Akcija!

Litops mix supstrat 5L

1.200 рсд

Zašto je mešavina Litops mix tako dobra za tvoje biljke! Ovaj posebno formulisan supstrat ima nekoliko ključnih svojstava koja pomažu biljkama da rastu i razvijaju se optimalno:

 • Mešavina sadrži materijale poput perlitа koji obezbeđuju odličnu drenažu. To znači da višak vode može lako da ode iz zemlje, sprečavajući zadržavanje vode koja može oštetiti korenje biljke.
 • Aktivni ugalj i perlit pomažu u očuvanju dobre strukture zemlje, omogućavajući korenju da lakše pristupa vazduhu. To je izuzetno važno jer korenje treba kiseonik kako bi se pravilno razvijalo.
 • Mešavina sadrži hortikulturni pesak koji pomaže zadržavanju male količine vlage. Ovo omogućava biljkama da imaju pristup vodi kada je potrebno, dok istovremeno sprečava prekomerno natapanje.
 • Litopsi potiču iz staništa sa stenovitim tlima i peskom gde je sunce obilno, a voda retka. Mešavina Litops mix simulira ovo prirodno okruženje, pružajući biljkama slične uslove u saksiji.
 • Budući da ove biljke preferiraju suvlje uslove, ova mešavina pomaže u smanjenju potrebe za čestim zalivanjem.

S obzirom na sve ovo, mešavina BioMatrix Litops mix supstrat je pravi odabir za održavanje srećnih i zdravih litopsa, koji preferiraju suvlje i dobro drenirane uslove. Ovaj spoj elemenata pomaže da se stvori optimalno okruženje za rast biljaka, što ih čini srećnim i zadovoljnim.

Presađivanje Litopsa

 

Ako želiš da tvoje biljke rastu srećno i zdravo u mešavini  Litops mix supstratu, evo nekoliko koraka koje možeš pratiti:

 • Prvo, pažljivo izvadi biljku iz stare zemlje, očistite korenje i uklonite mrtvo lišće. Ako je potrebno, operite korenje mlakom vodom da bi uklonili sve ostatke stare zemlje.
 • Stavite tanki sloj mešavine Litops mix na dno saksije. Ovo će pomoći u drenaži i sprečiti da korenje bude previše natopljeno vodom. Neophodno je da saksija ima drenažne rupe.
 • Postavi biljku u saksiju i polako dodaj mešavinu Litops mix sa strane da je popuniš
 • Nakon presađivanja, lagano utapkajte mešavinu BioMatrix Litops mix oko korenja. Ovo će pomoći da se biljka dobro usidri.
 • Obavezno dobro zalij mešavinu Litops mix nakon presađivanja. To će pomoći da se zemlja slegne oko korenja i da se biljka osveži.

Zašto je dobra Litops mix mešavina?

 

Evo karakteristike nekih od komponenati koje čine mešavinu BioMatrix  Litops mix supstrata,  i kako svaka od njih doprinosi optimalnom rastu i razvoju biljaka:

 • Perlit je lagan i porozan materijal koji se često koristi u mešavinama za saksije. On pomaže u poboljšanju drenaže i vazdušnosti zemlje. Perlit ima sposobnost da zadržava malu količinu vlage, dok istovremeno omogućava višku vode da brzo ode. To pomaže u sprečavanju gušenja korenja i omogućava korenju da lakše pristupa kiseoniku.
 • Vermikulit je mineral koji se širi kada se zagreva, stvarajući lagane i porozne komadiće. On zadržava vlagu, pružajući biljkama konzistentan izvor vlage. Ovo je posebno korisno za biljke koje preferiraju stabilniju vlažnost zemljišta. Vermikulit takođe doprinosi poboljšanju strukture zemlje, čineći je rastresitijom.
 • Aktivni ugalj se često koristi zbog svojih svojstava apsorpcije. On može da apsorbuje višak vode i nečistoće iz zemlje, pomažući u održavanju odgovarajuće vlažnosti i čistoće korenja biljke. Takođe pomaže u sprečavanju stvaranja neprijatnih mirisa koji se mogu javiti u saksijama.
 • Pesak se koristi za poboljšanje drenaže i povećanje propusnosti zemlje. Njegova prisutnost sprečava da zemlja postane previše zbijena, omogućavajući korenu da lako prodire kroz nju. Pesak takođe pomaže u očuvanju strukture zemlje tokom vremena.

Sve ove komponente zajedno, sa ostalim elementima, čine mešavinu BioMatrix  Litops mix koja je dizajnirana da pruži biljkama idealne uslove za rast. Drenaža, vazdušnost, regulacija vlage i očuvanje pH vrednosti su ključni faktori za srećan i zdrav rast litopsa, koji preferiraju suvo stanište.

 

Kompletan spiska BioMatrix supstrata i biljaka za koje su posebno prilagođeni možete pronaći ovde.
error: Content is protected !!