Xerographica 10cm

2.800 рсд

Biljka koja očarava svojom lepotom i nežnošću, tilandsija Xerographica s pravom nosi naziv Kraljica vazdušnih biljki.

Ova čarobna vazdušna biljka nije samo ukras, već i simbol snage i izdržljivosti.  Kao i sve važdušne biljke, Kserografika nema koren i ne sadi se u zemlju.

Zašto je posebna?

Xerographica se ističe svojom veličinom i oblikom. Njena rozeta je velika i široka, čineći je pravim umetničkim delom. U poređenju sa drugim vazdušnim biljkama, Xerographica zahteva manje zalivanja zbog svoje sposobnosti zadržavanja vlage, čineći je praktičnim i estetskim izborom za ljude koji vole biljke sa minimalnim održavanjem.

Sa biljkom ćete dobiti i uputstvo za negu.

Dostupno na upit.

Prirodno stanište Xerographica biljke

 

Razumevanje prirodnog staništa biljke, njenih prirodnih uslova rasta i potreba, može nam pomoći za pravilnu negu biljke u kućnim uslovima. Kada znamo odakle biljka potiče, jasnije nam je kakve uslove treba da simuliramo, što će rezultirati zdravijom i srećnijom biljkom.

U slučaju Tillandsia Xerographice njena priča započinje u suvim regionima Centralne Amerike ( južnog Meksika, El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa),  gde se prilagodila suvim uslovima i razvila jedinstvene karakteristike koje je čine posebnom.

Kserografika prirodno raste kao epifit, prikačena za drveće ili kao litofit, prikačena za stene ili kamenje, u  sunčanim i suvim uslovima. Tako i njen naziv "xerographica" dolazi od grčke reči "keros", što znači suvo.

 

Kako negovati Xerographicu?

 

Svetlo:

Tillandsia Xerographica voli obilje sunčeve svetlosti. Možete je postaviti na mesto gde dobija direktno jutarnje sunce. Ukoliko nemate osunčan prostor, kao i tokom zimskih meseci, veštačko svetlo vam u potpunosti može poslužiti.

Pored orošavanja i kupanja, osvetljenje je ključni faktor u rastu svih sobnih biljaka. Sve o tome možete pročitati u tekstu ovde.

Zalivanje:

Ova vrsta vazdušne biljke zahteva ređe zalivanje u poređenju sa drugim sličnim biljkama. Zalivanje se radi metodom namakanja, tako što ćete biljku potopiti u posudu sa mlakom vodom, do 30 minuta.

Nakon što je biljka bila dovoljno u vodi, važno je da je okrenete naopako i stavite na čist pamučni ili papirni ubrus. Ovaj korak omogućava da višak vode izađe iz centralnog dela rozete i između listova.

Ostavite Xerographicu naopako da se ocedi nekoliko sati ili dok primetite da je višak vode potpuno izašao iz biljke.

Nakon što se dobro ocedi, možete je vratiti na svoje uobičajeno mesto. Ovaj postupak pomaže u sprečavanju zadržavanja vode između listova, što može dovesti do truljenja ili oštećenja biljke.

Zapamtite, pravilno postupanje nakon kupanja je ključno za održavanje zdravlja Xerographice i sprečavanje bilo kakvih problema uzrokovanih viškom vlage.

Voda:

Kada je reč o kupanju Tillandsia Kerographica i drugih vazdušnih biljaka koristite vodu sobne temperature. Ova temperatura vode je prijatna za biljke i omogućava im da apsorbuju vodu bez stresa.

Vodu iz slavine možete koristiti za kupanje vaših biljaka nakon što odstoji minimum 24h

Kišnica je odlična za zalivanje vazdušnih biljaka, uključujući i Tillandsia Kerographica. Kišnica sadrži prirodne minerale i obično je mekša od vode iz slavine. Međutim treba voditi računa da nakupljena kišnica nije zagađena, i da je ne sakupljate u blizini industrijskih zona.

Flaširanu i filtriranu vodu takođe možete koristiti.

Prihrana:

Xerographica retko zahteva đubrenje. Ako primetite da listovi gube boju, možete je prihraniti biljnim đubrivom, ali budite umereni. Koristite tečnu prihranu za bromelije.

 

Razmnožavanje vazdušnih biljaka i detaljan opis negovanja (orošavanje i kupanje), pronaći ćete u tekstu ovde.

error: Content is protected !!