a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Krasula

Krasula

Biljke su uvek odličan izbor ukoliko želite da oplemenite svoj dom ili poslovni prostor. Neke od njih imaju posebna značenja. Tako se za biljku Crassula ovata veruje da donosi novac i prosperitet, te je njena popularnost posebno porasla poslednjih godina.

Japansko drvo novca  (Crassula ovate)

Drvo novca (Crassula ovate)  vodi poreklo iz močvara središnje i Latinske Amerike, svojim rastom i sočnim listićima podseća na malo drvo, sa minimalnim  zahtevima za negu.

U japanskoj kulturi, ova biljka ima ulogu privlačenja novca, ovo verovanje su ubrzo prihvatili u Kini, a potom i u celom svetu. U Aziji je nazivaju i “drvo žada” zbog boje njenih listova koji podsećaju na ovaj predivni kamen. U nekim azijskim oblastima drvo novca nasleđuje se i prenosi sa kolena na koleno.

Zbog interesantnog izgleda i starog japanskog verovanja koje je prati, ova biljka vremenom je postal jedna od najčešćih saksijskih biljaka, koja krasi kako stambeni, tako i poslovni prostor. Čest je poklon, posebno od strane onih koji su upoznati sa njenom istorijom.

Naučnici tvrde da je biljka puna stimulativnih materija i eteričnih ulja koje povećavaju mentalnu i fizičku budnost čoveka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti, te se smatra da je nauka tako potvrdila narodno verovanje i zanimljivu priču koja prati ovu biljku.

Krasula spada u sukulentne biljke, listovi su mesnati i skladište vodu u njima.
Kao i većini sukulentnih biljaka zemlja koja joj odgovara je ona koja se koristi za kaktuse, dreniran supstrat. Najbolja je mešavina od 50% peska ili šljunka, 20% perlita ili vermakulita, 30% zemlje za cveće.

Nega biljke

Preporučuje se zalivanje svakih 10tak dana. U zimskom periodu, odnosno od oktobra do aprila biljku treba zalivati sa što manje vode, jednom mesečno, jer je to period kada ona zahteva mirovanje. U tom period temperature prostorije ne sme biti niža od nule jer će biljka izmrznuti. Optimalno čuvanje je između 10 i 15 stepeni. U slučaju da tokom zime biljku držite u toplijoj prostoriji zalivanje bi trebalo biti nešto češće.

Posle prezimljavanja, krasulu iznesite napolje, ali ne na mesto koje je direktno izloženo suncu, jer će u suprotnom, listovi dobiti opekotine što može uticati na dalji rast. Sa iznošenjem krasule na otvoreni prostor, povećava se i zalivanje ali je zalijte tek kada se zemlja osuši, jer u suprotnom, može se desiti da listovi počnu da opadaju i moguće je truljenje korena. Ukoliko listovi krenu da otpadaju sa biljke uklonite ih, jer mogu imati negativan uticaj na njen rast.

Japansko drvo novca ne traži veliku saksiju, ali ako raste u većoj saksiji, uz dodatnu prihranu, brže će napredovati.

Potrebna joj je indirektna svetlost. Usled nedovoljno svetla može doći do sušenja i opadanja listova.

Nadamo se da je sve ovo dovoljan razlog da svoj prostor oplemenite jednom ovakvo vrednom biljkom, i da će vam se naći na listi potencijalnih poklona.