Akcija!

Supstrat za mesožderke 5l

1.200 рсд

Zašto je dobro koristiti supstrat za mesožderke?

Biljke mesožderke su fascinantni primerci prirode koji zahtevaju specifične uslove za rast i razvoj. Pravilno izabran supstrat je ključ za njihov uspešan uzgoj. Sa ovom mešavinom, vaša mesožderka će imati uslove vrlo slične onima u njenom prirodnom staništu, što će joj omogućiti da zdravo raste i razvija se.

Mesožderke prirodno rastu u vlažnim, kiselim močvarama sa siromašnim hranljivim materijama. Naš supstrat je pažljivo formulisan kako bi simulirao ove prirodne uslove, pružajući optimalnu kombinaciju retencije vlage, drenaže i aeracije.

Evo kako naš supstrat odgovara potrebama mesožderki i koristi vašim biljkama:

 • Održava vlagu: Naša mešavina pomaže u zadržavanju vlage, što je ključno za zdrav rast ovih biljaka. Benefit: Obezbeđuje stalnu hidrataciju, što sprečava isušivanje i omogućava optimalnu fotosintezu.
 • Dobra drenaža: Sprečava zbijanje supstrata, čime se onemogućava truljenje korena. Benefit: Održava korenje zdravim i vitalnim, sprečavajući bolesti povezane sa prekomernom vlagom.
 • Optimalna aeracija: Poboljšava protok vazduha kroz supstrat, osiguravajući zdravo okruženje za korenje. Benefit: Poboljšava unos kiseonika u korenje, što podržava snažan i robustan rast biljke.
 • Aktivni ugalj: Čisti supstrat, smanjujući rizik od bolesti i pročišćava od potencijalno štetnih mikroorganizama i toksina. Benefit: Štiti biljke od patogena i održava supstrat svežim i zdravim.

Koristeći naš specijalizovani supstrat, vaša mesožderka će biti u stanju da raste i napreduje u optimalnim uslovima, što će rezultirati zdravijom i snažnijom biljkom. Naša mešavina oponaša prirodno stanište mesožderki, pružajući im sve što im je potrebno za uspešan rast.

Saveti za negu mesožderki:

 • Zalivanje: Koristite destilovanu vodu, kišnicu ili demineralizovanu vodu. Voda iz slavine često sadrži minerale i hemikalije koje mogu biti štetne za mesožderke.
 • Održavanje vlažnosti: Mesožderke preferiraju visoku vlažnost. Održavajte vlagu u prostoru pomoću posuda sa vodom, ovlaživača ili stavljanjem biljke na tanjir sa vlažnim šljunkom.
 • Osvetljenje: Većina mesožderki voli puno sunčeve svetlosti. Postavite ih na svetlo mesto, ali izbegavajte direktno podnevno sunce koje može da ih opeče. Fluorescentna svetla takođe mogu biti efikasna.
 • Zemljište: Koristite specijalizovan supstrat za mesožderke koji omogućava dobru drenažu i retenciju vlage. Izbegavajte običnu baštensku zemlju koja može biti previše bogata hranljivim materijama.
 • Hrana: Ne hranite mesožderke previše često. Ako biljke stoje napolju, same će uhvatiti insekte. Ako su unutra, možete ih povremeno hraniti insektima poput muva ili paukova.
 • Zimski mir: Mnoge mesožderke, poput Venerine muholovke, prolaze kroz period mirovanja zimi. U ovom periodu smanjite zalivanje i držite biljku na hladnijem mestu.

 

Dodatni savet za negu:

 • Ne dražite klopke: Namerno draženje klopki da se zatvore iscrpljuje biljku, jer je broj zatvaranja klopki ograničen. Ovo može oslabiti biljku i smanjiti njen vek trajanja.

Princip rada klopki mesožderki:

Klopke mesožderki, kao što je Venerina muholovka (Dionaea muscipula), predstavljaju fascinantan mehanizam za hvatanje plena:

 • Struktura klopki: Svaka klopka se sastoji od dva lista koja se otvaraju i zatvaraju. Na unutrašnjosti listova nalaze se sitne dlačice poznate kao okidači.
 • Mehanizam zatvaranja: Kada insekt dodirne dve ili više okidačkih dlačica u kratkom vremenskom periodu, to šalje električni signal kroz listove. Ovaj signal uzrokuje brzu promenu turgora (pritiska unutar ćelija), što dovodi do brzog zatvaranja klopki.
 • Probava: Nakon zatvaranja, klopke se zapečate i biljka počinje da luči probavne enzime koji razgrađuju meka tkiva insekta. Ovaj proces može trajati nekoliko dana do dve nedelje, zavisno od veličine plena.
 • Otvaranje: Kada je probava završena, klopke se ponovo otvaraju, ostavljajući netaknute hitinske delove insekta da budu sprani kišom ili odnešeni vetrom.
 • Ograničeni broj zatvaranja: Svaka klopka može da se zatvori samo ograničen broj puta (obično 3-4 puta) pre nego što postane nefunkcionalna i na kraju se osuši. Zbog toga je važno da se klopke ne draže namerno, kako se ne bi iscrpile nepotrebnim zatvaranjem.

Pravilno negovanje i pažnja prema specifičnim potrebama mesožderki, uključujući korišćenje odgovarajućeg supstrata i izbegavanje nepotrebnog draženja klopki, pomoći će vašim biljkama da ostanu zdrave, jake i funkcionalne.

error: Content is protected !!