Koliko je svetlost važna za naše sobne biljke?

Biljkama je potrebna svetlost za fotosintezu, kao čto je čoveku potrebna hrana da bi funkcionisao. To je njihova hrana, bez adekvatnog osvetljenja biljka će postati anemična, i na kraju će uginuti.

Pored prekomernog zalivanja, neadekvatno osvetljenje je ubica broj jedan sobnih biljaka.

Teško je proceniti odgovarajuće osvetljenje za našu sobnu biljku. Ljudsko oko ima sposobnost da kompenzuje osvetljenost, pa ono što je nama svetlo, možda nije ni blizu tome ukoliko bi to isto mesto merili nekim instrumentom za merenje jačine svetlosti.

Ako se naši pokušaji da ozelenimo taj jedan ugao dnevne sobe završavaju mrtvim biljkama, to uveliko ukazuje da ta oblast nema dovoljno svetlosti. Naravno, bilo bi lepo to shvatiti pre nego što biljke daju svoje živote u ime pokušaja i promašaja.

Briga o biljci podrazumeva različite faktore koji međusobno balansiraju, ali svetlost je tu vodeća. Količina svetlosti koju biljka dobija diktira adaptiranje načina na koji negujemo biljku. Svaka biljka ima specifične zahteve za svetlošću, ali isto tako svaka biljka će tolerisati malo više ili malo manje određene modifikacije.

Nerazumevanje inteziteta svetlosti prouzrokovan je nejasnim izrazima koji opisuju količinu svetlosti koja je potrebna biljci da bi preživela. Saveti poput: jarko sunce, delimično sunce, jako indirektno svetlo, senka, slabo osvetljenje i sl, ostaju opisani u toj meri, i već se prelazi na zalivanje, đubrenje ili presađivanje, i još gomila beznačajnih stvari koje treba da uradimo da bi nam biljka preživela. To je svakako nešto što će od svakog početnika napraviti ubicu biljaka.

Šta je posao same biljke?

Nikada se nismo zapitali koji je posao koji biljka treba da obavlja? Njen posao je da raste, a rast pokreće svetlost!

Ako biljka ne dobije odgovarajuću količinu svetlosti, sva ostala nega neće im biti od koristi.

Nekim biljkama je potrebna sunčeva svetlost, ali većini biljaka je dovoljno da vide nebo.

Biljke uživaju u istim temperaturama kao i mi, lako ćemo odrediti i da li je zemlja vlažna ili suva, međutim kada je svetlost u pitanju postoji različito gledanje između nas i biljaka.

Udaljeni ugao sobe, koji nije u blizini prozora dobro ćemo videti, ali biljka u tom uglu bi možda gladovala, a mi to ne bi ni primetili. Naše oči su optimizovane, i mi ne možemo znati koliko svetlosti zapravo biljka dobija u tom uglu.

Kako da odredimo intezitet svetlosti?

Ako prihvatimo činjenicu da je svetlost preduslov za pravilnu negu biljaka, nekako bi morali da izmerimo količinu svetlosti.

Test oka, je jednostavna i delimično tačna metoda merenja svetlosti.

Izaberite mesto u prostoriji gde bi želeli da postavite svoju biljku. U najsvetlije doba dana, oko podne, podignite ruku i pogledajte senku.

 • Svetlost je jaka ako je senka oštra, dobro definisana i ima oštar kontrast.
 • Slabo osvetljenje je ako je senka slaba, a obrisi nejasni.

Šta je sa nebom?

Postoji jedno važnije pitanje, od pitanja Koliko svetlosti ima na ovom mestu? A to je pitanje Kakvu vrstu svetlosti moja biljka dobija sa ovog mesta?

Spustite se u visini biljke, na kratko budite biljka,pratite liniju vidljivosti vaših očiju do najbližeg prozora, i pokušajte da identifikujete sledeće tipove svetlosti:

 1. Direktno sunce

Biljka direktno vidi sunce. Ovo je najintezivnija svetlost koju biljka može da dobije. Većina tropskih biljaka, npr. to ne toleriše, dok će kaktusi i sukulenti tu uživati.

 1. Filtrirano sunce

Biljka ima donekle ometen pogled na sunce, sunce dopire kroz krošnje drveća ili kroz zavesu.

 1. Reflektovano sunce

Biljka ne vidi sunce, ali gleda u sjajne predmete ili površine, o koje se odbijaju direktni sunčevi zraci.

 1. Svetlost neba

Biljka vidi nebo. Intezitet svetlosti se menja u toku dana, ali količina neba koji biljka vidi neće.

Kada koristite ove procene, bitno je da uzmete u obzir veličinu prozora i udaljenost od biljke do prozora.

Većina sobnih biljaka dobro napreduje na jakom indirektnom svetlu. Jako indirektno svetlo podrazumeva bilo koji položaj iz opisa 1, 2 ili 3, ili sva tri zajedno.

Ako je položaj biljke pod direktnim suncem, treba da proverite da li biljka toleriše takve uslove.

Za tropske biljke najbolje mesto je što je moguće bliže prozoru, sa providnom zavesom koja će raspršiti direktno sunce.

Tako će biljka imati najveći pogled na nebo.

Kako preciznije izmeriti intezitet svetlosti?

Nešto preciznije informacije o intezitetu svetlosti možemo dobiti od aplikacija za merenje inteziteta svetlosti na određenom mestu. Napravljene su za korišćenje na pametnim telefonima, i nisu komplikovane za korišćenje. Osnova naziva aplikacije uvek je u kontekstu Light meter.

One nisu tako precizne kao namenski svetlomeri, ali adekvatno će pokazati kako intezitet svetlosti varira kada se krećete od mesta do mesta u prostoriji.

Aplikacije i svetlomeri uglavnom mere svetlost u nožnim svećama, mada neke prikazuju rezultate u luxima. Svakako na internetu lako možete konvertovati jedinice iz jedne u drugu.

Veoma je bitno da pomoću sprava sami razvijemo osećaj za meru inteziteta svetlosti i uopšte trajanja svetlosti. Primetićete kako se količina svetlosti menja od mesta do mesta, pomeranjem po prostoriji.

Aplikacije za pametne telefone nisu toliko precizne kao svetlomeri, ali svakako nećete pomerati biljku da je stavite na tačno 345 jedinica.

Kada jednom uhvatite nit pomeranja svetlosti steći ćete blisku povezanost sa svojim biljkama, jer ćete postati svesni njihove najveće želje, potrebu za adekvatnim osvetljenjem.

Znaćete da bi na mestu sa 30 nožnih sveća vaša biljka gladovala, a nasmejaćete se kada vidite da uživa na 300 jedinica.

Korišćenje svetlomera.

Jačinu inteziteta svetlosti najbolje je da očitate oko podneva, i pokušajte da uravnotežite očitavanje, kada su sunčani i oblačni dani.

Merač, ili aplikaciju na telefonu, držite tako da sensor bude pored nekog od listova biljke, okrenut prema najbližem izvoru svetlosti.

50 do 150 nožnih sveća

 • Ovo je veoma slabo osvetljenje. Od svih biljaka ovaj nivo svetlosti jedino bi mogle tolerisati zamija, zlatna puzavica, sanseverija i poneki filedendron.
 • Sa ovakvim očitavanjem, ako primenite test oka, da se spustite u visinu biljke, sigurno ćete primetiti da postoji neko ograničenje prozoru, i da je pogled na nebo veoma skučen

150 do 800 nožnih sveća

 • Ovaj nivo svetlosti zadovoljiće rast za sve tropske biljke. Biljke koje su gore pomenute, u opsegu slabog osvetljenja, mnogo bolje će napredovati u ovom intezitetu osvetljenja.
 • Sa ovog mesta biljka verovatno može da vidi širi deo neba. Zalivanje se može obaviti bez mnogo brige da li će koren da istruli.
 • U opsegu 400 do 800 nožnih sveća potrošnja vode i i korišćenje hranljivih materija iz zemlje biće mnogo veće, u odnosu na opseg do 400 jedinica.

800 do 1000 nožnih sveća

 • Više svetlosti od 800 nožnih sveća  nije preporučljivo. Možda će rast biljke biti malo sporiji, ali nega biljke za vas će biti mnogo prihvatljivija.
 • Ovo je najviši prihvatljiv intezitet sunčeve svetlosti. On podrazumeva kada naiđete na biljku koja voli jako indirektno svetlo.

1000 i više nožnih sveća

 

 • prijaće samo kaktusima i većini sukulenata.
 • Tropske biljke izdržale bi samo par sati na direktnom suncu.

Kako su povezani svetlost i zalivanje biljaka?

Svi saveti koje možemo pročitati na hiljade blogova potpuno su besmisleni, a da ne pominjem koliko mogu biti nejasni i zbunjujući, i na kraju to sve treba upamtiti.

Koliko često treba zaliti biljku zavisi od mnogo faktora. Svetlost, temperatura, zemljište, vrsta posude, vlažnost i svakako sama biljka sa svojim potrebama.

Ako nam je sada jasniji uticaj i važnost svetlosti za naše biljke donekle ćemo rešiti misteriju zalivanja biljaka.

Jedino pravilo koje treba da uskladite sa vrstom vaše biljke jeste:

 • Više svetlosti-više zalivanja
 • Manje svetlosti-manje zalivanja

Na primer zamija je biljka koja zahteva  manje zalivanja.

 

 • Ukoliko je držimo u opsegu 50 do 150 nožnih sveća držaćemo se pravila manje svetla-manje vode, u odnosu na samu potrebu biljke.

 

 • Ali ako je postavimo u opsegu 400 do 600 primenićemo pravilo više svetlosti-više zalivanja, takođe gledano u odnosu na osnovnu karakteristiku same biljke.
Sonja Janičić

Sonja Janičić

 

Nadam se da ćete se odlučiti za manje čitanja koje kakvih pravila, a više se osloniti na posmatranje vaše biljke. Kada se jednom konektujete sa zelenim prijateljima razumećete zašto se toliko priča o svim blagodetima koje dobijamo od njih.

O ostalim faktorima pisaću u nekom drugom tekstu. Razumevanje značaja svetlosti za vašu biljku je ključno, sve ostalo će vam verovatno već samo po sebi biti jasnije, i bez dodatnih tekstova.

Ultimativni vodič 1: Sobne biljke-Koren

Ultimativni vodič 1: Sobne biljke-Koren

Ultimativni vodič 1: Sobne biljke-korenOvaj vodič će vam pružiti sveobuhvatno razumevanje značaja korena za rast biljaka. Istražićemo deset ključnih aspekata koji će vam pomoći da očuvate zdravlje korena vaših biljaka i postignete uspešan rast u vašem vrtu ili domu....

Hoja – Vrste, kućna nega i značaj

Hoja – Vrste, kućna nega i značaj

Hoja - Vrste, kućna nega i značajBiljke su divan dodatak svakom domu, unoseći svežinu, lepotu i prirodni šarm u naš životni prostor. Međutim, među svim raznovrsnim biljkama koje možemo uzgajati, postoji jedna posebno intrigantna vrsta koja je postala prava zvezda...

Detiksikacija zemlje za sobne biljke-Šta je to?

Detiksikacija zemlje za sobne biljke-Šta je to?

Detoksikacija zemlje za sobne biljke-Šta je  to?Razumevanje supstrata kao sredstva za detoksikaciju zemlje za vaše sobne i vrtne biljke i  može biti nov koncept za mnoge ljude, ali je zapravo veoma koristan i efikasan pristup. Detoksikacija zemlje može pomoći da se...

error: Content is protected !!