a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Image Alt

Lazanje sadnja

Lazanje sadnja

Šta mislite o tome da već krajem januara krene vaša cvetna rapsodija u bašti, na terasi, u stanu pa čak i u poslovnom prostoru ili kancelariji?

U zemlji poznatoj po ljubavi prema cveću, Holandiji, nije za čuđenje da će botaničari otići korak dalje i smisliti metodu sadnje koja se zove lazanje sadnja. Ne bojte se, nije hrana u pitanju, već metoda sadnje lukovica kojom je moguće da na jednom mestu imate cvetnice već od kraja januara pa sve do maja.

Da bi u proleće uživali u živopisnom cveću, do kraja oktobra trebali bi posaditi željene lukovice. Ovom prilikom predstavićemo vam jedan veoma zanimljiv način sadnje.

Metoda lazanja sadnje je pravi mali vrtlarski projekat, međutim veoma je lagan za izvođenje, izuzetno zanimljiv i u njemu mogu učestvovati svi članovi porodice, koji će nestrpljivo čekati proleće i prve izdanke cveća, kao rezultat svoga rada.

Šta je Lazanje sadnja?

To je metoda sadnje lukovica slojevito, u istoj posudi, jedne iznad drugih. Da bi posađeno mesto cvetalo mesecima treba obratiti pažnju na vreme cvetanja lukovica. Postoje lukovice koje cvetaju u rano proleće, sredinom proleća i u kasno proleće.

Lukovice koje poslednje cvetaju sade se u donji sloj posude, lukovice koje cvetaju sredinom proleća postavljaju se kao središnji sloj, i lukovice koje najranije cvetaju sade se pri samom vrhu.

Gde saditi cvetni kutak?

To može biti jedan deo u bašti, manja ili veća žardinjera koja će krasiti vaš balkon, terasu ili stepenište na ulazu, prozorsku dasku ili bilo koje drugo mesto.

Najvažnije je da izaberete mesto za koje znate da će na njemu sunce prvo zasijati, jer ćete tako na proleće najbrže videti svoje cveće. Ako žardinjeru stavite na terasu, vodite računa da ona ne ostane u senci ivice balkona, ukoliko je potrebno stavite je na neku policu ili stolicu.

O čemu voditi računa za lazanje sadnju?
 • Posuda u kojoj se sade lukovice po ovom metodu treba da bude dublja.
 • Za posudu dubine 30cm, širine 20cm potrebno je oko 20 do 25 (može i više) lukovica, koje će biti posađene u tri sloja.
 • Lukovice koje možete saditi ovom metodom su razne vrste lala, zumbuli, krokusi, visibabe, narcisi, irisi, muskari i mnoge druge.

Postupak sadnje
 • Odaberite odgovarajući kontejner, odnosno posudu, koja mora na dnu da ima rupu za odvod vode.
 • Na dno posude stavite šljunak, kamenčiće ili slično, da se odvod ne bi zapušio zemljom.
 • Ukoliko je visina posude oko 30cm prvi sloj zemlje trebao bi biti oko 10cm debljine, po pravilu trećina posude, na njega poređate i prvi sloj lukovica, šiljasti kraj lukovica okreće se prema gore. Prekrijte ga slojem od oko 5cm zemlje, zatim stavite drugi sloj lukovica, koji takođe prekrivate slojem zemlje debljine oko 5cm. Sledi treći sloj lukovica, koji prekrivate sa tanjim slojem zemlje. Kada završite sadnju, sve dobro zalijte.
 • Vrh posude možete ukrasiti dekorativnim kamenjem, malčom ili nekim drugim elementima, koji se uklapa u vaš prostor. Umesto dekorisanja, na vrh posude možete posaditi neko zimsko cveće.
 • Lukovice treba da su minimum 1cm udaljene od zida posude, i jedna od druge. Sloj zemlje između lukovica trebao bi da bude oko 5cm.
 • Posudu ostavite na neko hladno i tamno mesto do proleća, s vremena na vreme proverite ako je zemlja isuviše suva zalijte. Ukoliko je u pitanju žardinjera koja mora ostati preko zime napolju zaštitite je od smrzavanja.
Kombinacije lazanja sadnje

Vrtlarstvo metodom lazanja sadnje je jednostavno, međutim sa toliko mogućih kombinacija, izbor biljaka može biti ogroman. Važno je samo da vodite računa o vremenu cvetanja lukovice, koji možete naći na svakom pojedinačnom pakovanju.

Predlog kombinacija za sadnju lukovica, od vrha ka dnu
 • Krokusi, muskari, lale
 • Krokusi, zumbuli, lale
 • Visibabe, narcisi, lale
 • Visibabe, zumbuli, lale
 • Krokusi, zumbuli, narcisi

Biljke nemojte vaditi iz zemlje sve dok listovi potpuno ne požute, i skoro sami otpadnu.

Lukovice možete izvaditi iz zemlje i na jesen posaditi u baštu. Ne preporučuje se da se sade ponovo u žardinjeru. Za lazanje sadnju najbolje je kupiti novu postavku za sledeću sezonu cvetanja.