Pamučni cegeri u borbi protiv plastičnih kesa

Pamučni cegeri su se, opravdano vratili na velika vrata. Univerzalni simbol ženske funkcionalnosti, one su modni dodatak koji meša lepotu i individualizam. Za neke je pamučni ceger ekološki izraz u borbi protiv plastike, za druge je, kao modni trend, pečat njihovog individualizma koji ispunjava sva očekivanja udobnosti i estetike.

Šta čini platnenu torbu ekološki prihvatljivom?

 

Ako uporedimo proces proizvodnje, moglo bi se reći da su pamučni cegeri ustvari manje održiv proizvod. Za njihovu proizvodnju potrebno je više materijala, vode, herbicida i energije nego za plastičnu kesu.

Međutim, parameter koji menja stvar jeste koliko često koristimo pamučnu torbu i plastičnu kesu.

Prema izveštaju naučno istraživačkog rada, Studija procene životnog ciklusa torbi za svakodnevnu upotrebu (pamučna torba, plastična i papirna kesa), da bi pamučna torba bila prihvatljivija opcija, odnosno da bi opravdala svoj ekološki prihvatljiv status, morala bi da se koristi 173 puta godišnje.

Ovaj argument se zasniva na tome koliko često koristimo svoju torbu. Proizvodnja jedne plastične kese je održivija od proizvodnje jedne pamučne torbe. Međutim, višekratno korišćenje pamučne torbe je održivije od svakodnevne kupovine plastične kese.

Upotrebiti ponovo, upotrebiti ponovo, upotrebiti ponovo je odgovor kada je u pitanju održivost.

Ponovnom upotrebom, čak i papirne i plastične kese postaju održivije. Bilo koja kesa da je u pitanju treba je upotrebiti najviše moguće puta, pre nego je bacimo.

Šta smo uradili kada odemo u kupovinu i shvatimo da smo našu torbu zaboravili kod kuće?

Tada ćemo na kasi, naravno kupiti plastičnu kesu.

To ne deluje kao neka velika stvar, pogotovo što ćemo je koristiti 12 minuta (statistički podatak korišćenja plastičnih kesa).

Ali toj vrećici će trebati i do 1000 godina da se razgradi.

Tako da će 12 minuta koštati planetu Zemlju 1000 godina.

Zašto bi trebali da koristimo pamučne torbe?

Jednostavno, ne može proći ni jedan dan u našem životu bez da ostavimo trag na svet oko sebe. Evo nekih podataka kakav trag, kao ljudska populacija, ostavljamo kada su  plastične kese u pitanju:

 • Godišnje se u svetu upotrebi više od 500 milijardi plastičnih kesa, skoro million u svakoj sekundi. Verovatno su tu uračunate i one kese, kada se u marketu ono što je kupljeno stavi u dve, tri kese, zarad ojačanja!
 • U toku jednog sata oko 2.5 miliona kesa završi u okeanima
 • Plastične kese prouzrokuju smrt preko 100.000 morskih životinja, na godišnjem nivou. Plastika najčešće završe pomešane sa njihovom hranom, ili pojedu kesu misleći da je hrana
 • Naučnici procenjuju da svaka kvadratna milja vodene površine sadrži oko 46.000 plastičnih komada. Po njihovim statistikama 90% smeća koje pluta okeanima potiče od plastike
 • Sa količinom nafte koja se koristi za pravljenje jedne plastične kese auto bi mogao da pređe 115 metara, znači za nepuno 9 kesa auto može preći jedam kilometer
 • Potrebno je više stotina godina da bi se razgradila jedna kesa
 • Plastične kese se veoma retko recikliraju, samo oko 2% njih, jer je cena reciklaže veća od njihove vrednosti
 • Biorazgradive plastične kese nikada ne nestanu, ostaju u zemlji kao mikrokomadi, koji putem lanca ishrane dođu i do našeg organizma
 • Godišnje, bačene kese, samo u Beogradu mogu da prekriju više od tri Srbije

Verujem da ćete zbog svih ovih podataka s ponosom nositi vaše pamučne cegere. Živimo na zemlji, isključivo zahvaljujući Prirodi. Zato je naša odgovornost da brinemo o tome da što manje doprinesemo rastu deponija, morskom otpadu i bilo kojoj drugoj vrsti zagađenja.

Pamučni ceger vs plastična kesa

Kada govorimo o pamučnim torbama, u kontekstu njihovih jedinstvenih karakteristika one su ekološki prihvatljive i održive u odnosu na plastične ili papirne kese, i zato prave razliku u svakodnevnom očuvanju životne sredine.

 

 • Pamučni cegeri su čvršći, lepši i praktičniji
 • Lako se peru i možemo ih ponovo koristiti
 • Veoma su čvrste, pa mogu da izdrže čak i laptop
 • Pamuk apsorbuje vlagu do 27 puta od svoje težine, što ga čini boljom opcijom za držanje namirnica

 • Mnogo su otporniji na toplotu od plastičnih kesa

 • Pamuk je prirodan materijal, bezbedan za ljudsko korišćenje, hipoalergen je i ne sadrži štetne hemikalije.

 • Jedan pamučni ceger godišnje menja u proseku 700 plastičnih kesa. Kada je pojedinac u pitanju ovo je impozantna brojka. Zamislite samo koliko morskih životinja, na ovaj način može da spasi jedan pojedinac!
 • Pamučne torbe su jeftinije. Za gospodaricu marketa, plastičnu kesu, sada već svugde moramo da platimo. To koliko platimo kesu, pa puta 700, matematika je prosta.
 • Pamučne torbe su biorazgradive. Potrebno je samo jedan, do pet meseci da se raspadnu
 • Pamučna torba kada se istroši i dalje je možete koristiti, npr. kao krpu za brisanje prašine
 • Mašta ljudi koja smišlja motivacione poruke, kao i same motive, odštampane na pamučnim torbama, daje im atraktivan i jedinstven pečat

O pamuku možete pročitati neke veoma zanimljive činjenice u tekstu ovde.

Etička modna izjava

 

Eko torbe se sve više doživljavaju kao “kul” modni dodatak. One mogu napraviti hrabru modnu izjavu, koja upotpunjuje svakodnevni stil.

Ekološke torbe pokazuju da nam je stalo

Sve u svemu, pamučne torbe su popularne i izgleda da neće uskoro izaći iz mode. A to je i jedan od načina da ugradimo održivost u naš životni stil. Štaviše, Priroda će nas ceniti zbog našeg izbora.

Više od obične kupovine je investiranje u Zelena budućnost.

Pamučni ceger

900 рсд

error: Content is protected !!