Da li su ovo biljke, neka čudna morska stvorenja ili možda vanzemaljci?

To su bile moje jedine misli kada sam se prvi put susrela sa ovim fascinantnim malim stvorenjima. Tada nisam znala da se one zovu vazdušne biljke, da su, za razliku od svih biljaka koje su šarmantne, one ustvari biljke koje imaju karakter, da nemaju koren i da se ne sade u zemlju!
To je bilo sasvim dovoljno da se rodi prava ljubav prema ovim atraktivnim, nesvakidašnjim biljkama.

Tilandsije, ili vazdušne biljke simbol su slobode i krativnosti. Sam pogled na njih je mali podsetnik da se ne odričemo svoje autentičnosti i jedinstvenosti. Oličenje su osoba koje žive da bi se kretale, i čiji su koferi uvek spremni za put.

Sama njihova simbolika pogodila je u srž moje biti, verujem i u bit mnogih od vas koji sada ovo čitate.

U svojoj postojbini važe za biljke koje imaju magična svojstva, i malo širu simboliku kao što je plodnost, regeneracija, rast, ljubav i snaga.

Postoje mnoge studije, zasnovane na raznim eksperimentima, koji ukazuju da vazdušne biljake apsorbuju elektromagnetno zračenja, tako da se preporučuje držati ih pored uređaja koje svakodnevno koristimo, mobilnih telefona, računara i televizora.

Ono što im je nauka priznala stvarno je fascinantno, svrstane su u grupu biljaka antialergena, što znači da umanjuju tegobe kod osoba koje su alergične na određeni polen ili prašinu.

Način na koji se hrane je takav da preko svojih listova one usisavaju čestice prašine, kao i čestice polena i ostalih alergena, što ih pretvara u malu fabriku prečišćača vazduha.
Međutim da bi se postigao potpuni efekat čišćenja vazduha potrebne su oko tri biljke na 1 m² . Možda to deluje puno, ali za prave ljubitelje biljaka to je prava sitnica.

Naravno, i manji broj biljaka u prostoriji ima određeni procenat efekta prečišćavanja vazduha.

U svetu nauke, ovu teoriju neki naučnici u nekom delu osporavaju, dok je drugi čvrsto zagovaraju, i potvrđuju mnogobrojnim eksperimentima.

NASA najviše novca ulaže u eksperimente koliko, kako, i koje biljke najbolje prečišćavaju vazduh. Svi njihovi eksperimenti su u cilju iznalaženja rešenja vezanih za određene probleme vazduha u zatvorenom prostoru, i poboljšanja kvaliteta vazduha u letilicama.

Na netu možete pronaći brojne tekstove naučnih radova na ovu tema. Ovde možete pogledati neke od njih:
https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Clean_Air_Study
https://www.breeze-technologies.de/blog/do-plants-improve-air-quality/

Šta su vazdušne biljke?

Da bi bolje razumeli kako da brinemo o vazdušnim biljkama, hajde da pogledamo šta su one zapravo. Kada se upoznamo kako i gde ove biljke prirodno rastu, saveti za njihovu negu imaće mnogo više smisla.
Vazdušne biljke su iz porodice bromelija. One su grupa od preko 600 vrsta iz roda Tilandsija.

Međutim, ovi zeleni čupavci nisu paraziti, one od svog domaćina ne uzimaju hranljive materije. Svog domaćina koriste samo kao mesto na kome će se nastaniti.

Hranljive materije i vodu uzimaju preko lišća.

Poreklom su iz centralne i južne Amerike i Meksika. Žive u širokom spektru klima, ali ne preživljavaju na temperature nižoj od 10° C, idealna temperatura za život tilandsija je između 15° i 30° C.

Vazdušne biljke preferiraju tople i vlažne uslove, gde je nivo vlažnosti između 50% i 70%.

S obzirom da nemaju koren, i da se ne sade u zemlju, briga o njima je jednostavna.

Način na koji se neguju specifičan je, i može biti malo zbunjujući za osobe koje su navikle na negu standardno posađenih biljaka.

Međutim, za nekoga ko tek počinje sa gajenjem biljaka, ili planira da počne, vazdušne biljke mogu da budu izbor #1.

Kako zaliti Tilandsije?

U kućnim uslovima, nemoguće je da im obezbedimo vlažnost koja im je potrebna, ali zato postoji način da im imitiramo uslove u kojima su navikle da žive.
Ove biljke vlagu upijaju kroz lišće, a pošto nijedan dom nije dovoljno vlažan za vazdušne biljke potrebno ih je redovno orošavati.

Orošavanje

 

Koliko često ćete ih orositi zavisi od uslova u prostoriji. Ako ste ih stavili u kupatilo ili u kuhinju potrebno ih je orositi manji broj puta, nedeljno jednom do dva puta.
Ukoliko je prostorija sa suvljim vazduhom, pogotovo zimi, kada se greje, orošavanje može biti tri do četirii puta nedeljno.
Voda koju koristite u pumpici može biti kupovna, flaširana voda, ili voda sa česme, koja je odstojala minimum 24h.

Kupanje

 

Ono što je možda i važnije od orošavanja, jeste kupanje biljaka. Opet i to zavisi od prostorije gde biljka stoji, ako je postavljena u kupatilu ili kuhinji, ređe ćete je kupati.
Biljke koje su smeštene u ostalim prostorijama trebalo bi kupati jednom mesečno.

Kupanje se izvodi tako što:

 

  1. U dublju posudu sipate vodu, flaširanu ili vodu sa česme, odstojalu 24h,
  2. U vodu potopite biljke, na 10 do 20 minutau zavisnosti od njihove velićine
  3. Voda koju koristite može biti i izvorska ili kišnica.
  4. Destilovanu vodu nemojte koristiti, u njoj nema hranljivim materija koje su potrebne biljkama. Ovo važi i za orošavanje.
  5. Veoma je važno da nakon potapanja stresete vodu sa njih.
  6. Postavite ih naopako na papirni ili pamučni ubrus, da se dobro ocede, oko sat do dva vremena.
  7. Nakon toga biljku možete vratiti na svoje mesto.

 

Ono što će ubiti biljku jeste višak vlage koji se nakupi pri dnu listova. Voda koja se tu zadržava izazva truljenje same biljke.

Tako da su koraci pod tačkom 5. i 6.  nešto što ne bi trebalo da preskočite.

Pravilo, bez pravila.

U suštini ne bi trebali da se opterećujete računanjem kada biljku treba zaliti, ili kada je okupati. Sve gore navedeno deluje opterećujuće, a to nam nije cilj. Treba da uživamo u našim biljkama, i u svakom kontaktu sa njima.

Ritam orošavanja i kupanja uhvatite sami, po svom osećaju, a navedena uputsta uzmite kao neki vremenski orjentir.

Posmatrajte svoje biljke, prvo, zato što one vole da su u centru pažnje, drugo, zato što će vam one same reći kada im je potrebna voda.

Vrhove listova počeće da uvrću ka unutra, a i delovaće vam malo suvlji nego što bi trebali biti.

Cela biljka će takođe i promeniti boju kada joj je potrebna voda, postaće bleđa nego što je inače.

Sve te znake naučićete veoma brzo, samim posmatranjem svoje biljke.

Da li je vazdušnim biljkama potrebna svetlost?

Jeste, potrebno im je mnogo svetlosti.

Ono što uglavnom možemo pročitati kada su saveti za svetlost u pitanju svode se na ″stavite biljku na južni, severni, zapadni prozor ili na mesto gde je filtrirana svetlost″

Ne znam da li vas ovakve rečenice zbunjuju, mene malo da, prosto ne želim da se opterećujem činjenicom gde mi je koji prozor okrenut, ili šta znači filtrirana svetlost? Ne znam šta to znači, ukoliko mi se tačno ne kaže šta to podrazumeva.
Jedino pravilo koje primenjujem kada su u pitanju biljke kojima treba dosta svetlosti jeste da ih stavim na veoma svetlo mesto, što podrazumeva da su u blizini prozora, ali mesto na koje ne dopiru zraci sunca, od 10h do 17h.

Neke prostorije su cele osunčane i svetle veliki deo dana, u takvom prostoru biljke mogu biti postavljene i na mestu koje nije blizu prozora. To su prostorije u kojima npr možete čitati knjigu, a da pritom ne upalite svetlo.

Ovo su još neki saveti kako da obezbedite dovoljnu količinu svetlosti:

  1. Veštačko osvetljenje takođe zadovoljava potrebe biljaka za svetlošću. Tako da ako je u prostoriji u kojoj su biljke većinu dana upaljeno svetlo, i to će im biti dovoljno, pod uslovom da to nije prigušeno svetlo od lampe.
    2. Još jedno rešenje je da grupišete biljke, i da svakoj grupi biljaka dodelite ličnu stonu lampu. U tom slučaju kupite sijalice koje su namenjene za rast i razvoj sobnih biljaka.

Sve ukupno, biljke bi trebalo da su izložene oko 10h, prirodnom ili veštačkom osvetljenju, ili kombinaciji ta dva.

Da li je potrebno đubrivo za vazdušne biljke?

Sve potrbne hranljive materije vazdušne biljke dobijaju iz vode i iz svog okruženja, tačnije hrane se sitnim česticama prašine.
Đubrenje vazdušnih biljaka nije težak zadatak, niti je suštinski. Mesečna ili tromesečna primena đubriva pomaže vazdušnim biljkama da napreduju, ali i ako preskočite ovaj korak, nije kraj sveta, posebno ako zalivate vazdušne biljke kišnicom ili izvorskom vodom.

Čak i da ih zalivate odstojalom vodom, ili flaširanom, nije neophodno da ih prihranjujete, svakako one rastu veoma sporo.
Ukoliko se odlučite za prihranjivanje, to ćete raditi tečnim đubrivom za bromelije, nekoliko puta godišnje.

Razmnožavanje, cvetanje i životni ciklus Tilandsija

Sada ćete čuti najzabavniji deo o vazdušnim biljkama.

Životni vek većine tilandsija je između 2 i 5 godina. Cvetaju samo jednom u svom životu. Ovo vam može delovati kao tužna činjenica, ali uverićete se da nije tako.
Kada procvetaju, znači da su na vrhuncu svog životnog ciklusa, ali i na početku svoje starosti.

Međutim, cvetanje ovih biljaka, ustvari je početak reproduktivnog procesa.

U zavisnosti od vrste biljke, cvetanje će trajati od nekoliko dana, do nekoliko meseci. Kod nekih vrsta, kao što je npr. Xerigrafica, cvet može da traje i više od godinu dana.

Cvetanje biljke najavljuje razmnožavanje, formiranjem mladica, koje na kraju možete odvojiti od matične biljke, i tako dobijate novu vazdušnu biljku. Ali hajmo redom.

Kada cvetaju vazdušne biljke?

Da li će vaša biljka procvetati pre ili kasnije zavisi od vrste tilandsije.

Obično je većim vrstama potrebno više vremena da bi procvetale, i na cvet možete čekati čak godinu ili više. Manje biljke će procvetati mnogo ranije.

Zdrave vazdušne biljke cvetaće na vreme, a za to je potrebno da ih pravilno negujete, što podrazumeva dosta svetlosti i vlage, po želji i đubrenje.

Ima nešto što bih trebala da vam napomenem.

Može se desiti da kupite biljku koja već na sebi ima mladice, ili biljku koja će ih dobiti veoma brzo, a da pre toga neće cvetati.

Razlog tome je vreme koje biljka provede u rasadniku, pre nego krene u veleprodaju, a onda iz veleprodaje u maloprodaju.

Moguće je da će cvetati u nekom od pomenutih prostora, ali to uopšte ne umanjuje njenu vrednost, jer ubrzo nakon cvetanja stižu vam nove mlade biljke.

Kako brinuti o biljkama koje su u cvetu?

Bez obzira što će vaša biljka ubrzo uginuti, potrebno je da joj pružite istu količinu nege, ustvari potrebno joj je više nege, jer većina vode, hranljivih materija i energije odlazi na cvet.

Sada morate biti pažljivi kada je zalivanje biljke u pitanju.

Kod orošavanja princip je isti, međutim kod kupanja vodite računa da ne pokvasite cvet biljke, jer može doći do truljenja.

Tako da je možda sigurnije da ih držite pod blagim mlazom vode, i tako kontrolišete kupanje.

Razmnožavanje

Nakon cvetanja vaše vazdušne biljke, videćete jedan ili nekoliko novih izraslina, sa strane, uglavnom iznad poslednjih listova biljke.

To su mladunčad, ili bebe vazdušne biljke. Fazu rasta možete podstaći tako što ćete ukloniti cvet sa matične biljke, koji je sada već verovatno sasušen.

Odmah nakon cvetanja formiraće se jedna do tri mladice. Mada i to zavisi od vrste tilandsije. Neke vrste neće stvarati mladunce sve u isto vreme, već će sačekati da uklonite bebe kada dovoljno porastu, i tada će krenuti nova serija.

U proseku, možete očekivati dve do osam beba od svake vazdušne biljke. Što znači, dok trepnete imaćete punu kuću malih zelenih vanzemaljaca smile.

Odvajanje beba od matične biljke.

Mlade biljke ne treba odvajati dok su još sićušne. U tom uzrastu one još uvek nemaju snage da prežive samostalno, i još uvek hranljive materije dobijaju od svoje matične biljke.

Kada dostignu jednu trećinu, do jedne polovine matične biljke, mladunce možete bezbedno odvojiti. To je momenat kada oni imaju dovoljno snage da se samostalno hrane.

Zašto vazdušne biljke umiru posle cvetanja?

Dok su biljke u cvetu, one usmeravaju svoju energiju i hranljive materije ka svom klasu, primetićete i sami da se biljke u tom period brže suše nego obično.

Odmah nakon cvetanja nastaje proces reprodukcije, i tada će vaša vazdušna biljka preusmeriti svu svoju energiju i hranljive materijena svoje mladunce.

To su procesi koji potpuno iscrpe biljku.

Uz pravilnu negu, vaša vazdušna biljka može još relativno dugo živeti, i nastaviti da proizvodi mladunce.

Ali vremenom će sve više venuti i na kraju će uginuti.

Sve dok su bebe biljke male nastavite sa standardnom negom matične biljke, bez obzira što će ona već početi da se suši kod poslednje serije mladunaca, jer ona i u tom stadijumu hrani svoje potomke.

Mogla bih još mnogo toga da vam napišem, ali to ću ostaviti za neki tekst u Blogu. Mislim da vam je sada potpuno jasno zašto sam na početku ove priče napisala da su ovo biljke koje imaju karakter.

Nadam se da su ove pomalo divlje, a opet neverovatno lepe, vazdušne biljke zaintrigirale vašu maštu i da ste poželeli da ih udomite, jer ne znam da li se i vama čini, ali u potpunosti ih možete tretirati kao stvarnog kućnog ljubimca smile.

Na sledećim linkovima možete pogledati vazdušne biljke Ionanthu, Samantu i Hermosa.

Kolekcionarske primerke vazdušnih biljaka možete pogledati na linku Xerographica i Aeranthos.

O Španskoj mahovini, koja je takođe vazdušna biljka, ali koja uopšte ne liči na njih, možete pogledati ovde.