Sfagnum mahovina, svestrana pomoć u gajenju sobnih biljaka

Sfagnum je zapravo veliki rod biljaka, ali u svetu cvećarstva ova mahovina je više materijal i alat, nego biljka.

Bilo da gajite, pričvršćujete ili razmnožavate biljke, sfagnum mahovina će vam pomoći u tome. Kada jednom otkrijete sve načine na koje može da koristi vašim biljkama, poželećete da počnete da je koristite što pre.

Sfagnum rod broji preko 300 vrsta mahovine, koje rastu u tresetnim močvarama. Međutim u prodaji one nisu klasifikovane, i razne vrste ćete pronaći pod istim nazivom, sfagnum mahovina. To je možda zbog toga što sve imaju slična ili ista svojstva, i veoma su sličnog izgleda.

Možda ćete negde pročitati sfagnum tresetna mahovina, pojam koji nije spojiv, jer to dvoje nije isto.

Jedna od ključnih razlika između sfagnum mahovine i tresetne mahovine je ta što je prva živa mahovina, koja je osušena nakon žetve, ekološki je prihvatljiva jer ima kratak ciklus rasta.

Sfagnum mahovina je ph neutralna.

Tresetnoj mahovini su potrebni vekovi da se razvije i bude spremna za berbu. Ona je mešavina mrtve sfagnum mahovine i drugih raspadnutih materija koje se nalaze u tresetnim močvarama.

Tresetna mahovina je ph kisela.

Kako sve možemo koristiti sfagnum mahovinu?

Nekoliko čudesnih svojstava sfagnum mahovine pomoći će vam da uzgajate bujne, zdrave biljke. Zadržava vlagu osam puta više od njene strukture, njena vlaknasta tekstura olakšava drenažu, manje je sklona razvoju bolesti koje se prenose u supstratu. Plus, njen izgled povećava dekorativnu privlačnost vaših biljaka.

Kao medij za biljke

Ako hoćete da izbegnete zemlju u saksijama, možete koristiti čistu sfagnum mahovinu za gajenje biljaka koje vole vlažan supstrat i dobru drenažu, kao što su

 • filadendron
 • begonija
 • kalateja
 • alokazija
 • orhideje
 • anturijum
 • zlatna puzavica
 • singonijum i dr.

U ovom slučaju mahovinu možete mešati sa kokosovom ljuskom ili perlitom. Sfagnum mahovina nema toliko hranljivih materija kao zemlja, pa je potrebno dodati tečnu prihranu, duplo manje od preporučenog.

 

 • biljke mesožderke se takođe mogu gajiti u sfagnum mahovini, s tim što se njima prihrana uopšte ne dodaje, čak šta više može da naškodi biljci. Mesožderke preferiraju veoma siromašno zemljište.

Sfagnum mahovina je visoko upijajuća i apsorbuje vodu do 20 puta svoje težine. Iz tog razloga ne bi je trebalo koristiti pomešanu sa zemljom, za uzgoj biljaka.

I samo da ponovimo, trulež korenja ne izaziva voda, već vlažna zemlja, koja sprečava dotok i protok kiseonika. Bez kiseonika se stvara pogodno tlo za razvoj mnogih gljivica i bakterija, koje dovode do truljenja korena.

Za razmnožavanje biljaka iz semena

 

Zbog svoje sposobnosto zadržavanja vlage odličan je medij za pokretanje semena.

Providnu plastičnu kutiju napunite vlažnom sfagnum mahovinom, po vrhu stavite seme, poklopite kutiju i ostavite je na jako indirektno svetlo.

U zavisnosti od vrste semena, trebalo bi da proklija u roku od dve nedelje do tri meseca.

Bilo koju biljku na ovaj način možete razviti iz semena, pa čak i kaktuse i sukulente, s tim što njih ne možete i gajiti u sfagnum mahovini.

Ožiljavanje reznica u mahovini

Verovatno znate da reznicu biljke možete ukoreniti u vodi, ili čak direktnim stavljanjem u zemlju.

Korišćenje sfagnum mahovine pomoći će biljci da mnogo brže pusti korenje.

Posudu napunite vlažnom sfagnum mahovinom, stavite reznice, i već za dve nedelje primetićete novo korenje.

Vlažnost mahovine održavajte redovnim prskanjem.

Sve biljke koje žive od sadržaja vode iz vazduha pogodne su za gajenje u sfagnumu, tako da reznicu koju ste ukorenili, možete ostaviti, i dalje je gajiti kao biljku u ovom supstratu.

U ovom slučaju, svu sfagnum mahovinu iz posude bi trebalo da zamenite svežom količinom svakih godinuipo do dve, možda i ređe. Svakako sama promena izgleda mahovine će vam ukazati kada je vreme za zamenu medija.

Dodavanjem perlita, glinenih kuglica ili kokosove kore produžićete vek trajanja sfagnuma.

Kada biljka živi u čistoj mahovini mnogo brže istroši hranljive materije iz nje, kojih inače ima manje nego u zemlji. Ali to svakako rešavate dodavanjem tečne prihrane, kako je već ranije, u tekstu pomenuto.

Za lečenje trulog korenja

Ukoliko je iz nekog razloga korenje vaše biljke počelo da truli još uvek je možete spasiti, u tome vam može pomoći sfagnum mahovina.

Bolesnu biljku izvadite iz saksije, uklonite svu zemlju, operate korenje pod mlazom vode, pa oštrim makazama uklonite svo trulo korenje. Biljku stavite u saksiju, koju ste napunili vlažnom sfagnum mahovinom. Držite je oko mesec dana u mahovini, ili dok potpuno ne ozdravi.

Napravite oslonac za biljke

Štap od sfagnum mahovine će pomoći vašim velikim tropskim biljkama, kao što su filodendron, monster ili zlatna puzavica, da razviju impozantne listove, kao i upadljivije šare.

Od žičane mreže napravite valjak, odgovarajuće visine, i napunite ga sfagnum mahovinom. Biljku omotajte oko štapa.

I naravno, mahovinu održavajte stalno vlažnom.

Na ovaj način obezbedićete biljci i vlažnu mikroklimu, što je jednan od ključnih faktora za sve tropske biljke, pogotovo zimi, kada se zbog grejanja vazduh naglo isušuje.

Kako da napravite stub od sfagnum mahovine možete pogledati ovde.

Kao olakšanje za prelazni period

Ako ste ukorenili reznicu u vodi, a znate da je u pitanju osetljiva biljka, ne morate je preneti direktno u zemlju. Prevelika razlika između ta dva medija može biti šokantna za biljku.

Koristeći sfagnum mahovinu prevarićete biljku, imaće osećaj da je još uvek u istom okruženju. Nakon izvesnog vremena možete je prebaciti u zemlju.

Ako vam se učini da joj sfagnum okruženje izuzetno prija, svakako možete nastaviti sa gajenjem u mahovini.

Za povećanje vlažnosti oko biljke

Korišćenje sfagnum mahovine metodom dve posude je odličan način za povećanje vlažnosti mikroklime.

 • Stavite saksiju sa biljkom u veću saksiju, koja je za broj veća.
 • Popunite slobodan prostor veće saksije sfagnum mahovinom.
 • Zatim postavite saksiju sa biljkom u pripremljenu posudu, i natopite mahovinu odstojalom vodom.

Mahovina će se polako sušiti, i tako će oslobađati vlagu u vazduhu oko biljke.

Sfagnum mahovinu održavajte stalno vlažnom.

Bilku ne morate presaditi iz posude u kojoj ste je kupili. Na ovaj način nećete ugroziti estetiku, jer biljku možete staviti u ukrasnu saksiju, po vašem izboru.

Kako sačuvati ostatak sfagnum mahovine?

Ukoliko pravilno uskladištite ostatke sfagnum mahovine moći ćete da je koristite u momentu kada vam bude ponovo trebala. Ona ne zahteva nikakvu specifičnu temperaturu niti svetlost da bi se održala.

Postupak skladištenja

Sfagnum mahovina može živeti bez vode samo nekoliko dana. Kada se presuši ona umire. Međutim, to nikako ne umanjuje njene prednosti, jer može da skladičti vodu čak i u suvom stanju. Tako da ne brinite za svoju mahovinu u tom smislu. Ono što je od velike važnosti jeste da joj obezbedite uslove u kojima neće doći do razvoja plesni, bakterija i drugih gljivica.

Ostavite sfagnum na sunce da se dobro osuši. Ako vam sunce trenutno nije dostupno, stavite je na neko suvo mesto, nekoliko dana.

Uverite se da je mahovina potpuno suva pre nego što je odložite. Posuda u koju ćete odložiti suvu sfagnum mahovinu takođe mora biti potpuno suva i vodonepropusna.

Nakon izvesnog vremena proverite uskladištenu mahovinu. Ukoliko se pojavila plesan, najverovatnije da je uzrok tome skladištenje nedovoljno osušene mahovine. Uklonite zahvaćene delove, ponovo osunčajte mahovinu, i vratite je u očišćenu posudu.

Kada vam sfagnum bude ponovo potreban, veoma lako ćete ga vratiti u život.

Činiju ili kantu napunite mlakom vodom, i potpuno potopite mahovinu. Pustite da mahovina neko vreme odstoji u vodu. Kada je u potpuno suvom stanju potrebno je malo duže vremena da se u potpunosti navlaži, nakon čega je koristite kao i ranije.

Da li sada imate sliku jednog sasvim novog zelenog pogleda, šta sve još možete uraditi sa svojim zelenim cimerima, i da svoje cvećarstvo možete podići na jedan viši nivo.

Evo još nekih ideja, razmnožite biljku sa čvora na stabljici, napravite kokedamu ili močvarnu baštu.

Da sprečite brzo isparavanje vode iz zemlje u saksiji, prekrijte je slojem sfagnum mahovine, u debljini od 1.5 do 2cm.

To će takođe sprečiti razne čtetočine da polažu jaja u zemlju.

Toliko toga možete uraditi sa sfagnum mahovinom, i znajte da je samo nebo granica vašoj mašti.

Hvala na čitanju

Sfagnum mahovina

500 рсд2.700 рсд

error: Content is protected !!