Sobne biljke: Jesenje presađivanje-prednosti i izazovi

Svako godišnje doba nosi sa sobom svoje posebnosti i izazove za ljubitelje sobnih biljaka. Dok proleće često dovodi uzbuđenje zbog novog rasta i cvetanja, jesen ima svoju drugu čarobnost. Ovo je vreme kada priroda menja svoje boje, a biljke se pripremaju za zimu. Za entuzijaste sobnih biljaka, jesen može biti ključno vreme za presađivanje i pripremu biljaka za hladnije dane koji dolaze.

Ova sezona donosi sa sobom umerene temperature i prijatnu vlažnost, stvarajući optimalne uslove za biljke da se prilagode svojim novim saksijama i rastu u stabilnom okruženju. Ali, kao što svako doba godine nosi svoje izazove, jesen nije izuzetak. Kako bismo vam pomogli da uspešno presadite svoje biljke i omogućite im zdrav rast u hladnijim mesecima, istražićemo prednosti i izazove presađivanja sobnih biljaka u jesen.

U ovom članku otkrićemo kako umereni uslovi jeseni mogu biti blagotvorni za vaše biljke, pružajući im priliku da se bez stresa prilagode novim saksijama i okolini. Takođe ćemo istražiti izazove koje donosi kraći dan i kako pravilno pripremiti biljke za ovu tranziciju. Uz korisne savete o izboru biljaka, pripremi tla i nezi nakon presađivanja, ovo će biti vaš vodič kroz uspešno presađivanje sobnih biljaka u jedno od najčarobnijih doba godine.

Nastavite sa čitanjem kako biste saznali sve što trebate znati o presađivanju sobnih biljaka u jesen i kako da vaše biljke očuvate zdravim i srećnim dok ulaze u zimsku sezonu.

Prednosti presađivanja sobnih biljaka u jesen

 

Jesen, sa svojim umerenim vremenskim uslovima i prelepim pejzažima, predstavlja optimalno vreme za presađivanje sobnih biljaka. Ovaj period godine donosi sa sobom niz prednosti koje omogućavaju biljkama zdrav i stabilan rast, pripremajući ih istovremeno za izazove zime.

 

Umereni uslovi

Jesen je karakteristična po svojim umerenim temperaturama i optimalnoj vlažnosti vazduha. Ove blage temperature omogućavaju biljkama da se prilagode svojim novim sredinama bez izlaganja ekstremnim temperaturnim šokovima. Biljke, kada se presađuju u ovom periodu, imaju dovoljno vremena da se ukorene pre nego što stigne hladno vreme. Ova stabilna okolina omogućava biljkama da razviju snažan korenov sistem, pripremajući se za zimu i jače izbijanje na proleće.

Priprema za zimu:

Presađivanje biljaka u jesen ima dodatnu prednost što omogućava biljkama da se pripreme za zimske mesece. Dok se biljke ukorenjuju u svojim novim saksijama tokom jeseni, one istovremeno stvaraju jači imunološki sistem kako bi se odbranile od hladnoće. Ovaj period pripreme omogućava biljkama da lakše podnesu niske temperature i manje sunčeve svetlosti koje su karakteristične za zimski period. Takođe, biljke koje su presađene u jesen često imaju jači početak rasta na proleće, budući da su već dobro ukorenjene.

Smanjen stres za biljke:

Presađivanje biljaka u ekstremnim uslovima, kao što su visoke letnje temperature ili hladni zimski dani, može izazvati stres kod biljaka. U jesen, kada su temperature umerene, biljke doživljavaju manji stres tokom procesa presađivanja. Manji stres znači da je verovatnoća uspešnog preživljavanja nakon presađivanja veća. Otpornost biljaka se povećava, čime se smanjuje rizik od bolesti i drugih problema koji se često javljaju kod stresiranih biljaka.

 

Uz sve ove prednosti, jesen je vreme kada vaše sobne biljke mogu procvetati u punom sjaju. Pruža im se prilika da se pripreme za izazove zime i da prođu kroz period odmora sa jačim i zdravijim korenjem. Zato iskoristite ovu blagodet prirode i presadite svoje biljke u jesen, pružajući im optimalne uslove za rast i prosperitet. Vaše biljke će vam zahvaliti zdravim rastom i prelepim cvetovima tokom cele godine.

Izazovi i praktični saveti za presađivanje u Jesen

 

Presađivanje sobnih biljaka u jesen može biti zadovoljavajuće iskustvo sa pravim pristupom. Da biste osigurali uspeh vaših biljaka u ovom periodu godine, važno je biti svestan tih izazova i znati kako se nositi s njima.  Evo nekoliko praktičnih saveta kako da se uspešno nosite sa presađivanjem biljaka tokom ovog sezonskog prelaznog perioda:

 

Kratki dani:

Sa dolaskom jeseni, dolazi i skraćenje dana. Kraći dani znače manje sunčeve svetlosti za biljke. Ovo može biti izazov, posebno za biljke koje zahtevaju puno svetla. Kako biste prevazišli ovaj izazov, razmislite o postavljanju dodatnog osvetljenja, poput biljnih svetiljki, koje će obezbediti dovoljno svetla vašim biljkama tokom perioda manjka sunca. Takođe, pravilno pozicioniranje biljaka bliže prozoru može pomoći u maksimiziranju količine dostupne svetlosti.

Koliko je svetlos važna za vaše sobne biljke možete prošitati u tekstu ovde.

 

Izbor biljaka:

Neki tipovi sobnih biljaka bolje se prilagođavaju presađivanju u jesen nego drugi. Biljke koje su otpornije na promene temperature i svetlosti, kao što su poznate vrste filadendrona, sanseverija, i sukulenti poput eheverija i kaktusa, često se dobro ponašaju tokom ovog perioda. Takođe, listopadne biljke, poput fikusa i dracaena, često su otpornije na stres presađivanja tokom jeseni. Prilikom izbora biljaka za presađivanje, obratite pažnju na specifične uslove koje svaka biljka zahteva.

Neke smernice u odabiru biljaka možete pročitati u vodiču ovde.

Kako pripremiti tlo:

Pravilna priprema tla igra ključnu ulogu u uspehu presađivanja. Pre nego što započnete proces, odaberite adekvatnu mešavinu supstrata za svaku vrstu biljke koju presađujete. Za biljke koje preferiraju dobru drenažu, dodajte perlita ili peska u zemlju kako biste poboljšali drenažu. Za biljke koje vole vlažnost, dodajte sphagnum mahovinu ili vermikulit kako biste zadržali vlagu.

Pravilna priprema biljaka:

Jesen je vreme kada se biljke pripremaju za period odmora tokom zime. Stoga je od ključne važnosti da pravilno pripremite biljke pre nego što ih presadite. Pre presađivanja, pažljivo pregledajte korenov sistem biljke. Obratite pažnju na bilo kakve znakove bolesti ili truljenja. Uklonite oštećene ili trule delove korena pre presađivanja. Takođe, osigurajte da nova saksija ima dobru drenažu kako bi se izbeglo zadržavanje viška vlage, što može dovesti do truljenja korena. Pravilno odabran supstrat i saksija ključni su faktori za uspešno presađivanje.

Nekada možete spasiti biljku ukoliko dođe do truljenja korena, prošitajte kada i kako to možete uraditi u tekstu ovde.

Nega nakon presađivanja:

Nakon što su biljke presađene, pravilna nega je ključna za njihov oporavak i rast. Pratite biljke tokom prvih nekoliko nedelja nakon presađivanja. Obratite pažnju na znakove stresa kao što su opadanje lišća ili usporen rast. Redovno zalivanje je važno, ali pazite da ne preplavite biljku, posebno u uslovima niže temperature kada biljke apsorbuju manje vode. Ako primetite bilo kakve znakove bolesti ili insekata, odmah preduzmite odgovarajuće mere kako biste sprečili širenje problema na ostale biljke.

 

Presađivanje sobnih biljaka u jesen predstavlja jedinstvenu priliku za unapređenje zdravlja i vitalnosti vaših biljaka. Kroz ovaj proces, biljke dobijaju priliku da se prilagode novoj sredini, izgrade jači korenov sistem,  ojačaju svoj imunološki sistem i tako se pripre za zimski period mirovanja..

Ohrabrujemo vas da primenite savete koje smo podelili u ovom članku kako biste maksimalno iskoristili ovo vreme i obezbedili zdrav rast vašim biljkama.

Korak-po-korak presađivanje sobnih biljaka:

 

Presađivanje sobnih biljaka je važan proces koji može značajno doprineti njihovom zdravlju i rastu. Pravilno presađivanje obezbeđuje biljkama optimalne uslove za rast i sprečava gušenje korena.

Evo korak-po-korak vodiča koji će vam pomoći da uspešno presadite svoje biljke:

 

Korak 1:

Izaberite pravo vreme: Idealno vreme za presađivanje je proleće ili jesen. Ove sezone pružaju umerene temperature, što smanjuje stres za biljke.

Odabir saksije: Kada presađujete biljku, izbor odgovarajuće saksije igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja biljke. Evo i zašto saksija sa drenažnim rupama na dnu ima važnu ulogu:

 • Drenažne Rupe: Drenažne rupe su mali otvori na dnu saksije koji omogućavaju višku vode da izlazi iz saksije. Kada zalivate biljku, višak vode ide kroz ove rupe umesto da ostaje u saksiji.
 • Zaštita korena: Ako saksija nema drenažne rupe, voda može stagnirati u saksiji, što može dovesti do truljenja korena biljke. Korenu biljke potreban je vazduh kao i voda. Višak vode može zagušiti korenje, što dovodi do smanjenja kiseonika, sprečavajući koren biljke da pravilno diše i apsorbuje vodu.
 • Sprečavanje zadržavanja soli i minerala: Zalivanjem biljke, minerali i soli iz zemlje mogu se ispirati kroz drenažu, čime se sprečava da se nakupljaju u saksiji. Ako se ovi minerali i soli nakupljaju, mogu postati toksični za biljku.

Pripremite supstrat: Odaberite kvalitetan supstrat prilagođen vrsti biljke koju presađujete.

Pored toga, bitno je razmotriti kvalitet supstrata u koji ćete presaditi biljku. BRIGID supstrati su formulisani da pruže idealnu ravnotežu vazduha, vode i hranljivih materija za zdrav rast biljaka. Njihova optimalna struktura omogućava dobru drenažu, sprečava stagnaciju vode i omogućava korenju da slobodno diše.

Bogati hranljivi sastojci unutar BRIGID supstrata obezbeđuju sve što biljci treba za vitalnost i bujan rast.

Pravilno izbalansirani sastojci osiguravaju da biljke imaju sve potrebne resurse za zdravu fotosintezu i razvoj korenja.

Bez obzira da li presađujete orhideje, sukulente ili tropske biljke, BRIGID supstrati su pažljivo formulisani za različite vrste biljaka. Ova prilagodljivost osigurava da svaka biljka dobije specifične hranljive materije koje su joj potrebne.

Korak 2:

Dan pre presađivanja: Dan ili dva pre presađivanja, zalijte biljku. Adekvatna hidratacija omogućava biljci da apsorbuje dovoljno vode, čineći je otpornijom na stres tokom procesa presađivanja.

Takođe, zalivanje biljke dan ili dva pre presađivanja može značajno olakšati vađenje biljke iz saksije, jer  tako zemlja postaje mekša i rastresitija.

Međutim, važno je napomenuti da iako je vlaga u zemlji korisna, suviše vlažna zemlja može biti problematična. Biljku treba zaliti dovoljno da zemlja bude vlažna, ali ne i natopljena.

Izvadite biljku pažljivo: Pažljivo izvadite biljku iz trenutne saksije, pazeći da ne oštetite korenov sistem.

Proverite korenov sistem: Uklonite trule ili suvišne korenove. Zdravi koreni su čvrsti i beli, dok truli koreni često imaju smeđu ili crnu boju.

Korak 3:

Postavite biljku u novu saksiju: Sipajte supstrat do polovine nove saksije. Postavite biljku u sredinu i dodajte supstrat oko nje. Pazite da biljka bude na istoj dubini kao i pre presađivanja.

Napunite saksiju supstratom: Napunite saksiju novim supstratom, lagano ga pritiskajući oko biljke da je stabilizujete.

Korak 4:

Zalivanje: Temeljno zalijte biljku nakon presađivanja. Voda pomaže da se supstrat slegne i pravilno prione uz korenje.

Prilagodite svetlost: Ako je moguće, postavite biljku na mesto sa indirektnom svetlošću dok se potpuno ne ukoreni.

Pratite biljku: Pažljivo pratite biljku tokom narednih nedelja. Ako primetite bilo kakve znakove stresa kao što su opadanje lišća ili venenje, prilagodite uslove nege.

Redovno zalivanje: Nastavite sa redovnim zalivanjem, u skladu sa potrebama biljne vrste. Prečesto zalivanje može dovesti do truljenja korena.

Čišćenje lišća: Očistite lišće blagom vlažnom krpom da biste uklonili prašinu, što omogućava biljci da bolje apsorbuje svetlost.

Prihrana biljaka

 

Đubrenje: Počnite sa đubrenjem nekoliko nedelja nakon presađivanja koristeći blago đubrivo kako biste podstakli rast.

Đubrenje biljke nakon presađivanja u jesen:  zavisi od nekoliko faktora, uključujući vrstu biljke i opšte stanje biljke.

 • Različite vrste biljaka imaju različite potrebe za hranljivim materijama. Na primer, cvetne biljke koje cvetaju tokom zime mogu zahtevati posebno đubrenje koje podržava cvetanje. U ovom slučaju, odgovarajuće đubrivo može pomoći u poboljšanju boje i trajanja cvetanja.
 • Ako je biljka zdrava, ne morate odmah započeti sa đubrenjem nakon jesenjeg  presađivanja. Pratite biljku tokom nekoliko nedelja. Ako primetite znakove zdravog rasta, kao što su nove grane ili lišće, i nema znakova deficita hranljivih materija (npr. žutilo lišća), možete sačekati proleće da krenete sa đubrenjem.

Vrsta đubriva

 

Važno je uzeti u obzir vrstu biljke prilikom izbora đubriva. Različite vrste biljaka imaju različite potrebe kada su u pitanju hranljive materije i mikroelementi. Prilikom izbora đubriva, uvek proverite etiketu kako biste videli sadržaj hranljivih materija. Idealno je koristiti đubriva koja su prilagođena specifičnim potrebama vaše biljke kako biste podržali njen optimalan rast i razvoj.

Na primer:

 • Cvetnice: Biljke koje cvetaju često zahtevaju đubrivo koje je bogato fosforom (P). Fosfor je ključan za razvoj cvetova i plodova. Đubrivo sa većim procentom fosfora podržava obilno cvetanje i dugotrajne, jarko obojene cvetove.
 • Lisnodekorativne biljke: Biljke koje su uzgajane zbog svog dekorativnog lišća, kao što su različite vrste filadendrona, alokasije ili paprati, obično imaju veće potrebe za azotom (N). Azot je ključan za razvoj zelenih listova i opšti rast biljke. Đubriva sa višim procentom azota podstiču bujan rast i zelenilo lišća.
 • Biljke u fazi rasta: Mlade biljke koje se tek razvijaju često imaju veće potrebe za hranljivim materijama kako bi podržale brz rast. Đubriva koja sadrže ravnotežu azota, fosfora i kalijuma (NPK) su odličan izbor za biljke u fazi rasta.
 • Sukulente i kaktusi: Ove biljke su prilagođene rastu u siromašnom tlu, pa često ne zahtevaju preterano jaku ishranu. Đubriva koja su specifično formulisana za sukulente i kaktuse često imaju niže koncentracije hranljivih materija.

 

Pravilna prihrana

 

Počnite sa pola preporučene doze: Ako se odlučite za đubrenje, počnite sa pola preporučene doze. Ovo je oprezan pristup koji omogućava biljci da apsorbuje potrebne hranljive materije bez rizika od prekomerne koncentracije. Imajte na umu da prekomerna upotreba đubriva može oštetiti biljku, stoga budite pažljivi sa količinom i učestalošću primene.

Zalivanje pre đubrenja: Pre nego što primenite đubrivo, dobro zalijte biljku. To će pomoći da se đubrivo ravnomerno rasporedi kroz supstrat i dopre do korena biljke.

Pratite reakciju biljke: Posmatrajte reakciju biljke na đubrivo tokom nekoliko nedelja. Ako primetite poboljšanja u rastu i boji lišća, to je dobar znak da biljka pozitivno reaguje na đubrenje. Ako, s druge strane, primetite bilo kakve negativne reakcije, kao što su žutilo lišća ili opadanje cvetova, prekinite sa đubrenjem i razmotrite prilagodbe.

Presađivanje sobnih biljaka može biti zadovoljavajuće iskustvo, pružajući vašim biljkama novi život i prostor za rast. Prateći ove korake i pridržavajući se osnovnih principa nege biljaka, vaše biljke će se brzo prilagoditi svojim novim sredinama i nastaviti da rastu i cvetaju u punom sjaju. Sada kada znate kako da pravilno presadite svoje biljke, prepustite se procesu i uživajte u zdravom i bujnom rastu vašeg zelenog kutka u domu.

Napomena: Potrebno je naglasiti da korišćenjem BRIGID supstrata nije potrebno dodatno prihranjivati biljku. Brigid supstrati u sebi sadrže sporootpuštajuću prihranu koja hrani biljku više od 180 dana.

Osigurajte zdrav početak: Uloga BRIGID supstrata u presađivanju sobnih biljaka

Kada je reč o presađivanju sobnih biljaka u jesen, ključna komponenta za postizanje uspeha je kvalitetan supstrat. Ovo je tačno gde naša BRIGID kolekcija dolazi u igru, predstavljajući izuzetno važan alat za ljubitelje biljaka koji žele da obezbede optimalne uslove za rast svojih biljaka tokom ovog perioda godine.

 

Kako BRIGID supstrati obezbeđuju uspešno presađivanje:

BRIGID supstrati su pažljivo formulisani da zadovolje specifične potrebe različitih vrsta sobnih biljaka.

Naša kolekcija obuhvata 14 različitih supstrata, svaki od njih je prilagođen određenim grupama biljaka, uključujući aroide, orhideje, sukulente, kaktuse, tropske biljke i mnoge druge.

Svaki supstrat je pažljivo balansiran, uključujući kokos treset, aktivni ugalj, perlite, vermikulit, sfagnum mahovinu, hortikulturni pesak i druge ključne komponente. Ove mešavine omogućavaju optimalnu drenažu, vlagu i hranljive materije koje podržavaju zdrav rast biljaka.

 

Zašto pravilan supstrat ima ključnu ulogu u zdravlju vaših biljaka?

Ako supstrat nije kvalitetan ili nije pravilno odabran za određenu biljnu vrstu, mogu se javiti različiti problemi koji mogu uticati na zdravlje i rast biljaka.

Evo nekoliko problema koji se mogu pojaviti ako supstrat nije odgovarajući:

 1. Nedostatak drenaže
 2. Nedovoljna drenaža
 3. Nepodoban pH nivo
 4. Nedostatak hranljivih materija
 5. Prisustvo štetnih materija
 6. Povećana anksioznost biljaka

Zato je izuzetno važno pažljivo odabrati odgovarajući supstrat za vaše biljke. Pravilno prilagođen supstrat obezbeđuje biljkama optimalne uslove za rast, pomažući im da budu zdrave, srećne i bujne.

Sve navedene tačke su detaljno obrađene i objašnjene u tekstu, koji možete pročitati ovde.

Jesenje presađivanje vs prolećno presađivanje sobnih biljaka

Jesenje presađivanje i prolećno presađivanje sobnih biljaka imaju svoje specifičnosti i prednosti. Evo nekoliko razlika i faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja kada je najbolje vreme za presađivanje vaših biljaka:

Jesenje presađivanje:

 

Stabilniji uslovi: U jesen, temperature su obično stabilnije nego u proleće, što može pomoći biljkama da se brže prilagode novom okruženju.

Manje stresa za biljku: Biljke su obično u stanju mirovanja ili imaju sporiji rast tokom jeseni, što znači da će presađivanje uzrokovati manji stres za biljku.

Priprema za zimu: Ako biljka zahteva zaštitu od niskih temperatura tokom zime, jesenje presađivanje omogućava biljci da se bolje ukoreni pre nego što stignu hladni meseci.

Sprečava širenje bolesti: Presađivanjem biljke u jesen, možete smanjiti rizik od širenja bolesti koje su česte tokom toplih prolećnih meseci.

Prolećno presađivanje:

 

Brži rast: Proleće je vreme kada biljke prirodno počinju da rastu brže. Presađivanje u ovo doba godine omogućava biljkama da iskoriste ovaj period brzog rasta.

Veća dostupnost svetlosti: Duži sunčani dani tokom proleća podržavaju rast biljaka i pomažu im da se brže prilagode nakon presađivanja.

Povećana otpornost: Biljke presađene u proleće često razvijaju jači korenov sistem tokom letnjih meseci, što ih čini otpornijim na stres i ekstremne uslove tokom zime.

Bolje praćenje rasta: U proleće je lakše pratiti kako biljka reaguje na presađivanje zbog bržeg rasta i razvoja.

Kada je u pitanju izbor između jesenjeg i prolećnog presađivanja, važno je uzeti u obzir specifičnosti svake biljke i njenih zahteva. Generalno, većina sobnih biljaka se dobro presađuje u proleće zbog povoljnijih uslova za rast i prilagođavanje.

Međutim, ako imate biljke koje zahtevaju zaštitu od hladnoće tokom zime, jesenje presađivanje može biti bolja opcija. Uvek pratite uputstva za negu svake biljke i pažljivo planirajte presađivanje kako biste osigurali zdrav rast i razvoj vaših biljaka.

Koje biljke zahtevaju zaštitu od hladnoće tokom zime?

 

Biljke koje zahtevaju zaštitu od hladnoće tokom zime su one koje nisu otporne na niske temperature i mogu biti oštećene ili čak u potpunosti uništene ako se izlože ekstremnim hladnim uslovima.

Evo nekoliko primera biljaka koje obično zahtevaju dodatnu zaštitu tokom zime:

 

 • Tropske biljke: Biljke koje potiču iz tropskih ili suptropskih područja često ne podnose niske temperature. To uključuje različite vrste orhideja, bromelije, palme, fikuse i druge tropske biljke.
 • Citrusi: Biljke kao što su limun, pomorandža, limeta i mandarina su osetljive na hladnoću i često zahtevaju zaštitu od niskih temperatura kako bi prezimile.
 • Osetljive sobne biljke: Određene sobne biljke koje nisu prirodno prilagođene hladnim uslovima, poput kaktusa i sukulenata, mogu zahtevati zaštitu od hladnoće tokom zime, naročito ako su izložene jakim mrazevima.
 • Egzotične biljke: Različite egzotične biljke koje nisu domaće za određenu klimu mogu zahtevati zaštitu tokom zime. To uključuje biljke kao što su banane, agave i druge biljke koje obično potiču iz toplijih regiona.
 • Biljke sa nejestivim delovima: Biljke koje se uzgajaju zbog dekorativnih ili ukrasnih svojstava, a imaju nejestive delove kao što su lišće ili cvetovi, obično zahtevaju zaštitu od hladnoće kako bi sačuvale svoj izgled.

 

Kada se ove biljke nalaze u bašti ili terarijumu, važno je uneti ih unutra tokom hladnih zimskih meseci ili ih zaštiti pokrivačima ili u staklenicima kako bi se izbegla šteta usled niskih temperatura. Pravilna zaštita od hladnoće pomaže očuvanju ovih biljaka i omogućava im da prežive zimu.

Hvala na čitanju.

Zemlja za sobne biljke – saveti i smernice

Zemlja za sobne biljke - saveti i smerniceKada govorimo o uzgoju sobnih biljaka, važno je imati pravu vrstu zemlje koja će obezbediti optimalne uslove za rast i razvoj biljaka. Iako se često koristi termin "zemlja", važno je napomenuti da se zapravo misli na...

5 razloga zašto bi trebalo da koristiš BRIGID supstrate za svoje sobne biljke

5 razloga zašto bi trebalo da koristiš BRIGID supstrate za svoje sobne biljkeDa li se suočavate sa izazovima u održavanju zdravlja vaših biljaka? Da li imate problema sa njihovim rastom i razvojem? Možda ste primetili da vaše biljke ne cvetaju ili ne rastu onako kako...

Aglaonema – nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Aglaonema – nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Agloanema, kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu,...

Asparagus plumosus– nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Asparagus plumosus– nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Asparagusa kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju...

Afrička ljubičica-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Afrička ljubičica (African Violet) - nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu,...

Araukarija-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Araukarija (Araucaria)-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati...

Anturijum-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Anturijum (Anthurium)-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati...

Aspidistra-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Aspidistra (Aspidistra elatior)-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete...

Areka palma-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Areka palma-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Areka, kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete...

Alokasija-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Alokasija-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati ​​zdrav rast i...
error: Content is protected !!