Slika na platnu Frida Kahlo

3.200 рсд

Štampa na kanvas platnu, na blind ramu, širine 3cm.

Dimenzije slika su 60cm x 40cm i 40cm x 60cm

Ko je bila Frida?

Frida Kahlo, važi za jednu od među deset uticajnih žena u istoriji.

„Iako se istorija žena često ignorisala ili čak brisala tokom vekova, mnoge žene su imale ogroman uticaj na društvo kroz aktivizam, umetnost, politiku i vođstvo.“

„Live Science“ je Fridu Kahlo uvrstio na listu 10 najuticajnijih žena u istoriji.

„Godine 1922. bila je među samo 35 devojčica koje su se upisale u Nacionalnu pripremnu školu u Meksiku, gde se uključila u političke i umetničke krugove škole. Njeno političko buđenje uključivalo je strast prema meksičkom identitetu, što će u velikoj meri uticati na njenu umetnost.

Frida je bila hrabra žena koja je umela da se strašću izbori za svoju strast. Njena strast je bila umetnost koja je slobodna i lišena svakog ograničenja. Iz ovog razlog je Frida i u današnjem vremenu iz dana u dan sve popularnija.

Možemo reći da je Frida svojom slobodom i borbom zasijala, a svojom umetnišću i dalje pleni.

Frida
„Stopala, za šta ćete mi vi kada imam krila da letim?“ Čuvena meksička slikarka Frida Kahlo je oduvek važila za jednu od najinspirativnijih osoba u svetu umetnosti.

Dok je bila devojčica, Frida Kahlo je želela da postane doktor, ali je tragična nesreća, koju je doživela sa 18 godina, potpuno promenila njen životni put. Umesto medicini, posvetila se slikarstvu i postala najpoznatija i najcenjenija meksička slikarka. Kao umetnica je ostala zapamćena po autoportretima i po intenzivnim i treperavim bojama koje su predstavljale veliku bol i strast.

Život joj je bio ispunjen obožavanjem muža-slikara Dijega Rivere i predavanjem sopstvenoj umetnosti u koju je ugrađivala maštanja, zanose, ali i noćne more i sva razočaranja. Cveće je slikala da ne bi uvenulo, kako je sama govorila.

Poznata po rušenju stereotipa i ponosnom isticanju svog meksičkog porekla, Frida je i dan danas jedna od ličnosti koje ceo svet voli i poštuje – iako je više nema.

Dodatne informacije

Dimenzije -
Verzija

Zelena pozadina 40x60cm, Apstrakt 60x40cm

error: Content is protected !!