Sadnja lukovica

9 letnjih lukovica koje se sade u proleće

Agapanthus, Lukovičasta begonija, Dalija, Frezija, Gladiola, Kala, Kana, Liatris i Ljiljan

S obzirom da se zima bliži kraju, a prvi sunčani dani najavljuju proleće, naša pažnja prirodno prelazi na razmišljanje o novim cvetnim dodacima koji će obogatiti naša dvorišta i terase. Razmatramo koje biljke možemo posaditi kako bismo oživeli prostor bojama i učinili ga mirisnim i svežim.

Kroz ovaj vodič o letnjim lukovicama i procesu njihove sadnje tokom proleća, pružiću vam korisne informacije o 9 vrsta lukovica koje se sade u proleće.

Istražićemo čarobni svet lukovica Agapanthusa, Lukovičasta begonija, Dalija, Frezije, Gladiole, Kala, Kane, Liatrisa i Ljiljana.

Letnjo-jesenje lukovice i gomolji se sade u proleće. Ovaj period je obično od marta do maja, u zavisnosti od klime i specifičnosti svake vrste.

Cvetaju do jeseni, i to zavisi od vrste lukovica. Svaka vrsta ima svoj karakterističan ciklus cvetanja.

Zemljište za sadnju lukovica

 

Lukovice preferiraju dobro drenirano zemljište koje omogućava slobodan protok vode i sprečava zadržavanje viška vlage. Zemljište bez zemlje, odnosno supstrati koji ne sadrže tradicionalnu zemlju se koriste kako bi se obezbedila bolja drenaža i kontrolisala vlažnost.

Baštenska zemlja često nije pogodna za sadnju lukovica iz nekoliko razloga:

Drenaža: Baštenska zemlja može imati lošu drenažu, što može dovesti do zadržavanja viška vode oko lukovica. Lukovice preferiraju dobro drenirano zemljište kako bi se izbeglo truljenje i bolesti koje mogu nastati usled prekomerne vlažnosti.

Zbijenost tla: Baštensko tlo može postati zbijeno tokom vremena, smanjujući vazdušni prostor oko lukovica. Ovo može otežati rast korena i uticati na opštu vitalnost biljaka.

Sadržaj hranljivih materija: Baštenska zemlja može varirati u pogledu hranljivih materija, a neki delovi zemlje možda neće pružiti optimalne uslove za određene vrste lukovica koje imaju specifične potrebe.

Prisustvo štetočina i bolesti: U baštenskoj zemlji mogu postojati štetočine i patogeni koji mogu negativno uticati na zdravlje lukovica. Korišćenjem sterilnih supstrata može se smanjiti rizik od ovih problema.

Lakše upravljanje supstratom:

Supstrati specifično dizajnirani za lukovice omogućavaju precizniju kontrolu uslova gajenja, uključujući drenažu, vazdušnost i hranljive sastojke, čime možete obezbediti bolje uslove za sadnju i rast lukovica.

Sadnja lukovica

Sadnja lukovica u supstrat za lukovice može poboljšati uslove za razvoj biljaka i osigurati optimalne parametre za rast korena i cvetanja. Evo koraka koje možete pratiti prilikom sadnje letnjih lukovica:

1. Izbor supstrata: Odaberite kvalitetan supstrat za lukovice koji se sastoji od prirodnih materijala koji poboljšavaju drenažu i vazdušnost tla.

Korišćenje supstrata specifično namenjenog za sadnju lukovica uglavnom može biti bolji izbor. Supstrati za lukovice su pažljivo formulisani kako bi pružili optimalne uslove za razvoj korena i sprečili probleme poput truljenja ili gušenja.

2. Izbor saksije ili baštenskog prostora: Ako sadite lukovice u saksije, pobrinite se da svaka ima dobru drenažu, uključujući rupe na dnu. Ako se odlučite za sadnju direktno u baštu, pripremite odgovarajuće gredice ili leje sa supstratom.

3. Dubina sadnje: Pratite preporuke za svaku vrstu lukovice, ali generalno, lukovice se sade na dubinu koja je dva do tri puta veća od visine same lukovice.

4. Razmak između lukovica: Održavajte preporučeni razmak između lukovica kako biste omogućili dovoljno prostora za rast korena i sprečili međusobno gušenje biljaka.

5. Dodavanje sporootpuštajuće prihrane: Ako supstrat ne sadrži sporootpuštajuću prihranu, razmislite o dodavanju odgovarajućeg đubriva prema preporukama za svaku vrstu lukovice.

6. Zalivanje: Nakon sadnje, zalijte lukovice kako biste omogućili da se supstrat slegne i osigurali ravnomerno vlažno okruženje.

7. Održavanje vlažnosti: Pratite vlažnost supstrata tokom cele sezone. Lukovice obično preferiraju konzistentnu, umesto prekomerne ili nedostatne vlažnosti.

Sledite ove korake i prilagodite ih specifičnostima svake vrste lukovica koje sadite kako biste postigli optimalne rezultate.

Letnje lukovice se mogu saditi već u februaru

 

Mnoge vrste letnjih lukovica se mogu saditi unutar prostora već u februaru, čime se omogućava raniji početak razvoja korena i rasta biljaka. Kada prođu opasnosti od mraza, lukovice koje su bile unutra mogu se presaditi u pripremljenu baštu ili vrt.

 

Evo koraka koje možete pratiti:

 

1. Sadnja unutar prostora (februar/mart):

– Odaberite odgovarajuće saksije ili posude.

– Koristite supstrat za lukovice i pažljivo postavite lukovice na odgovarajuću dubinu.

– Postavite saksije na svetlo mesto s dovoljno indirektnog sunčevog svetla.

– Održavajte vlažnost zemlje prema potrebama vrste lukovica.

 

2. Presađivanje u baštu (nakon mrazeva):

 

– Kada prođe opasnost od mraza, pripremite baštu ili vrt.

– Pažljivo izvadite lukovice iz saksija i presadite ih u pripremljeno zemljište.

– Održavajte preporučeni razmak između lukovica.

– Pratite uputstva za svaku vrstu lukovica u vezi sa dubinom sadnje i rastojanjem.

Ovo omogućava da lukovice započnu rast unutar prostora gde se uslovi mogu kontrolisati, a zatim ih prenesete napolje kada je rizik od mraza prošao. Važno je pridržavati se preporuka za svaku vrstu lukovica kako biste postigli najbolje rezultate.

Zašto koristiti BRIGID Supstrat za lukovice?

 

Korišćenje BRIGID supstrata specifično formulisanog za sadnju lukovica može doneti niz prednosti koje su ključne za uspešan uzgoj ovih biljaka.

Evo nekoliko razloga zašto je dobro koristiti Supstrat za lukovice prilikom sadnje:

 1. Supstrat za lukovice uključuje materijale koji poboljšavaju drenažu zemljišta. Ovo sprečava zadržavanje suvišne vode oko lukovica, smanjuje rizik od truljenja i bolesti.
 2. Supstrat za lukovice pruža optimalnu strukturu zemljišta koja omogućava dobar protok vazduha i vode kroz korenov sistem biljke. To je posebno važno za lukovice koje zahtevaju dobru cirkulaciju vazduha.
 3. Lagana i rastresita struktura supstrata omogućava slobodan rast korenja. Ovo je ključno za razvoj jakog i zdravog korenovog sistema.
 4. BRIGID supstrati uključuju dodatke poput sporootpuštajuće prihrane prilagođene potrebama lukovica tokom njihovog razvoja, hraneći ih tokom perioda od oko 180 dana. Supstrat sadrži i prirodne materijale bogate hranljivim sastojcima koji pružaju dodatne hranljive materije biljkama tokom rasta.
 5. Ovi supstrati pravilno balansiraju zadržavanje vlage, sprečavaju sušenje ili prekomerno vlaženje zemlje oko lukovica.
 6. Supstrati sadrže komponente koje smanjuju rizik od bolesti i štetočina, pružajući biljkama zaštitu tokom rasta.
 7. Praktičnost i lakoća upotrebe: Supstrat za lukovice spreman je odmah za upotrebu, što olakšava proces sadnje i štedi vreme.
 8. Bolji rezultati: Korišćenjem supstrata prilagođenog za lukovice, možete očekivati bolje rezultate u vidu zdravijih, jačih i bujnijih biljaka tokom njihovog rasta.
Akcija!

Supstrat za lukovice i gomolje 5L

1.200 рсд

Prilikom sadnje lukovica, preporučujem mešavinu Brigid Supstrata sa postojećim zemljištem u vrtu ili korišćenje samog supstrata u saksijama, u zavisnosti od toga gde planirate saditi biljke. Kao i kod svakog supstrata, važno je prilagoditi svoje prakse gajenja specifičnostima svake vrste biljaka koje sadite.

Orezivanje precvetalih cvetova

 

Kada cvet na lukovici precveta, postoji određena procedura za održavanje biljaka. Evo osnovnih koraka:

– Precvetale cvetove možete odrezati kako biste ohrabrili biljku da usmeri svoju energiju ka drugim delovima, poput razvoja novih lukovica ili jačanja korena.

– Orezivanje se vrši oštrim makazama, a cvetni štap se obično seče neposredno iznad zdravog lista.

– Listovi lukovice igraju ključnu ulogu u fotosintezi, procesu koji obezbeđuje hranu za biljku. Zato je preporučljivo ostaviti listove da se prirodno osuše i uvenu pre nego što ih uklonite.

Listovi će postepeno žuteti i venuti tokom vremena, tada možete ukloniti suve listove. U jesen možete obaviti čišćenje lukovica i pripremu za naredni ciklus rasta.

Jesenja nega letnjih lukovica

 

Jesenja nega letnjih lukovica igra ključnu ulogu u pripremi biljaka za zimski period, što osigurava njihov uspešan rast u narednoj sezoni. Pratite vremensku prognozu, kada se najavi prvi mraz, to je vreme da preduzmete odgovarajuće korake:

 1. Iskopajte lukovice iz zemljišta, očistite ih i prosušite. Lukovice ne zahtevaju intenzivno sušenje. Možete ih jednostavno ostaviti na toplom i suvom mestu nekoliko dana kako bi se osušile.
 2. Ako su vam lukovice u saksiji ne morate ih vaditi iz supstrata. Unesite saksiju unutra, zemljište ne zalivajte do kraja zime.
 3. Tokom zime lukovice obično treba skladištiti na suvom, hladnom i dobro provetrenom mestu kako bi se sprečila pojava gljivica i truljenja. Čuvajte ih umotane u papir, u piljevini i sl. Idealna temperatura skladištenja može biti u rasponu od 5°C do 10°C.
 4. Važno je izbegavati izlaganje lukovica ekstremno niskim temperaturama koje bi mogle izazvati smrzavanje, što može oštetiti lukovice.
 5. Kada prođe zimska sezona, vratite lukovice u zemlju ili saksije u proleće. Dodajte svež supstrat, pridržavajte se preporuka za dubinu sadnje i osigurajte odgovarajuću negu tokom proleća i leta.

Pratite specifične smernice za vrste letnjih lukovica koje imate, jer mogu postojati varijacije u zahtevima i procedurama održavanja.

Afrički ljiljan (Agapanthus)

 

Afrički ljiljan je biljka koja cveta od jula do septembra, donoseći atraktivne i neobične cvetove. Ovaj cvet se ističe svojim štitastim cvastima čiji prečnik može doseći 25 centimetara. Cvetne drške su karakteristične po svojoj visini i često dosežu između 60 cm do 120 cm. Visina takođe zavisi od uslova uzgoja, uključujući sunčevu svetlost, kvalitet zemljišta, vlagu i druge faktore.

Njegovo ime, Agapanthus, dolazi od grčkih reči koje znače „cvet ljubavi“. Ovo ime odražava lepotu cvetova ove biljke.

Agapanthus potiče iz južnog dela Afrike. U našim krajevima, najviše joj odgovara sunčani deo bašte s plodnim i propusnim zemljištem. Iako dobro podnosi sušu, redovno zalivanje tokom letnjih meseci je važno, posebno kada se gornji deo zemlje osuši.

Iako se naziva „afrički ljiljan“, cvetovi Agapanthusa nisu ljiljani. Agapanthus pripada porodici Amaryllidaceae, koja uključuje biljke poput belog luka (Allium), visibabe (Galanthus) i narcisa (Narcissus).

Gomoljasta begonija (Begonia tuberhybrida)

 

Gomoljaste begonije se uzgajaju iz gomolja. Sadnja se vrši u rano proleće, kada prođe opasnost od mraza, u dobro drenirano i vlažno zemljište.

Gomoljasta begonija preferira delimičnu senku i nije ljubitelj direktnog intenzivnog sunčevog svetla. Ukoliko se izlaže previše jakom suncu, listovi mogu izgubiti svoju sočnost i boju, a biljka može iskusiti stres.

Redovno zalivanje važno je tokom sušnih perioda, ali je važno izbegavati prekomerno vlažno zemljište.

Gomoljasta begonija je poznata po obilnom i dugotrajnom cvetanju. Cvetovi dolaze u različitim bojama, uključujući belu, narandžastu, crvenu, roze i žutu.

Gomoljaste begonije se često koriste u saksijama, visećim korpicama ili kao deo cvetnih gredica. Odlično se kombinuju s drugim cvećem, poput petunija, lobelija i fuksija.

Gomoljaste begonije su osetljive na niske temperature. Nakon završetka vegetacionog perioda, gomolje izvadite iz zemlje i čuvajte na hladnom i suvom mestu do sledeće sezone.

Dalije

 

Dalije su prelepe cvetnice koje svojom raznolikošću i lepotom osvajaju vrtove tokom letnjih i jesenjih meseci. Ova biljka potiče iz lukovica koje se sade u proleće, kada prođe opasnost od mraza.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika dalija su veliki, šareni cvetovi različitih oblika, boja i veličina. Njihovo cvetanje započinje od sredine leta pa sve do prvih mrazeva, pružajući obilje boja i lepote vrtu. Biljke dalija mogu varirati u visini, obično se kreću od 60 cm do 1,5 metara, a listovi su karakteristično perasto isečeni.

Nega dalija zahteva sunčana mesta i dobro drenirano tlo. Biljke koje zahtevaju sunčano mesto obično trebaju najmanje 6 do 8 sati direktnog sunčevog svetla dnevno. Ovo omogućava biljkama da obavljaju fotosintezu i razvijaju se zdravo.

Redovno zalivanje je ključno tokom sušnih perioda, a lukovice se sade kada prođu opasnosti od prolećnih mrazeva. Ove čarobne biljke često se koriste u vrtovima, cvetnim lejama i rezanim buketima, pružajući bogatstvo boja i tekstura.

Za zimsku negu, lukovice dalija treba iskopati pre prvih mrazeva i skladištiti na hladnom i suvom mestu tokom zime. Ova praksa pomaže u očuvanju biljke za narednu sezonu.

error: Content is protected !!