Ultimativni vodič 1: Sobne biljke-koren

Ovaj vodič će vam pružiti sveobuhvatno razumevanje značaja korena za rast biljaka. Istražićemo deset ključnih aspekata koji će vam pomoći da očuvate zdravlje korena vaših biljaka i postignete uspešan rast u vašem vrtu ili domu. Biljke su živi organizmi sa složenim sistemima, a korenje igra ključnu ulogu u njihovoj vitalnosti i prosperitetu.

Proučićemo i važnost presađivanja, kako to obaviti sa najmanjim stresom za biljku, kao i kako očuvati zdravlje korena kroz optimalan supstrat, zalivanje, svetlost i temperaturu.

Razmotrićemo posledice oštećenja korena i kako ih prepoznati, istovremeno pružajući smernice o tome kako preventivno delovati da se ovakvi problemi izbegnu. Kroz ovaj vodič, naučićete i kako detaljno pregledati korenov sistem vaših biljaka kako biste brzo identifikovali eventualne bolesti ili probleme.

Na kraju, donosimo vam dodatne savete i trikove koji će vam pomoći da očuvate i unapredite zdravlje korena vaših biljaka i cveća. Ovaj vodič vam pruža sveobuhvatan pregled kako da brinete o korenju vaših biljaka na najefikasniji način, uzimajući u obzir individualne potrebe svake biljne vrste.

Funkcija korena

 

Koren biljke igra ključnu ulogu u njenom opstanku i razvoju. Njegova funkcija je raznovrsna i vitalna za biljke. Evo nekoliko ključnih aspekata značaja korena za biljke:

 • Apsorpcija vode i hranljivih materija: Koren je odgovoran za apsorpciju vode iz tla i esencijalnih hranljivih materija, uključujući minerale i soli. Ova funkcija je ključna za fotosintezu i opšti rast biljke.
 • Podrška biljke: Koren čvrsto drži biljku u tlu i pruža joj stabilnost. To je posebno važno za veće biljke koje moraju izdržati vetar, kišu i druge spoljne faktore.
 • Skladištenje hrane: U mnogim biljkama, koren služi kao skladište za rezerve hranljivih materija, posebno skroba i druge ugljenohidrate. Ovo skladište može biti ključno za preživljavanje tokom nepovoljnih uslova ili perioda mirovanja.
 • Transport hranljivih materija: Koren ima ulogu u transportu vode i hranljivih materija iz tla prema nadzemnim delovima biljke, uključujući stablo, lišće i cvetove.
 • Reprodukcija: Kod nekih biljaka, korenovi mogu biti uključeni u proces razmnožavanja, stvarajući nove biljke putem formiranja izdanaka ili reznica.
 • Prilagođavanje na uslove okoline: Korenovi se prilagođavaju različitim uslovima okoline, poput dubine tla, dostupnosti vode i hranljivih materija. To omogućava biljkama da opstanu u različitim ekosistemima.

U suštini, koren je esencijalni deo biljke koji omogućava njen rast, razvoj i preživljavanje u različitim uslovima. Razumevanje i pravilna briga o korenu ključni su za uzgoj zdravih i vitalnih biljaka.

Kako nastaje koren biljke

 

Proces formiranja korena u biljkama, bilo putem klijanja semena ili rasta iz reznica, ključan je za razmnožavanje i rast biljaka. Evo kako se to dešava:

Klijanje semena i formiranje korena:

 

 • Aktivacija semena: Proces počinje kada posadite seme i uslovi postanu povoljni za klijanje. To uključuje odgovarajuću vlažnost, temperaturu i svetlost.
 • Apikalna ćelija korena: Unutar semena, postoje posebne ćelije koje su programirane da postanu prva apikalna ćelija korena. Ova ćelija se nalazi na dnu klice.
 • Klijanje i rast: Kada uslovi budu zadovoljeni, klica počinje da raste prema dole, ka tlu. Apikalna ćelija postaje tačka rasta iz koje će se razvijati koren.
 • Apsorpcija vode i hranljivih materija: Kako koren raste, aktiviraju se ćelije odgovorne za apsorpciju vode i hranljivih materija iz okolnog tla. Ovo je ključno za opstanak i početni rast nove biljke.

Rast korena iz reznica:

 

Izbor reznica: Kada se uzgaja biljka iz reznica, odabira se zdrava biljka koja će poslužiti kao izvor reznica. Reznice su isečeni delovi stabljike ili korena te biljke.

Ukorenjavanje: Reznice se obično postavljaju u specijalne supstrate ili tlo koje je pogodno za ukorenjavanje. U ovom stadijumu može se koristi hormonalni stimulans kako bi se podstakao rast korena na reznici.

Rast korena: Nakon što su reznice postavljene u tlo, one počinju razvijati nove korene. Opet, apikalne ćelije na reznici korena započinju proces rasta i razvoja korena.

Nega i održavanje: Tokom tog perioda, važno je održavati odgovarajuću vlažnost tla i osigurati da reznice dobiju dovoljno svetlosti, ali ne direktnog sunčevog svetla, dok se ne razviju snažni koreni.

Proces rasta korena iz semena ili reznica ključan je za stvaranje novih biljaka i očuvanje postojećih. Pravilna nega i podrška ovim korenovima su od suštinskog značaja za zdrav i uspešan rast biljaka.

Brzina rasta korena

 

Brzina rasta korena biljke zavisi od mnogo faktora, uključujući vrstu biljke, uslove okoline, dostupnost resursa, i mnoge druge varijable. Evo kako se trajanje rasta korena može razlikovati između različitih biljnih vrsta:

 • Jednogodišnje biljke: Godišnje biljke obično imaju kratak životni ciklus. Koren se razvija relativno brzo kako bi podržao brzi rast nadzemnih delova biljke i produkciju semena. Ovi koreni često imaju kratko trajanje i umiru nakon što biljka završi svoj životni ciklus.
 • Višegodišnje biljke: Ove biljke imaju duže trajanje korena. Koren ovih biljaka može rasti tokom mnogo godina ili čak decenija. Stabilan korenov sistem pomaže biljkama da opstanu u različitim uslovima tokom dugog vremenskog perioda.
 • Brzorastuće biljke: Brzorastuće biljke, kao što su neki bambusi ili puzavice, često imaju brz rast korena kako bi podržale brzi rast stabljike i lišća. Korenje ovih biljaka može se proširiti široko i brzo.
 • Spororastuće biljke: Suprotno tome, neke biljne vrste rastu sporo i imaju manje agresivan korenov sistem. To je često karakteristično za biljke koje rastu u uslovima smanjenih resursa ili sušnih područja, kao npr u pustinji.
 • Starost biljke: Mlade biljke često imaju brži rast korena kako bi osigurale dobar osnovni korenov sistem. Sa starošću, neke biljke mogu imati sporiji rast korena.
 • Dostupnost vode i hranljivih materija:u zemljištu igra ključnu ulogu u rastu korena. Ako je zemljište suvo ili siromašno, rast korena može biti ograničen.
 • Uslovi okoline: Faktori kao što su temperatura, svetlost, vlažnost i aeracija zemljišta takođe utiču na brzinu rasta korena.

S obzirom na ovo, važno je pružiti biljkama odgovarajuće uslove za rast, uključujući pravilno zalivanje i obezbeđivanje adekvatnih hranjivih materija, kako bi se podržao zdrav i brz razvoj korenovog sistema.

Presađivanje

 

Presađivanje je važan korak u održavanju zdravlja biljaka, a pravilan postupak može pomoći u očuvanju korena i omogućiti biljci da raste i razvija se optimalno. Evo kada i kako treba presađivati biljke, s posebnim fokusom na očuvanje korena.

Kada presađivati biljke:

 

 • Kada biljka preraste saksiju: Ako primetite da je biljka postala prevelika za svoju trenutnu saksiju ili da su korenovi počeli da izlaze iz drenažnih rupa, to su znaci da je vreme za presađivanje.
 • Sezonsko presađivanje: Mnoge biljke, posebno one koje rastu napolju, najbolje se presađuju tokom proleća ili rane jeseni. Tada su uslovi optimalni za brži oporavak biljke.
 • Ako primetite znake stresa ili bolesti: Ako biljka pokazuje znakove stresa, bolesti ili oštećenja korena, presađivanje može pomoći u rešavanju ovih problema.

Kako presađivati biljke i očuvati koren:

 

Važno je da pre presađivanja biljku zalijete nekoliko dana unapred. To može značajno olakšati proces izvlačenja biljke iz trenutne saksije i smatra se dobrim postupkom za očuvanje celovitosti korena i sprečavanje stresa za biljku. Voda omekšava zemljište, a koreni postaju manje osetljivi na moguća oštećenja prilikom presađivanja.

 • Priprema nove saksije: Odaberite odgovarajuću saksiju koja je nešto veća od trenutne, kako bi biljka imala dovoljno prostora za rast. Potrebno je da saksija ima drenažne rupe na dnu.
 • Priprema tla: Koristite kvalitetan supstrat prilagođen vrsti biljke.
 • Uklanjanje biljke iz trenutne saksije: Nežno izvadite biljku iz trenutne saksije. Ako je korenov sistem gusto upetljan pažljivo rastavite korenje.
 • Čišćenje korena: Pregledajte korenov sistem i uklonite bilo kakve trule ili oštećene delove. Takođe možete odseći duže korenove, ako su suviše dugački.
 • Postavljanje biljke u novu saksiju: Napunite saksiju do pola, postavite biljku u novu saksiju tako da korenov sistem bude na sredini. Dodajte zemlju oko korena i čvrsto je pritisnite.
 • Zalivanje: Nakon presađivanja, dobro zalijte biljku kako biste je hidrirali. Nastavite sa redovnim zalivanjem i pravilnom negom kako biste pomogli biljci da se prilagodi na novu saksiju.
 • Izbegavajte direktno sunce: Nakon presađivanja, biljku ne izlažite direktnom suncu neko vreme, kako biste joj omogućili da se oporavi od stresa.

Presađivanje biljaka je važan deo brige o njima i treba ga obavljati pažljivo kako biste očuvali zdravlje korena. Pravilna nega nakon presađivanja takođe je ključna za uspeh.

Kako očuvati zdravo korenje

 

Očuvanje zdravlja korena biljaka je ključno za njihov opstanak i prosperitet. Evo nekoliko važnih faktora koji mogu uticati na zdravlje korena:

Supstrat:

 

Upotreba kvalitetnog supstrata bogatog hranljivim materijama i sa dobrim drenažnim svojstvima važna je za zdravlje korena. Supstrat treba da bude dobro izbalansiran kako bi omogućio dobar protok vode i vazduha do korena.

Periodična zamena supstrata ili presađivanje omogućava biljci sveže hranljive materije i sprečava nagomilavanje soli i štetnih materija u zemljištu.

Aroid mix

Aglaoneme, Medinilla Magnifica (Tropski grm), Monstere, Filadendroni, Potosi (Epipremnum)

Botanika Mix

Alokasije, Kolokasije, Kaladijumi, Coffee Plant (biljka kafa), Cymbidium orhideja, Dendrobium Noble (Dendrobijum orhideja), Galanthus Nivalis (visibaba), Oxalis Triangularis ( ukrasna ljubičasta detelina)

Jungle Mix

Aphelandra Sqarrose-Zebra afelandra, Calathea-Kalatea, Begonia, Chlorophytum Comosum-Pauk biljka, Coleus scutellarioides-Ukrasna kopriva, Fittonia-Fitonija, Hypoestes phyllostachya-Hipoestes, Begonia maculate-Tufnasta begonija,  Maranta,  Plectranthus-Tamjanka, Saintpaulia-Afrička ljubičica, Spathiphyllum Wallisii -Spatifium, Strelitzia Nicolai-Strelicija

Detox mix

Supsrat namenjen detoksikaciji zemlje u saksiji ili vrtu

BRIGID Supstrati

Kompletan spisak BRIGID Supstrata i biljke za koje su posebno prilagođeni možete saznati klikom na dugme Saznaj više

Zalivanje:

Nepravilno zalivanje, bilo prekomerno ili nedovoljno, može ozbiljno uticati na zdravlje korena. Biljke treba zalivati prema njihovim potrebama i tipu zemljišta u kojem rastu.

Dobar drenažni sistem u supstratu pomaže u sprečavanju zadržavanja vode oko korena, što može sprečiti truljenje i bolesti.

Svetlost:

 • Biljke trebaju odgovarajuću količinu svetlosti za fotosintezu i rast. Nedostatak svetlosti može usporiti rast korena, dok prekomerna svetlost može dovesti do oštećenja korena. Koliko je svetlost važna za naše sobne biljke možete pročitati u tekstu ovde.

Temperatura:

 • Korenov sistem biljke funkcioniše najbolje u određenom temperaturnom opsegu. Ekstremne temperature, naročito hladnoća, mogu oštetiti korenje.

Vlažnost vazduha:

 • Niska vlažnost vazduha može isušiti korenje, dok visoka vlažnost može dovesti do truljenja korena. Pravilna vlažnost vazduha je ključna za očuvanje zdravlja korena.

Izbegavanje stresa:

 • Biljke često doživljavaju stres tokom procesa presađivanja. Važno je pažljivo postupati s njima tokom ovog procesa kako bi se smanjio stres na korenu.

Pravovremena dijagnoza i tretman:

 •  Štetočine i bolesti mogu oštetiti korenje. Pravilna dijagnoza problema i tretman su od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja korena.

Pravilna briga o ovim faktorima pomoći će u očuvanju zdravlja korena biljaka i omogućiti im da rastu i razvijaju se optimalno.

Evo primera kako je Marko spasio svoju orhideju:

 

Marko je ponosan vlasnik svoje nove orhideje, prelepog cveta orhideje Phalaenopsis. Postavio je orhideju na prozorsku dasku u svojoj kuhinji gde je bila izložena indirektnom svetlu. Počeo je redovno da je zaliva svakog petka, prateći upute sa etikete koja je došla sa biljkom.

Međutim, nakon nekoliko meseci, Marko je primetio da listovi njegove orhideje postaju mekani i žuti, a cvetovi su počeli da se suše. Bio je zabrinut i odlučio je istražiti kako pravilno brinuti o orhideji. Otkrio je da orhideje preferiraju ređe zalivanje i da je zalivanje svakog petka bilo previše.

Marko je preduzeo akciju da reši problem. Pažljivo je izvadio orhideju iz saksije i primetio da su njeni koreni smeđi i truli. Odlučio je da odstrani oštećene delove korena sterilnim makazama. Zatim je presadio orhideju u novu saksiju sa specijalnim supstratom za orhideje koji omogućava dobru drenažu.

Nakon pravilnog presađivanja i prilagođavanja režima zalivanja, Marko je primetio poboljšanje u zdravlju svoje orhideje. Listovi su ponovno postali čvrsti i zeleni, a cvetovi su se počeli ponovno pojavljivati.

Ova priča ilustruje važnost pravilnog zalivanja i pažljivog praćenja potreba biljke. Svaka biljka ima svoje specifične potrebe, a pravilna briga može sprečiti oštećenje korenja i očuvati zdravlje biljke.

Šta kada koren biljke oboli

 

Kada koreni biljaka postanu bolesni, to može ozbiljno uticati na opstanak i razvoj biljke. Evo nekoliko znakova i simptoma koji ukazuju na probleme sa korenima biljaka, kao i posledice takvih problema:

 

 • Žuto lišće ili opadanje lišća: Obolelo korenje neće moći efikasno da apsorbuje hranljive materijale iz tla, što može dovesti do hloroze (žutilo) lišća ili njihovog opadanja. U najgorem slučaju može dovesti do njenog uvenuća ili čak odumiranja.
 • Truljenje korena: Koreni koji su izloženi konstantnoj vlažnosti ili lošoj drenaži tla mogu početi da trunu. To se obično manifestuje smeđim ili crnim, mekanim korenima.
 • Stagnacija u rastu: Biljke sa obolelim korenom često prestaju da rastu ili se razvijaju neravnomerno. Mogu se javiti problemi u formiranju novih izdanaka ili cvetova.
 • Pojavljivanje gljivičnih bolesti: Obolelo korenje često postaje podložnije gljivičnim infekcijama, što može dovesti do truljenja korena.
 • Smanjeni prinos: Ako je reč o biljkama koje se uzgajaju radi plodova ili cvetova, problemi sa korenima mogu značiti smanjenje prinosa.
 • Širenje bolesti: Biljke sa obolelim korenima mogu postati izvor infekcija koje se mogu proširiti na druge biljke u blizini.
 • Stres za biljku: Obolelo korenje stvara stres za biljku, što je čini podložnijom drugim stresnim faktorima, kao što su suša ili ekstremne temperature.

Da biste sprečili probleme sa korenima, važno je obezbediti odgovarajuće uslove za biljku, uključujući pravilnu drenažu, pravilno zalivanje i kvalitetan supstrat. Ako primetite znake problema, važno je brzo reagovati kako biste sačuvali zdravlje biljke.

Kako sprečiti oboljenje korena

 

Sprečiti da koren biljake oboli je ključno za održavanje njihovog opstanka i prosperiteta. Evo nekoliko konkretnih saveta o tome kako možete sprečiti oboljenje korena:

 1. Odaberite pravilnu saksiju ili kontejner: Upotrebite saksiju sa odgovarajućom veličinom i drenažom za biljku. Saksija teba da ima drenažne rupe na dnu, kako bi se sprečila stagnacija vode.
 2. Kvalitetan supstrat: Koristite kvalitetan supstrat ili zemljište prilagođeno vrsti biljke. Supstrat treba da bude dobro izbalansiran sa hranljivim materijama i treba da ima dobru drenažu.
 3. Pravilno zalivanje: Pratite potrebe za zalivanjem biljke. Većina biljaka preferira da se tlo ne osuši potpuno između zalivanja, ali takođe ne vole ni da budu preplavljene vodom. Pravilno zalivanje održava optimalnu vlažnost tla.
 4. Drenaža posude: Osigurajte dobru drenažu u saksijama ili na mestu sadnje u vrtu. Drenažni sloj ili pesak na dnu saksije pomaže da se izbegne zadržavanje vode oko korena.
 5. Pravilna svetlost: Postavite biljku na mesto gde će dobiti odgovarajuću količinu svetlosti prema njenim potrebama. Previše ili premalo svetlosti može uzrokovati probleme sa korenjem.
 6. Redovno održavanje: Pravilno orezivanje i uklanjanje mrtvih delova biljke pomaže u održavanju zdravih korena, kao i same biljke.
 7. Izbegavajte prekomerno đubrenje: Prekomerna upotreba đubriva može oštetiti korenje biljke. Pratite preporuke za đubrenje za svaku vrstu biljke.
 8. Zaštita od štetočina i bolesti: Redovno pregledajte biljke i pratite znakove koji ukazuju na prisustvo štetočina i bolesti, i preduzmite odgovarajuće mere zaštite i tretmana ako je potrebno.
 9. Pravilno presađivanje: Ako je biljka prerasla saksiju ili pokazuje znakove problema sa korenjem, presadite je u odgovarajuću saksiju i supstrat.
 10. Nega tokom zime: Biljke koje su izložene hladnim zimskim uslovima mogu zahtevati dodatnu zaštitu i negu kako bi se sačuvali koreni.

Pravilna nega korenja biljaka je ključna za njihov dug i zdrav život. Redovno praćenje stanja korena i pravovremeno reagovanje na bilo kakve znakove problema pomaže u očuvanju zdravlja biljaka.

Kako mogu da proverim korenov sistem moje biljke?

 

Provera korenovog sistema biljke važan je korak u brizi o njenom zdravlju. Evo kako možete pažljivo pregledati korenov sistem biljke i identifikovati probleme ili bolesti:

 

 • Izvadite biljku iz saksije: Da biste pregledali korenov sistem, prvo pažljivo izvadite biljku iz saksije. Budite nežni kako biste izbegli oštećenje korena.
 • Očistite zemlju: Nežno otresite višak zemlje sa korena kako biste bolje videli njegovu strukturu. Možete koristiti ruke ili neki alat, ali budite pažljivi da ne povredite korenje.

Pažljivo pregledajte korenje biljke. Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju:

 

 • Boja korena: Zdravi koreni trebada budu beli ili svetli, čvrsti i elastični. Koreni koji su smeđi, crni ili truli ukazuju na probleme.
 • Tekstura korena: Zdrav koren treba da bude glatak i bez oštećenja. Oštećeni ili truli delovi treba da se odstrane.
 • Zdrava bela unutrašnjost: Ako prerežete koren možete videti unutrašnjost. Zdrav koren će imati belu unutrašnjost, dok će truli ili oštećeni koreni imati smeđu ili crnu unutrašnjost.
 • Odsecite oštećene delove: Ako primetite bilo kakve oštećene, smeđe ili trule delove korena, pažljivo ih odsecite sterilnim makazama ili nožem. Ovo će pomoći u sprečavanju širenja problema na zdrave delove korena.
 • Tretman problema: Ako primetite znakove štetočina ili bolesti na korenu, preduzmite odgovarajuće mere zaštite ili tretmana. To može uključivati primenu insekticida ili fungicida prema uputstvima.
 • Nega nakon pregleda: Nakon pregleda korenovog sistema, pažljivo vratite biljku u saksiju sa svežim supstratom i pravilno je zalijte. Pratite biljku kako biste se uverili da se oporavlja.
 • Ako je korenov sistem previše gust ili je već narastao izvan saksije, presadite biljke u veću saksiju ili kontejner.

Hvala na čitanju.

Možda će vas zanimati više sa Bloga

Napravi svoj prvi terarijum: Kompletan vodič

Napravi svoj prvi terarijum: Kompletan vodičU današnje vreme, kada većina nas živi užurbanim životom u urbanim sredinama, tražimo načine da unesemo malo prirode u naše domove. Terarijumi su savršen način da stvorimo male zelene oaze koje zahtevaju minimalno...

Zemlja za sobne biljke – saveti i smernice

Zemlja za sobne biljke - saveti i smerniceKada govorimo o uzgoju sobnih biljaka, važno je imati pravu vrstu zemlje koja će obezbediti optimalne uslove za rast i razvoj biljaka. Iako se često koristi termin "zemlja", važno je napomenuti da se zapravo misli na...

5 razloga zašto bi trebalo da koristiš BRIGID supstrate za svoje sobne biljke

5 razloga zašto bi trebalo da koristiš BRIGID supstrate za svoje sobne biljkeDa li se suočavate sa izazovima u održavanju zdravlja vaših biljaka? Da li imate problema sa njihovim rastom i razvojem? Možda ste primetili da vaše biljke ne cvetaju ili ne rastu onako kako...

Aglaonema – nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Aglaonema – nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Agloanema, kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu,...

Asparagus plumosus– nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Asparagus plumosus– nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Asparagusa kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju...

Afrička ljubičica-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Afrička ljubičica (African Violet) - nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu,...

Araukarija-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Araukarija (Araucaria)-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati...

Anturijum-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Anturijum (Anthurium)-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete očekivati...

Aspidistra-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Aspidistra (Aspidistra elatior)-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete...

Areka palma-nega, mogući problemi i kako ih rešiti

Areka palma-nega, mogući problemi i kako ih rešitiNega Areka, kao i ostalih biljaka je ključni deo brige o bašti i održavanja zdravog rasta biljaka kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Kada naučite osnove nege biljaka i uspostavite svoju rutinu, možete...
error: Content is protected !!