Španska mahovina u fokusu, prirodni elementi doma

Slika kaskadnih niti srebrnozelenog lišća, koje vise sa drveća podseća me na ona sparna, daleka leta, kada jedino što smo mogli čuti bilo je ono glasno ćutanje prirode.

Šta je Španska mahovina?

Španska mahovina je vrsta Tilandsija, koje smo već upoznali kao vazdušne biljke. Gledana iz mog ugla lepša je od meduze, manje formalna od palme, simbol je prirode, u njenoj najopuštenijoj pojavi.

Tilandsia usneoides ( španska mahovina) uopšte nije mahovina. Ona je iz porodice Bromelija, što znači da je blizak rođak sa ananasom.

Indijanci su špansku mahovinu nazivali Itla-okla, što znači dlaka drveta. Međutim, francuske istraživače biljka je podsećala na dugu bradu španskih konkvistadora, pa su je nazvali Barbe Espagnol, ili španska brada. Španci su im uzvratili tako što su biljku nazvali Cabello Frances, ili francuska kosa.

Francusko ime se održalo, s tim što je vremenom španska brada prešla u špansku mahovinu, ali bez pisanih ili usmenih tragova, tako da se ne zna kako je došlo do te promene.

Ova vazdušna biljka je epifit, ali nije parazit. Ne pušta korenje na svog domaćina, niti uzima hranljive materije iz njega.

Raste oslanjajući se na sunčevu svetlost, prašinu, kišne kapi i vlažan vazduh, kao svoje prirodne izvore vode i hrane.

Poreklom je iz Meksika, SAD i Kariba, preferirajući vlažne i tople močvare.

Biljka koja visi sa drveća u tropskim regijama, je odlična kućna biljka, koja najviše od svih biljaka daje onaj tropski vajb prostoru.

Nega Španske mahovine

Ako želite da uzgajate špansku mahovinu u svom domu, najbolji način da je održite živom i zdravom jeste da oponašate njeno prirodno okruženje.

Lokacija

S obzirom da nema koren, jedino je nebo granica vašoj mašti gde i kako da postavite ovu zelenu meduzu. Znajući da preferira vlažna i topla mesta šta mislite da je držite u kupatilu ili kuhinji? Jedino morate voditi računa da ne formirate gustu loptu, jer svež vazduh mora da dopre do svih listića biljke. Delovi biljke koji nemaju dovoljno cirkulacije vazduha na kraju će odumreti.

Svetlost

Španska mahovina prirodno raste u krošnjama drveća i ispod njih, što znači da nije navikla da bude izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. U kućnim uslovima to bi trebalo da bude mesto koje prima jutarnje i popodnevne sunčeve zrake.

Temperatura

U zatvorenom prostoru temperature nije veliki problem za ovu vazdušnu biljku. Može da podnese mnogo nižu, kao i mnogo višu temperature od uobičajene sobne temperature.

Zalivanje

Da li ste ikada pomislili da ćete nekome biti kišna oluja?

Zalivanje biljke vrši se redovnim kupanjem i orošavanjem.

Kupanje

 

  • Kupanje izvodite tako što u posudu sipate odstojalu vodu.
  • Biljku u potpunosti potopite u vodu.
  • U vodi je držite nekoliko minuta.
  • Nakon vađenja iz vode otresite kapljice sa nje, možete i blago ubrusom upiti višak vode.
  • Posebnu pažnju obratite na guste delove biljke, jer zadržavanje vode može izazvati truljenje same biljke.

Ovo potapanje predstavja način na koji zalivate svoju biljku.

 

  • To će biti oko jednom nedeljno. Ukoliko je držite u kupatilu ili kuhinji, kupanje može da bude i ređe.
  • Posmatrajte svoju biljku, ona će vam sama reći kada joj voda bude potrebna. Njeni srebrno zeleni listovi postaće bledo sivi, to će biti znak da je vreme za jedan kišni pljusak,odnosno za kupanje.

Voda koju koristite može biti voda sa česme, odstojala 24h, flaširana voda, kišnica ili izvorska voda. Destilovanu vodu nemojte koristiti, ona ne sadrži hranljive materije koje su potrebne biljci.

Orošavanje

Između kupanja potrebno je skoro svakodnevno orošavati biljku, pogotovo ukoliko je držite u prostoriji sa relativno suvim vazduhom.

Razmnožavanje

Španska mahovina razmnožava se izdancima. Oni se razvijaju iz glavne stabljike.

Sve što treba da uradite je da izdvojite grupu pramenova.

Svaka od njih nastaviće da raste, vremenom formirajući nove biljke.

One veoma sporo rastu, tako da ćete morati biti strpljivi.

U pravim uslovima vaša vazdušna biljka narašće 10 do 20 cm godišnje.

Prihrana španske mahovine

 

U prirodi, Španska mahovina preferira drveće sa visokim stepenom folijarne kiseline.

To su uglavnom čempresi i hrastovi, koji obezbeđuju obilje minerala i hranljivih materija za rast španske mahovine. U kućnim uslovima dodatne hranljive materije obezbedićemo tečnim đubrivom za bromelije.

Potopite, ili poprskajte svoju biljku svakih nekoliko nedelja, tokom proleća i leta.

 

Da li je španska mahovina toksična za kućne ljubimce?

 

Na ovu informaciju nisam nigde naišla, ali vazdušne biljke se ne smatraju toksične za životinje, pa tako logično možemo zaključiti da ni španska mahovina nije toksična za njih.
Španska mahovina se zbog nekih određenih sastojaka koristi kao hrana za konje, što potvrđuje našu gore navedenu pretpostavku.

Lični stav

 

Kada je izlaganje vazdušnih biljaka u pitanju, često možemo naići na ovakve predloge.

Nekada su, većinom, i moje vazdušne biljke bile izložene u sličnim varijacijama, jer veoma lepo izgledaju u staklu.

Vremenom, što sam se više upoznavala sa ovim nesvakidašnjim stvorenjima, sve više me ′gušio′ prostor oko biljaka, u ovim poluotvorenim staklenim posudama.

Ove biljke dolaze nam iz divljine. Sa prostora u kojima je vazduh u količini, koju smo mi već i zaboravili da postoji.

Ono što možemo pročitati u svim ozbiljnim vodičima za negu Tilandsija, nije ono što vidimo na ovakvim slikama.

Vazdušne biljke dizajnirajte u enterijeru tako da budu slobodne, obezbedite im maksimalnu količinu vazduha i nemojte ih zatvarati u posude. Verujte mi, biće vam zahvalne na tome.

 

Ukoliko imate želju da saznate više o vazdušnim biljkama, tekst možete pročitati ovde.

Nadam se da će ova srebrna meduza ubrzo upotpuniti vašu zelenu oazu.

Hvala na čitanju.

error: Content is protected !!