a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Image Alt

Kaži to cvećem

Slogan “Kaži to cvećem” nastao je 1917 godine. Pripisuje se majoru Patricku O’Keefeu.

Priča kaže da je O’Keefe, iz Bostona, pio piće u baru sa Henri Penn-om, bivšim predsednikom Društva američkih cvećara. Prema izdanju časopisa The Kiplinger Magazine iz 1960. godine, njih dvojica su razgovarali o mogućim sloganima organizacije. „Ne postoji ništa što ne možete da kažete cvećem – kad pošaljete cveće, ono sve govori“, navodno je rekaoa Penn. Na šta je O’Keefe uzviknuo: „To je to“.

U to vreme Pennova poenta bila je gotovo doslovno tačna. Floriografija – jezik cveća – stekao je popularnost tokom viktorijanske ere do te mere da je postao složeno sredstvo kodiranih komunikacija. Koristeći određene cvetove ili čak samo njihove mirise, Viktorijanci su uspeli da prenesu svoja osećanja, u periodu kada je kraljica zabranjivala otvorene razgovore na tu temu. Tako da, ako bi čovek svojoj odabranici poslao crvenu hrizantemu (što znači „volim te“), nadao bi se da će za uzvrat dobiti možda jerusalimski hrast („uzvraćena ti je ljubav“), a ne prugasti karanfil (simbol odbijanja). Sve se toliko zakomplikovalo da su čak objavljeni floriografski rečnici koji su omogućavali usplahirenim romantičarima da provere značenje najnovije isporuke,  da li je to cvet –“ Sa tobom sam”, ili čičak –“ Ne dodiruj me”? Do 1917. godine tajniji aspekti floriografije su se povukli, ali upotreba cveća za slanje poruka uspevala je i dalje.

Zahvaljujući novijoj inovaciji – telegrafu, 1910. godine 15 američkih maloprodavaca se složilo da razmenjuju porudžbine putem ovog novog uređaja kako bi kupci mogli da naruče bukete u jednom gradu a isporuka da bude na adresu u drugom. Ovo udruženje dostavljača telegrafskog cveća usvojila je O’Keefe-ov slogan „Kaži to cvećem“, za reklamnu kampanju za Dan majki 1918.Kako je FTD postao globalni (ekvivalent u Velikoj Britaniji, Interflora, formirana 20-ih), slogan je postao i međunarodni.

Nikada nije zaštićen autorskim pravima, ali se koristio više od 50 godina u oglašavanju, na izlozima prodavnica, pa čak i od 1936–39, na logotipu samog FTD-a.

Реци то цвећем