Akcija!

Tropik Mix supstrat 5L

1.200 рсд

Zašto koristiti BRIGID Tropik Mix supstrat?

Kroz pažljivo kreiranu mešavinu, biljke iz ove grupe se hrane, dišu i rastu na način koji oponaša njihovo prirodno stanište. Ova mešavina pomaže da se minimizira stres i rizik od problema kao što je truljenje korena, što rezultira zdravim i zadovoljnim biljkama. Svaki od ovih sastojaka doprinosi očuvanju zdravlja biljke i optimalnom rastu. Evo pregleda nekih elemenata iz sastava supstrata:

  • Kokosova vlakna (Coco Coir): Kokosova vlakna su dobijena iz spoljne ljuske kokosa. Ovaj sastojak je odličan zbog svoje sposobnosti zadržavanja vlage, čineći da mešavina zadržava potrebnu vlagu za biljke. Takođe pruža dobru strukturu zemljišta, čime se omogućava dobar protok vazduha i drenaža.
  • Aktivni ugalj: Aktivni ugalj se koristi kao filter kako bi se uklonile toksini i nečistoće iz zemlje. Ovo pomaže u sprečavanju truljenja korena i održava zemljište čistim. Takođe doprinosi boljoj aeraciji.
  • Perlit: Perlit je vulkanski mineral koji se zagreva kako bi se proširio. On stvara lagane čestice u zemljištu, poboljšavajući drenažu i omogućavajući korenu da pristupi vazduhu. Perlit takođe pomaže da se mešavina ne zgusne tokom zalivanja.
  • Borova kora: Komadići borove kore se često koristi u mešavinama za epifitske biljke. Ona pruža podršku rastu korjenja i omogućava dobru cirkulaciju vazduha. Ovaj sastojak je važan za ovu grupu biljaka s obzirom na njihovu prirodnu epifitsku prirodu.
  • Organske hranljive materije: Ovi sastojci pružaju potrebne hranljive materije biljkama. Organske hranljive materije se polako oslobađaju tokom vremena, obezbeđujući konstantan izvor hrane za rast i cvetanje biljaka u period od 180 dana.

Kombinacija ovih i drugih elemenata stvara uravnoteženu mešavinu koja podržava rast korenja, omogućava pravilnu drenažu, održava vlagu i obezbeđuje hranljive materije. Ova mešavina je prilagođena potrebama biljaka, omogućavajući im da uspešno rastu i razvijaju se u unutrašnjem okruženju.

Premijum mešavina Tropik mix namenjena je za gajenje sledećih biljaka:

Ananas Comosus – Sobni ananas, Aspidistra elatior, Anthurium - Anturijum, Platycerium bifurcatum – Jelenji rogovi, Stephanotis Floribunda – Madagaskarski jasmin.

Ove biljke su epifitske prirode, većina njih su penjačice, i obično imaju robusno korenje. Zbog toga je važno koristiti supstrat koji ima grublje čestice, kao što je borova kora, kako bi se podržalo njihovo posebno korenje. Tipično se nalaze u tropskim kišnim šumama srednje i južne Amerike, okružene bujnim zelenilom.

Nega

Sada kada znamo odakle potiču, hajde da vidimo kako se brinuti o ovim divnim biljkama. Budući da su iz tropskih kišnih šuma, vole vlažan vazduh i redovno zalivanje. Ipak, važno je napomenuti da bi trebalo sačekati da se gornji sloj zemlje osuši pre nego što ponovo zalijete. Ako živite u suvom okruženju, ne zaboravite povremeno poprskati lišće kako bi se održala vlažnost.

Svetlost

Ove biljke vole svetlost, ali ne baš direktno sunčevo svetlo. Zapravo, previše sunca može izazvati opekotine na lišću. Radije im obezbedite indirektnu svetlost i one će vam biti veoma zahvalne stvarajući velike, zdrave listove i cvetove.

 

Zašto je važan BRIGID Tropik Mix supstrat?

Ova posebna mešavina nije samo slučajnost - ona igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i uspešnog rasta ovih prelepih biljaka.

Evo zašto su neki od elemenata Tropik mešavine važni za biljku:

  • Optimalni rast i razvoj korena: Ove biljke su epifitske, što znači da obično rastu na drugim biljkama umesto u zemlji. Kako bi im se pružio dovoljan prostor za rast, koristi se mešavina kokosove ljuske i borove kore. Ova mešavina omogućava njihovom korenu da se razvija slobodno, sprečavajući gušenje i potencijalno truljenje.
  • Prevencija truljenja korena: Biljke iz grupe Tropik su podložne truljenju korena zbog svojih prirodnih uslova rasta u tropskim sredinama. Dodavanje aktivnog uglja i perlita u zemljište povećava aeraciju i filtraciju, stvarajući okruženje koje smanjuje rizik od truljenja korena. Ovaj pametan dodatak pomaže da se održi optimalno zdravlje biljke.
  • Pravilna vlažnost i drenaža: Kokosova vlakna, perliti i borova kora u mešavini pružaju dobru drenažu, što pomaže u sprečavanju prevelikog zadržavanja vode u zemljištu. Ovo je posebno važno jer anturijumi vole vlažnost, ali ne podnose preteranu količinu vode koja može dovesti do truljenja.
  • Održavanje hranljivih materija: Organske hranljive materije hrane biljku 180 dana i doprinose pravilnoj ishrani biljke. Pravilna ishrana je ključna za stvaranje zdravih i bujnih biljaka koje će produkovati prelepe cvetove.
  • Uspešno prilagođavanje unutrašnjem okruženju: Kada uzgajate ove biljke kod kuće ili u zatvorenom prostoru, ova mešavina omogućava biljkama da se prilagode novim uslovima. Ona oponaša prirodno stanište, pružajući potrebne uslove za rast.

 

Kompletan spiska BioMatrix supstrata i biljaka za koje su posebno prilagođeni možete pronaći ovde.

error: Content is protected !!