Akcija!

Orhideja mix supstrat 5L

1.200 рсд

Zašto koristiti BioMatrix Orhideja mix?

BioMatrix mešavina za orhideje je prilagođena posebnim potrebama orhideja. Ove biljke su specifične i zahtevaju prilagođenu negu, a ova mešavina je osmišljena upravo kako bi im pružila optimalno okruženje za rast i napredak. Postoji nekoliko ključnih prednosti koje će pozitivno uticati na rast i zdravlje tvojih orhideja.

Evo nekoliko razloga zašto je BioMatrix Orhideja mix odličan izbor:

 • Prilagođena potrebama orhideja: BioMatrix mešavina je posebno dizajnirana kako bi zadovoljila specifične potrebe orhideja. Orhideje su epifiti i preferiraju supstrat sa puno vazduha i prostora. Ova mešavina pruža baš to, što omogućava optimalnu aeraciju korena.
 • Balans između vlage i drenaže: Ova mešavina sadrži sphagnum mahovinu koja pomaže u zadržavanju vlage oko korena orhideja. Istovremeno, prisustvo čipsa kokosovih ljuski i borove kore osigurava dobru drenažu. Ovaj balans između vlage i drenaže ključan je za zdrav rast orhideja i sprečava truljenje korena.
 • Aktivni ugalj za čistoću supstrata: Aktivni ugalj u mešavini doprinosi očuvanju čistoće supstrata tako da se smanjuje rizik od razvoja štetnih mikroorganizama. To je važno za održavanje zdravlja korena orhideja.
 • Organsko đubrivo za ishranu: Prisustvo organskog đubriva u mešavini obezbeđuje orhidejama potrebne hranljive materije tokom dužeg vremenskog perioda. Ovo postupno otpuštajuće đubrivo osigurava kontinuiranu ishranu biljaka tokom 6 meseci.
 • Pogodno za različite uslove: BioMatrix mešavina se može koristiti kako u unutrašnjim uslovima, tako i u terarijumima ili staklenicima. To znači da će tvoje orhideje imati stabilno okruženje i dobru kontrolu nad nivoom vlage, bez obzira na to gde ih gajiš.
 • Lakše upravljanje negom: Korišćenje ove specijalizovane mešavine olakšava brigu o orhidejama. Nećeš morati samostalno da praviš supstrat, već ćeš imati već gotovu mešavinu prilagođenu njihovim potrebama.

Sastav BioMatrix Orhideja mixa.

U suštini, BioMatrix mešavina za orhideje pruža sveobuhvatno rešenje koje podržava zdrav rast i razvoj ovih predivnih biljaka. Koristeći ovu mešavinu, možete biti sigurni da pružate orhidejama najbolje uslove za rast i cvetanje.  BioMatrix Orhideja mix je pažljivo kreirana kako bi ispunila sve zahteve ove jedinstvene vrste biljaka.

 

Evo detaljnog objašnjenja nekih od elementa iz sastava:

 

 • Borova kora: Orhideje se prirodno nalaze u okruženjima gde rastu na drveću ili drugim površinama, pa je kora drveta bitan sastojak ove mešavine. Ona pruža stabilnu osnovu za korenje orhideje, omogućavajući joj da se čvrsto drži. Takođe, pomaže u očuvanju ravnoteže između vlage i vazduha oko korena.
 • Sphagnum mahovina: Ova mahovina je pravi as kada je reč o zadržavanju vlage. Ona omogućava ravnomerno raspodeljivanje vlage oko korena biljke, pružajući im potrebnu hidrataciju.
 • Aktivni ugalj: Aktivni ugalj se često koristi u ovakvim mešavinama zbog svoje sposobnosti apsorpcije i filtracije. Pomaže u održavanju čistoće i sprečavanju razvoja štetnih mikroorganizama u supstratu. Ovaj sastojak doprinosi očuvanju zdravlja korena orhideja.
 • Čips kokosovih ljuski: Kokosove ljuske doprinose dobroj drenaži i cirkulaciji vazduha u mešavini. To je važno kako bi se sprečilo zadržavanje viška vode i omogućila adekvatna aeracija korenovima orhideje.
 • Organsko đubrivo: Organsko đubrivo je tu da pruži potrebne hranljive materije tvojim orhidejama, tokom vremenskog perioda od 6 meseci.

Kombinacija ovih i ostalih sastojaka stvara savršeno uravnotežen supstrat koji omogućava orhidejama da napreduju u optimalnim uslovima. Svaki sastojak ima svoju ulogu u očuvanju vlage, drenaži, podršci korenu i obezbeđivanju potrebne hranljive podrške. Ova mešavina je stvorena s ciljem da tvoje orhideje budu srećne, zdrave i zadovoljne u svojim saksijama.

 

Nega Orhideja:

Za postizanje najboljih rezultata u uzgoju orhideja uz pomoć BioMatrix Orhideja Mix, sledite ove korake:

1. Priprema Supstrata: Preporučujemo da pre upotrebe supstrat pažljivo promešate kako biste osigurali ravnomerno raspoređivanje svih sastojaka.

2. Izbor saksije: Odaberite saksiju koja ima dobru drenažu kako biste sprečili zadržavanje viška vode. Orhideje vole saksije sa drenažnim rupama na dnu.

3. Zalivanje: Orhideje preferiraju umereno zalivanje. Sačekajte da gornji sloj supstrata postane suv pre nego što ponovo zalijete. Koristite odstojalu vodu ili kišnicu kako biste izbegli nakupljanje soli u supstratu.

4. Osvetljenje: Orhideje vole indirektno svetlo. Postavite ih na mesto gde će dobiti svetlo, ali ne direktno sunce.

5. Vlažnost: Orhideje preferiraju vlažnost oko 50-60%. Ako vazduh u vašem domu nije dovoljno vlažan, razmislite o postavljanju posude sa vodom u blizini biljaka.

6. Đubrenje: Hranite svoje orhideje đubrivom prilagođenim orhidejama prema uputstvima na pakovanju. Ovo će im obezbediti potrebne hranljive materije.

Prateći ove korake i koristeći BioMatrix Orhideja Mix, vaše orhideje će napredovati kao zdrave biljke sa bujnim cvetanjem.

 

Koliko često treba menjati supstrat za orhideje?

Supstrat za orhideje, kao BioMatrix Orhideja Mix, je odličan izbor za vaše biljke, ali kao i svaki supstrat, vremenom se troši i može izgubiti svoju efikasnost. Preporučuje se da promenite supstrat svake 1 do 2 godine, u zavisnosti od potreba vaših orhideja.

Evo nekoliko faktora koji mogu uticati na učestalost zamene supstrata:

 • Brzina rasta: Ako primetite brz rast vaših orhideja ili primetno povećanje korena, to može biti znak da je vreme za zamenu supstrata.
 • Iscrpljenost hranljivih materija: Supstrat će vremenom potrošiti svoje hranljive materije. Ako primetite da vaše orhideje prestaju da napreduju ili imaju slabije cvetanje, to može biti znak da je vreme za promenu supstrata.
 • Zadržavanje vode: Ako primetite da supstrat teže propušta vodu ili dolazi do zadržavanja viška vlage, to može ukazivati na potrebu za zamenom.
 • Opšte stanje orhideje: Redovno pratite opšte zdravlje vaših orhideja. Ako primetite bilo kakve znakove bolesti, truljenja korena ili druge probleme, zamena supstrata može pomoći u rešavanju tih problema.

Prateći ove smernice i menjajući supstrat prema potrebi, možete obezbediti da vaše orhideje uživaju u optimalnom okruženju za rast i cvetanje.

 

Kompletan spiska BioMatrix supstrata i biljaka za koje su posebno prilagođeni možete pronaći ovde.
error: Content is protected !!