimce i obavezno im daju ime. Sve više ljudi u svetu ima želju da ima u kući Marimo bilo kao kućnog ljubimca, kao savršen detalj u dekoraciji enterijera doma ili poslovnog prostora, ili kao detalj u svom akvarijumu.

Još jedan fascinantan detalj Marimo lopte jeste dugovečnost, mogu da žive i više od 200 godina.

Kao simbol sveopšte ljubavi, trajnosti, odanosti, sreće i dugovečnosti idealne su kao poklon za rođenje, krštenje, venčanje i sve prilike kada želite nekoga da podržite i ohrabrite, ili samo da iskažete izuzetno i duboko poštovanje.

Marimo je biljka koja živi potpuno potopljena u vodi. To je mesto gde će ona biti srećna i zdrava.

Nega Marimo lopti je izuzetno jednostavna, idealna je za početnike u gajenju biljki. Potrebno je samo ispratiti par koraka:

· Za početak pripremite puno ljubavi za svog novog kućnog ljubimca, i svakodnevno mu poželite prijatan dan.

· Postavite ga na mesto gde je indirektna sunčeva svetlost, odlično joj odgovara i veštačko osvetljenje. Kada je svetlost u pitanju važi pravilo „manje je više“. Prirodno stanište Marimo lopte su tamna i hladna korita jezera u kojima one žive, i to je nešto što im svakako treba priuštiti.

· Vodu menjajte svake dve do tri nedelje zimi, i jednom nedeljno ili u dve nedelje leti. Voda ne bi smela da bude toplija od 22 C. Leti slobodno možete povremeno dodati led da bi rashladili vodu, ili staviti terarijum u frižider na par sati da bi se Marimo lopta osvežila. Može se koristiti voda sa česme koja je odstojala 24h ili flaširana voda.

· S vremena na vreme operite Marimo loptu pod mlazom hladne vode, nežno je par puta stisnite pod mlazom vode pokretom kao kada ispirate sunđer, i kružnim pokretima između dva dlana popravite joj loptasti izgled.Ujedno isperite kamenčiće iz terarijuma.

· Skoro svaki dan terarijum blago prodrmajte da bi se Marimo lopta pomerila, kako bi zadržala svoj okrugao oblik.

· Ukoliko primetite smeđe fleke na Marimu to znači da je previše izložena svetlosnim zracima, ili je voda pretopla. Sklonite je sa mesta na kome se nalazi na neko mračnije mesto, promenite vodu i dodajte joj hladnu. Ako se fleke ne povuku slobodno oštećeni deo odsecite makazicama, budite bez brige, time nećete nauditi biljci. Pre nego je vratite u terarijum operite je pod mlazom hladne vode i kružnom pokretima između dva dlana vratite joj loptasti oblik.

· Marimo nije potrebno hraniti jer ona vrši fotosintezu kao i svaka druga biljka.

· Obično je Marimo na dnu terarijuma, ponekad zbog fotosinteze isplivaće na površinu vode i tada će praviti mehuriće kiseonika. To je sasvim normalno, ne brinite, to je zdrav Marimo.

Nadam se da će Vam Vaš Marimo zarobiti srce, jer veruje se da će doneti puno ljubavi, sreće i prosperiteta onome ko ih odgaja.

Poklonici feng šui pravca tvrde da su Marimo Moss Ball nosioci lekovitih i uravnoteženih vibracija.

Više o Marimo Moss Ball možete saznati na www.studioprovansa.com