Akcija!

Supstrat za Sukulente i kaktuse 5L

1.200 рсд

Zašto je važan Sukulenti i kaktusi supstrat za vaše biljke?

Ova posebno osmišljena mešavina za kaktuse i sukulente ima ključnu ulogu u optimalnom rastu i zdravlju vaših biljaka. Njena jedinstvena kombinacija sastojaka pruža niz prednosti koje omogućavaju vašim biljkama da opstanu i razvijaju se u najboljem mogućem okruženju. Evo nekoliko razloga zašto je ova mešavina važna:

 • Mešavina za kaktuse i sukulente je pažljivo uravnotežena kako bi obezbedila odlično dreniranje. To znači da suvišna voda brzo odlazi od korena biljke, sprečavajući truljenje korena i ostalih problema povezanih s prekomernim zalivanjem.
 • Sastojci poput perlita i hortikulturnog peska pomažu očuvanju strukture mešavine i sprečavaju njeno zbijanje tokom vremena. Ovo omogućava korenju da se slobodno razvija, osiguravajući dovoljno vazduha i prostora za rast.
 • Dodaci hranljivih materija u mešavini su posebno prilagođeni potrebama kaktusa i sukulenata. Ovi sastojci podržavaju rast korena, stabljika i lišća, čime se obezbeđuje optimalno zdravlje i vitalnost biljaka.
 • Kaktusi i sukulenti potiču iz sušnih pustinjskih regiona sa siromašnom zemljom i malo hranljivih materija. Ova mešavina je kreirana tako da oponaša uslove u kojima su ove biljke evoluirale, pružajući im prirodno okruženje za rast.
 • Aktivni ugalj i dobar protok vazduha u mešavini pomažu u sprečavanju truljenja korena. To je ključno za održavanje zdravlja biljaka, jer trulež korena može ozbiljno naštetiti njihovom rastu.
 • Korišćenje ove mešavine olakšava proces presađivanja, jer je lagana za rad i omogućava jednostavno rukovanje biljkama bez oštećenja korena.

Ukratko, ova mešavina je ključna za uspeh vaših kaktusa i sukulenata. Pruža optimalne uslove za rast, podržava njihovo zdravlje i omogućava vam da uživate u prelepim i zdravim biljkama koje će vas oduševiti svojom vitalnošću i lepotom. Vaše biljke će napredovati u sredini koja im omogućava da se osećaju kao kod kuće, slično njihovim prirodnim staništima. Sve to čini ovu mešavinu nezamenjivim izborom za negu vaših dragocenih biljaka.

Supstrat za sukulente i kaktuse je mešavina namenjena za gajenje sledećih biljaka:

Agave
Eonijum
Aloe Vera
Kaktusi
Sukulenti
Ceropegija
Krasula
Senecio Rowelyanus – Ukrasni grašak
Cikas palma
Dracaena
Sanseverije
Euforbije
Gasterija
Havortija
Kalanhoja
Peperomije
Rhipsalis
Schlumbergera Truncate – Božićni kaktus
Sedumi
Sempervivum - Šuvarkuća
Yucca Elephantipes - Juka
Zamioculcas Zamiifolia - Zamija


Saveti za negu kaktusa i sukulenata

 

Da biste postigli najbolje rezultate sa ovom mešavinom, predlažemo da pratite nekoliko jednostavnih saveta za negu. Pravilno zalivanje, odabir odgovarajuće veličine saksije, i periodično dodavanje specijalizovanog đubriva može osigurati da vaši kaktusi i sukulenti budu srećni i zdravi.

 1. Pravilno zalivanje: Pravilno zalivanje je ključno za zdravlje kaktusa i sukulenata. Ove biljke su prilagođene sušnim uslovima, pa je važno izbegavati prekomerno zalivanje. Savetuje se da temeljno zalijete biljku kada je zemlja potpuno suva na dodir. Da biste proverili vlažnost, provucite prst unutar zemlje nekoliko centimetara duboko. Ako je zemlja suva, vreme je za zalivanje. Uvek koristite posudu sa rupama na dnu kako biste omogućili da višak vode odlazi iz saksije.
 2. Odabir odgovarajuće veličine saksije: Kaktusi i sukulenti preferiraju saksije koje su proporcionalne njihovim korenima. Korišćenje prevelikih saksija može dovesti do zadržavanja više vlage nego što je potrebno, što može dovesti do truljenja korena. Idealno je da saksija bude nekoliko centimetara veća od prečnika korena biljke. Takođe, osigurajte da saksija ima dobar drenažni sistem.
 3. Periodično dodavanje specijalizovanog đubriva: Kaktusi i sukulenti imaju specifične potrebe za hranjivim materijama. Periodično dodavanje specijalizovanog đubriva prilagođenog ovim biljkama može poboljšati njihov rast i zdravlje. Đubrivo bi trebalo primenjivati tokom njihove aktivne sezone rasta, obično tokom proleća i leta. Pratite upute na pakovanju đubriva i nemojte preterivati, jer prekomerna ishrana može biti štetna.

NAPOMENA: BRIGID Supstrat za sukulente i kaktuse u sebi sadrži sporootpuštajuću prihranu koja hrani biljku više od 180 dana.

Prateći ove savete za negu, možete osigurati da vaši kaktusi i sukulenti budu srećni i zdravi. Održavanje pravilne vlažnosti zemlje, odgovarajuće veličine saksije i pravilno hranjenje doprineće njihovom uspešnom rastu i cvetanju. Vaša pažnja i briga omogućiće vam da uživate u prelepim biljkama koje će dugo trajati.

 

Kaktusi i sukulenti imaju specifične potrebe za osvetljenjem, i pravilno osvetljenje je ključno za njihovo zdravlje i rast.

 

Evo nekoliko smernica o osvetljenju za ove biljke:

 1.  Većina kaktusa i sukulenata voli svetlo, ali ne direktno sunčevo svetlo. Idealno je postaviti ih na mesto gde će dobiti svetlo koje je indirektno ili blago filtrirano. Prozorske daske na istočnoj ili zapadnoj strani kuće obično pružaju dobar nivo svetla tokom većeg dela dana.
 2. Neke vrste kaktusa i sukulenata, posebno one koje potiču iz pustinjskih regiona, mogu podneti direktno jutarnje sunce. Ako imate takve vrste, možete ih postaviti na prozorsku dasku gde će ujutru dobiti nekoliko sati direktnog sunčevog svetla.
 3. Treba izbegavati direktno popodnevno sunce, posebno tokom vrućih letnjih meseci, jer može izazvati opekotine na biljkama. Ako su vaši prozori izloženi jakom popodnevnom suncu, razmislite o postavljanju prozirne zavese ili premeštanju biljaka dalje od direktnog sunčevog svetla tokom tog vremena.
 4. Kako biste osigurali ravnomerni rast i sprečili da se biljke previše nagnu prema svetlu, povremeno rotirajte saksije kako bi različiti delovi biljke dobili podjednako svetla.
 5. Različite vrste kaktusa i sukulenata mogu imati različite zahteve za svetlom. Neki su više prilagođeni svetlim uslovima, dok drugi preferiraju polusenku. Preporučljivo je informisati se o specifičnim potrebama vaših biljaka kako biste pružili odgovarajuće osvetljenje.

Opšta pravila su da kaktusi i sukulenti vole svetlo, ali da im treba pružiti zaštitu od direktnog, vrelog sunca, posebno tokom letnjih meseci. Prilagodite nivo osvetljenja u skladu sa specifičnim potrebama vrsta koje gajite kako biste im omogućili optimalan rast i zdravlje.

 

Sukulenti i kaktusi ne zahtevaju često presađivanje kao neke druge vrste biljaka.

 

Presađivanje se obično radi kad biljka postane previše velika za svoju saksiju ili kada je supstrat iscrpljen. Evo nekoliko smernica o tome koliko često treba presađivati sukulente i kaktuse:

 1. Mlade sukulente i kaktuse obično treba presađivati svake 2-3 godine. To je dovoljno vreme da biljka dostigne određenu veličinu i potrebu za više prostora ili svež supstrat.
 2. Odrasli sukulenti i kaktusi mogu ostati u istoj saksiji i supstratu duže vreme, često i više godina. Presađivanje odraslih biljaka treba razmotriti samo ako primetite da saksija postaje pretesna, supstrat je potrošen ili ako biljka pokazuje znakove bolesti ili problema sa korenom.
 3. Ako odlučite da presađujete sukulente ili kaktuse, proleće i rano leto obično su najbolja vremena za to. Tada biljke ulaze u aktivni period rasta, pa će im presađivanje više prijati.
 4. Kada presađujete, odaberite saksiju koja je samo za broj veća od prethodne, kako biste sprečili prekomerno zadržavanje vlage oko korena. Koristite BRIGID supstrat prilagođen kaktusima i sukulentima kako biste obezbedili dobru drenažu.
 5. Nakon presađivanja, ostavite biljku da se prilagodi nekoliko dana bez direktnog sunčevog svetla. Zatim je postepeno vraćajte u uobičajene uslove svetla.

U suštini, sukulenti i kaktusi nisu zahtevne biljke što se tiče presađivanja. Redovno praćenje stanja biljke i saksije, uz presađivanje samo kad je to zaista potrebno, pomoći će vam da održavate zdrave biljke koje će vam dugo trajati.

 

Kompletan spiska BRIGID supstrata i biljaka za koje su posebno prilagođeni možete pronaći ovde.

Dodatne informacije

Težina 5 kg
error: Content is protected !!