a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Španska mahovina

Španska mahovina

Španska mahovina (Tillandsia usneoides)

Je jedna od biljki iz roda tilandsija, pripada porodici bromelija, poznata je i kao vazdušna biljka. Zanimljivo je da ova biljka ustvari nije mahovina i nije poreklom iz Španije. Španska mahovina je bromelija, poreklom iz Centralne i Južne Amerike, kao i većine tropskih i suptropskih područja raste obešena na drveću, kao epifitska biljka i potpuno je bezbedna za domaćina kod kojeg se nastani.

Kao i sve vazdušne biljke, i španska mahovina nema koren, i ne sade se u zemlju.

Uveliko se već gaji kao sobna biljka, i u enterijer doma ova zanimljiva biljka svojim prisustvom unosi i delić egzotike.

Izuzetno dobro podnosi duvanski dim i druge štetne materije iz okruženja.
Važi za biljku koja štiti od elektrosmoga tako što apsorbuje elektromagnetno zračenje i na taj način ukućane štiti od zračenja svih IT uređaja, TV i električnih aparata.
Iz tog razloga preporučuje se za držanje kako u domu, tako i u poslovnim prostorijama.

S obzirom da im odgovara visoka vlažnost vazduha idealne su za držanje u kupatilu.
Hrane se nečistoćom iz vazduha te se smatraju izuzetnim biljkama za prečišćavanje vazduha.
Španska mahovina, kao i sve vazdušne biljke nemaju koren, i ne sade se u zemlju.

Simbol su slobode, iz kog razloga je idealan poklon za ljude čiji su koferi uvek spremni za put.

U svojoj postojbini važi, između ostalog za biljku koja ima magična svojstva i malo širu simboliku kao što su plodnost, regeneracija, rast, ljubav i snaga.

 

Nega

Održavanje vazdušne biljke je prilično jednostavno, odgovara joj svetlo mesto i često orošavanje, leti skoro svaki dan, zimi može i jednom nedeljno.

Jednom mesečno potopiti je u vodu na pola sata, dobro je osušiti pre nego je vratite na mesto, od previše mokrog može se uplesniti, zato je potrebno da bude dobro osušena nakon potapanja.
Jednom mesečno poprskati je tečnom prihranom za bromelije.

Voda koja se koristi poželjno je da bude prirodna, kišnica npr, ali nije neophodno, može se koristitit i odstojala voda.