Akcija!

Supstrat za Litopse 5L

1.200 рсд

Zašto je mešavina Litops mix tako dobra za tvoje biljke! Ovaj posebno formulisan supstrat ima nekoliko ključnih svojstava koja pomažu biljkama da rastu i razvijaju se optimalno:

 • Mešavina sadrži materijale poput perlitа koji obezbeđuju odličnu drenažu. To znači da višak vode može lako da ode iz zemlje, sprečavajući zadržavanje vode koja može oštetiti korenje biljke.
 • Aktivni ugalj i perlit pomažu u očuvanju dobre strukture zemlje, omogućavajući korenju da lakše pristupa vazduhu. To je izuzetno važno jer korenje treba kiseonik kako bi se pravilno razvijalo.
 • Mešavina sadrži hortikulturni pesak koji pomaže zadržavanju male količine vlage. Ovo omogućava biljkama da imaju pristup vodi kada je potrebno, dok istovremeno sprečava prekomerno natapanje.
 • Litopsi potiču iz staništa sa stenovitim tlima i peskom gde je sunce obilno, a voda retka. Mešavina Litops mix simulira ovo prirodno okruženje, pružajući biljkama slične uslove u saksiji.
 • Budući da ove biljke preferiraju suvlje uslove, ova mešavina pomaže u smanjenju potrebe za čestim zalivanjem.

S obzirom na sve ovo, mešavina Litops mix supstrat je pravi odabir za održavanje srećnih i zdravih litopsa, koji preferiraju suvlje i dobro drenirane uslove. Ovaj spoj elemenata pomaže da se stvori optimalno okruženje za rast biljaka, što ih čini srećnim i zadovoljnim.

Presađivanje Litopsa

 

Ako želiš da tvoje biljke rastu srećno i zdravo u mešavini  Litops mix, evo nekoliko koraka koje možeš pratiti:

 • Prvo, pažljivo izvadi biljku iz stare zemlje, očistite korenje i uklonite mrtvo lišće. Ako je potrebno, operite korenje mlakom vodom da bi uklonili sve ostatke stare zemlje.
 • Stavite tanki sloj mešavine Litops mix na dno saksije. Ovo će pomoći u drenaži i sprečiti da korenje bude previše natopljeno vodom. Neophodno je da saksija ima drenažne rupe.
 • Postavi biljku u saksiju i polako dodaj mešavinu Litops mix sa strane da je popuniš
 • Nakon presađivanja, lagano utapkajte mešavinu BioMatrix Litops mix oko korenja. Ovo će pomoći da se biljka dobro usidri.
 • Obavezno dobro zalij mešavinu Litops mix nakon presađivanja. To će pomoći da se zemlja slegne oko korenja i da se biljka osveži.

Zašto je dobra Litops mix mešavina?

 

Evo karakteristike nekih od komponenati koje čine mešavinu Litops mix supstrata,  i kako svaka od njih doprinosi optimalnom rastu i razvoju biljaka:

 • Perlit je lagan i porozan materijal koji se često koristi u mešavinama za saksije. On pomaže u poboljšanju drenaže i vazdušnosti zemlje. Perlit ima sposobnost da zadržava malu količinu vlage, dok istovremeno omogućava višku vode da brzo ode. To pomaže u sprečavanju gušenja korenja i omogućava korenju da lakše pristupa kiseoniku.
 • Vermikulit je mineral koji se širi kada se zagreva, stvarajući lagane i porozne komadiće. On zadržava vlagu, pružajući biljkama konzistentan izvor vlage. Ovo je posebno korisno za biljke koje preferiraju stabilniju vlažnost zemljišta. Vermikulit takođe doprinosi poboljšanju strukture zemlje, čineći je rastresitijom.
 • Aktivni ugalj se često koristi zbog svojih svojstava apsorpcije. On može da apsorbuje višak vode i nečistoće iz zemlje, pomažući u održavanju odgovarajuće vlažnosti i čistoće korenja biljke. Takođe pomaže u sprečavanju stvaranja neprijatnih mirisa koji se mogu javiti u saksijama.
 • Pesak se koristi za poboljšanje drenaže i povećanje propusnosti zemlje. Njegova prisutnost sprečava da zemlja postane previše zbijena, omogućavajući korenu da lako prodire kroz nju. Pesak takođe pomaže u očuvanju strukture zemlje tokom vremena.

Sve ove komponente zajedno, sa ostalim elementima, čine mešavinu Litops mix koja je dizajnirana da pruži biljkama idealne uslove za rast. Drenaža, vazdušnost, regulacija vlage i očuvanje pH vrednosti su ključni faktori za srećan i zdrav rast litopsa, koji preferiraju suvo stanište.

 

Kompletan spiska BRIGID supstrata i biljaka za koje su posebno prilagođeni možete pronaći ovde.

Dodatne informacije

Težina 5 kg
error: Content is protected !!