Vodič za korišćenje Sphagnum mahovine u gajenju orhideja

Orhideje su među najlepšim i najpopularnijim sobnim biljkama zahvaljujući svojim prelepim cvetovima i egzotičnom izgledu. Ove biljke dolaze u mnogim vrstama i bojama, prilagođene su različitim uslovima rasta, ali njihova nega može biti izazovna, posebno za početnike. Upravo zbog toga, poznavanje specifičnih metoda gajenja i spašavanja orhideja postaje ključno za uspešno gajenje ovih prelepih biljaka.

Jedna od najkorisnijih komponenti u nezi orhideja je sphagnum mahovina. Ova mahovina se pokazala kao izvanredan alat zahvaljujući svojoj sposobnosti da zadrži vlagu i obezbedi aeraciju korena. U ovom vodiču, saznaćete kako sphagnum mahovina može pomoći u spašavanju orhideja sa oštećenim korenjem ili bez listova, kao i kako pravilno negovati, presaditi i razmnožavati orhideje. Takođe, biće objašnjeni manje poznati saveti i trikovi za uspešan uzgoj phanaelopsis i vanda orhideja, zajedno sa rešavanjem problema koji se mogu pojaviti tokom njihovog gajenja.

Ovaj vodič je namenjen početnicima, iskusnim uzgajivačima, kao i hobi vrtlarima, pružajući sveobuhvatan pristup nezi orhideja kako bi one bile zdrave i lepe tokom cele godine.

1. Regenerisanje orhideje sa oštećenim korenjem

 

Kako sphagnum mahovina može spasiti orhideju kada istrunu koreni, a ostanu listovi?

Kada koreni orhideje istrunu zbog prekomerne vlage ili loše drenaže, listovi često ostaju netaknuti, dajući biljci šansu za oporavak. Sphagnum mahovina može biti ključan faktor u spašavanju takve biljke. Zbog svoje sposobnosti da zadrži vlagu i istovremeno omogući ventilaciju, sphagnum mahovina stvara idealno okruženje za regeneraciju korena.

 

Koraci za oživljavanje orhideje pomoću sphagnum mahovine:

 

 • Priprema biljke: Pažljivo uklonite orhideju iz njenog trenutnog supstrata i temeljno isperite korenje pod mlakom vodom kako biste uklonili sve ostatke zemlje i trule delove. Ovaj korak je ključan za sprečavanje daljeg truljenja i omogućava bolji pregled stanja korena.
 • Trimovanje korena: Koristite sterilne makaze za uklanjanje svih trulih i oštećenih delova korena. Ovo pomaže u sprečavanju širenja infekcije i omogućava biljci da usmeri energiju ka zdravim delovima.
 • Priprema sphagnum mahovine: Natopite sphagnum mahovinu u vodu i zatim je blago iscedite kako bi ostala vlažna, ali ne previše mokra. Prekomerna vlaga može dovesti do razvoja gljivica i plijesni, dok blago vlažna mahovina omogućava optimalne uslove za regeneraciju korena.
 • Postavljanje biljke: Postavite orhideju na krevet od vlažne sphagnum mahovine, pazeći da koreni budu u kontaktu s mahovinom, ali da listovi ostanu iznad nje. Sphagnum mahovina treba da obezbedi podršku korenima i zadrži vlagu bez direktnog kontakta sa listovima kako bi se sprečila pojava truljenja.
 • Nega i održavanje: Stavite biljku na mesto sa indirektnom svetlošću i održavajte sphagnum mahovinu vlažnom, ali ne mokrom. Redovno provetravajte prostor kako biste sprečili pojavu plijesni. Dnevno provetravanje je važno kako bi se obezbedila dobra cirkulacija vazduha oko biljke.
 • Pratite rast korena: Prvi znaci rasta novih korena obično se pojavljuju nakon 2-4 nedelje. Da biste dodatno poboljšali uslove za rast, možete posudu sa orhidejom uviti u prozirnu plastičnu foliju. Ovo će pomoći u održavanju visoke vlažnosti, stvarajući mini-staklenik efekat. Međutim, važno je svakodnevno provetravati biljku kako bi se sprečila kondenzacija i razvoj plijesni. Nakon što koreni dostignu dužinu od nekoliko centimetara, biljka se može smatrati stabilizovanom i spremnom za presađivanje u standardni Supstrat za orhideje.

2. Regenerisanje orhideje kojoj su otpali svi listovi

 

Kako sphagnum mahovina može spasiti orhideju kada otpadnu listovi, a ostane korenje

Gubitak listova može izgledati kao smrtonosni udarac za orhideju, ali koreni često ostaju zdravi i sposobni za regeneraciju novih izdanaka. Sphagnum mahovina može pružiti potrebnu vlagu i podršku korenima kako bi biljka ponovo proklijala.

 

Koraci za oživljavanje orhideje pomoću sphagnum mahovine:

 

 • Priprema korena: Kao i kod oštećenih korena, pažljivo uklonite biljku iz njenog supstrata i isperite korenje.
 • Trimovanje i tretiranje korena: Uklonite oštećene delove i tretirajte preostale korene fungicidom kako biste sprečili infekcije.
 • Postavljanje biljke u sphagnum mahovinu: Pripremite vlažnu sphagnum mahovinu i nežno smestite korenje unutar nje.
 • Održavanje vlage: Održavajte sphagnum mahovinu konstantno vlažnom, ali ne previše mokrom. Osigurajte dobro provetravanje kako bi se izbegla plijesan.
 • Stimulacija novog rasta: Postavite biljku na mesto sa indirektnom svetlošću i povremeno koristite slabo koncentrisano đubrivo za orhideje kako biste podstakli novi rast listova.
 • Pratite rast korena: Prvi znaci rasta novih korena obično se pojavljuju nakon 2-4 nedelje.
 • Da biste dodatno poboljšali uslove za rast, možete posudu sa orhidejom uviti u prozirnu plastičnu foliju. Ovo će pomoći u održavanju visoke vlažnosti, stvarajući mini-staklenik efekat. Međutim, važno je svakodnevno provetravati biljku kako bi se sprečila kondenzacija i razvoj plijesni. Nakon što koreni dostignu dužinu od nekoliko centimetara, biljka se može smatrati stabilizovanom i spremnom za presađivanje u standardni supstrat za orhideje.

Koraci za oživljavanje orhideje pomoću sphagnum mahovine omogućavaju postepenu regeneraciju i jačanje korenovog sistema, obezbeđujući biljci optimalne uslove za ponovni rast i cvetanje.

Sfagnum mahovina

Bilo da gajite, pričvršćujete ili razmnožavate biljke, sfagnum mahovina će vam pomoći u tome. Kada jednom otkrijete sve načine na koje može da koristi vašim biljkama, poželećete da počnete da je koristite što pre.

Presađivanje regenerisane orhideje

 

Kada i kako presaditi orhideju u Supstrat za orhideje?

Kada orhideja pokaže znakove novog rasta i koreni počnu da se šire, vreme je za presađivanje u supstrat. Optimalno vreme za regeneraciju orhideje može varirati u zavisnosti od vrste orhideje, uslova okoline, i stepena oštećenja. Generalno, proces regeneracije može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Većina orhideja počinje da pokazuje znake novog rasta korena u roku od 2-4 nedelje kada se obezbede optimalni uslovi. Međutim, kompletna regeneracija, gde biljka postane dovoljno snažna za presađivanje, može potrajati i do 2-3 meseca.

 

1. Kada presaditi orhideju u supstrat za orhideje

 

 • Prvi znaci rasta korena: Kada primetite da novi koreni počinju da rastu i dostignu dužinu od najmanje 3-5 centimetara, to je znak da je biljka spremna za presađivanje.
 • Stabilnost biljke: Orhideja treba da pokaže stabilan rast, sa novim korenima koji su zdravi i čvrsti na dodir. Listovi treba da budu zeleni i čvrsti, bez znakova uvenulosti ili žutila.
 • Sezonski faktori: Idealno je presađivati orhideju tokom perioda aktivnog rasta, obično u proleće ili rano leto, kada su uslovi za rast najpovoljniji.

 

2. Kako presaditi orhideju u supstrat za orhideje

 

 • Priprema supstrata: Koristite specijalizovan supstrat za orhideje koji obezbeđuje dobru drenažu i aeraciju. Supstrat treba da sadrži mešavinu borove kore, kokosovih vlakana, perlita i uglja.
 • Pažljivo uklanjanje iz sphagnum mahovine: Pažljivo uklonite orhideju iz sphagnum mahovine, pazeći da ne oštetite nove korene.
 • Postavljanje u novu posudu: Postavite orhideju u novu, sterilnu posudu, vodeći računa da koreni budu ravnomerno raspoređeni. Lagano dodajte supstrat oko korena, ne zbijajući ga previše, kako bi se obezbedila dobra cirkulacija vazduha.
 • Prvo zalivanje: Zalijte biljku temeljno nakon presađivanja i postavite je na mesto sa indirektnom svetlošću. Pratite vlagu u supstratu i prilagodite zalivanje prema potrebama biljke.

Uzimajući u obzir sve ove faktore, proces regeneracije i presađivanja orhideje može biti uspešan, osiguravajući zdrav rast i cvetanje u budućnosti.

 

3. Važnost korišćenja kvalitetnog supstrata

 

Kvalitetan supstrat za orhideje omogućava korenima da dišu i sprečava zadržavanje prekomerne vlage, što smanjuje rizik od truljenja. Supstrat treba da bude lagan, porozan i bogat organskim materijalima koji polako oslobađa hranljive materije.

BRIGID Supstrat za orhideje nudi nekoliko ključnih benefita biljkama:

 • Optimalna drenaža i aeracija: Ovaj supstrat sadrži mešavinu borove kore, kokos čipsa, perlita i uglja, što obezbeđuje savršenu ravnotežu između zadržavanja vlage i dobrog protoka vazduha. To omogućava korenima da dišu i smanjuje rizik od truljenja zbog prekomerne vlage.
 • Postepeno oslobađanje hranljivih materija: Supstrat je bogat organskim elementima koje polako oslobađaju hranljive materije, pružajući kontinuiranu ishranu orhidejama bez potrebe za čestim đubrenjem. Ovo pomaže u održavanju stabilnog i zdravog rasta biljaka.
 • Podrška za rast korena: Lagana i porozna struktura supstrata omogućava korenima da se lako šire i razvijaju, što je ključno za zdravlje i stabilnost biljke. Dobar rast korena direktno utiče na sposobnost orhideje da apsorbuje vodu i hranljive materije.
 • Prevencija bolesti: Korišćenjem kvalitetnog supstrata smanjuje se rizik od bolesti i štetočina, što smanjuje potrebu za hemijskim tretmanima i povećava otpornost biljaka.
 • Jednostavnost upotrebe: Supstrat je spreman za upotrebu i ne zahteva dodatne pripreme. Ovo čini proces presađivanja jednostavnim i brzim, idealnim i za početnike i za iskusne uzgajivače.

Korišćenje kvalitetnog supstrata za orhideje ne samo da podržava zdrav rast i cvetanje, već i smanjuje rizik od problema povezanih sa zadržavanjem vode i lošom aeracijom. Ovaj supstrat osigurava da vaše orhideje dobiju najbolju moguću negu, omogućavajući im da procvetaju u punom sjaju.

Akcija!

Supstrat za orhideje 5L

Kombinacija sastojaka stvara savršeno uravnotežen supstrat koji omogućava orhidejama da napreduju u optimalnim uslovima.

Svaki sastojak ima svoju ulogu u očuvanju vlage, drenaže, i obezbeđivanju potrebne hranljive podrške.

Ova mešavina je stvorena s ciljem da tvoje orhideje budu srećne, zdrave i zadovoljne u svojim saksijama.

Nega orhideja

 

Orhideje su magične, ali mogu biti pomalo temperamentne. Nažalost, nije čudo što mnogi ljudi samo uživaju u njima dok cvetaju, a onda ih bacaju, Ali ako želite da zadržite svoju orhideju godinama, onda bi trebalo da znate na šta da pazite i kako da to rešite ako se problem desi.

 

Osnovni saveti za negu orhideja

 

1. Zalivanje: Orhideje zalivajte tek kada se supstrat osuši. Koristite kišnicu, odstojalu, flaširanu ili destilovanu vodu kako biste izbegli nakupljanje minerala koje može oštetiti korenje. Prekomerno zalivanje je čest uzrok truljenja korena, pa je važno održavati balans.

2. Svetlost: Obezbedite dovoljno indirektne svetlosti. Phanaelopsis orhideje posebno vole svetla mesta bez direktnog sunčevog zračenja koje može izazvati opekotine na listovima. Optimalna pozicija je blizu prozora sa filtriranom svetlošću.

3. Vlaga: Održavajte visoku vlažnost oko biljaka pomoću ovlaživača ili postavljanjem posuda s vodom u blizini. Idealna vlažnost za većinu orhideja je između 50-70%. Povremeno prskanje listova destilovanom vodom može pomoći u održavanju potrebne vlažnosti.

4. Temperatura: Orhideje preferiraju temperature između 18°C i 24°C tokom dana, sa blagim padom noću. Izbegavajte nagle promene temperature koje mogu stresirati biljku.

5. Đubrenje: Koristite specijalizovano đubrivo za orhideje, u slabo koncentrisanom rastvoru. Đubrite jednom mesečno tokom perioda rasta, a smanjite ili potpuno prestanite tokom perioda mirovanja.

6. Prozračivanje: Osigurajte dobru cirkulaciju vazduha oko biljaka kako biste sprečili razvoj plijesni i bolesti. Redovno provetravanje prostorije može pomoći u održavanju optimalnih uslova.

7. Kontrola biljke: Redovno pregledajte orhideje na znakove bolesti ili štetočina. Brza intervencija može sprečiti ozbiljnije probleme. Uklonite suve ili bolesne delove biljke kako biste podstakli zdrav rast.

8. Presađivanje: Orhideje je potrebno presađivati svake 2-3 godine, ili kada supstrat postane previše zbijen ili se koreni previše prošire. Koristite kvalitetan Supstrat za orhideje iz naše ponude kako biste obezbedili optimalne uslove za rast.

9. Sanacija problema: Ako primetite probleme kao što su žuti listovi, mekani koreni ili opadanje pupoljaka, odmah prilagodite negu. Često su problemi povezani sa prekomernim ili nedovoljnim zalivanjem, lošim uslovima svetlosti ili neadekvatnom vlažnošću.

10.Podrška za cvetanje: Da biste podstakli cvetanje, obezbedite stabilne uslove i pravilnu negu tokom cele godine. Povremeno prilagođavanje temperature može podstaći orhideje da ponovo procvetaju.

Održavanje orhideja u optimalnim uslovima nije teško uz pravu negu i pažnju. Kvalitetan supstrat može značajno doprineti zdravlju i lepoti vaših orhideja, omogućavajući im da cvetaju i rastu u punom sjaju.

 

Manje poznati saveti i trikovi za uzgoj orhideja (phanaelopsis i vanda)

 

Pravilan izbor posuda: Koristite providne posude za phanaelopsis kako biste mogli pratiti stanje korena. Providne posude omogućavaju svetlu da dopre do korena, što je važno jer koreni takođe učestvuju u fotosintezi.

Dodatna ishrana: Redovno đubrenje slabom koncentracijom đubriva tokom perioda rasta. Koristite đubrivo specifično formulisano za orhideje i primenjujte ga u pravilnim razmacima kako biste obezbedili kontinuiranu ishranu bez predoziranja.

Povremeno kupanje: Orhideje vole povremeno kupanje – potopite ih u vodu na nekoliko minuta, a zatim ih temeljno iscedite. Ovo pomaže da se koreni dobro hidrira, a takođe uklanja nakupljene soli na supstratu.

Rotacija biljke: Rotirajte orhideju za četvrtinu okreta svake nedelje kako biste osigurali ravnomeran rast. Ovo pomaže biljci da primi svetlost sa svih strana i održava simetričan rast.

Čišćenje listova: Redovno brišite listove vlažnom krpom kako biste uklonili prašinu i omogućili bolju fotosintezu. Izbegavajte upotrebu hemijskih sredstava koja mogu oštetiti listove.

Upotreba uglja: Dodajte komadiće aktivnog uglja u supstrat kako biste sprečili razvoj plesni i održali zdravlje korena. Ugalj ima antiseptička svojstva koja pomažu u održavanju supstrata čistim.

Povećanje vlažnosti: Postavite posudu sa vodom blizu orhideja ili koristite ovlaživač vazduha kako biste održali odgovarajuću vlažnost. Alternativno, možete koristiti posudu sa kamenčićima i vodom ispod saksije, pazite da koreni nisu direktno u vodi.

Kontrola temperature: Pratite temperaturne promene i izbegavajte ekstremne uslove. Orhideje preferiraju stabilne temperature bez naglih promena koje mogu izazvati stres i opadanje pupoljaka.

Promena svetlosnih uslova: Kada orhideja prestane da cveta, premestite je na svetlije mesto ili pod fluorescentne lampe na 14 sati dnevno kako biste stimulisali ponovni rast i cvetanje.

Sanacija cvetnih stabljika: Nakon cvetanja, orežite cvetne stabljike odmah ispod drugog ili trećeg čvora (od osnove), što može podstaći biljku da proizvede nove cvetove iz preostalih čvorova.

Korišćenjem ovih saveta i trikova možete značajno poboljšati zdravlje i vitalnost vaših orhideja, omogućavajući im da cvetaju češće i bujnije. Pravilan izbor posuda, dodatna ishrana, povremeno kupanje i adekvatna briga o listovima i korenima ključni su za uspešan uzgoj orhideja.

Promene na listovima orhideja

1. Žuti listovi: Prekomerno zalivanje ili nedostatak svetlosti. Takođe, prirodno starenje može uzrokovati žućenje donjih listova.

2. Smeđe mrlje: Prekomerna vlaga ili gljivične infekcije. Mrlje mogu postati mekane i vlažne, što je znak gljivične infekcije. Povećanje ventilacije i smanjenje zalivanja može pomoći u prevenciji.

3. Bledi listovi: Nedostatak hranljivih materija, posebno azota, može uzrokovati blede ili žućkaste listove. Redovno đubrenje specijalizovanim đubrivom za orhideje može rešiti ovaj problem.

4. Crne mrlje: Bakterijske infekcije ili prekomerna izloženost direktnoj sunčevoj svetlosti. Crne mrlje često prate oštećenje tkiva i mogu se širiti brzo. Orezivanje zaraženih delova i upotreba bakarnih fungicida može pomoći.

5. Naborani listovi: Nedovoljno zalivanje ili previše suvi vazduh. Naborani listovi su često znak da biljka ne dobija dovoljno vode. Povećanje vlažnosti i redovno zalivanje može pomoći.

6. Mekani listovi: Previše zalivanja. Mekani listovi su znak truljenja korena, koje je često uzrokovano prekomernom vlagom u supstratu. Smanjite zalivanje i proverite stanje korena.

7. Lepljivi listovi: Prisustvo štetočina kao što su lisne vaši ili štitaste vaši. Lepljivost je rezultat sekreta koje ove štetočine ostavljaju. Redovno pranje listova i upotreba insekticida može rešiti problem.

8. Uvijeni listovi: Neadekvatni uslovi okoline, kao što su hladnoća ili suša. Uvijeni listovi mogu biti rezultat stresa usled naglih promena temperature ili niske vlažnosti. Održavanje stabilnih uslova okoline i povremeno prskanje listova može pomoći.

9. Smeđe fleke oivičene belim: Direktna izloženost sunčevoj svetlosti može uzrokovati opekotine koje se manifestuju kao smeđi ili beli tragovi na listovima. Premestite biljku na mesto sa indirektnom svetlošću i izbegavajte izlaganje direktnom suncu.

10. Blistavi listovi: Znak zdravlja, uz pravilno zalivanje i svetlost. Blistavi, zeleni listovi ukazuju na dobru negu i optimalne uslove.

Razumevanje ovih promena na listovima orhideja može pomoći u pravovremenom identifikovanju problema i preduzimanju odgovarajućih koraka za njihovo rešavanje, osiguravajući tako dugovečnost i zdravlje vaših biljaka.

Zašto pupoljci orhideja opadaju

 

Gubitak pupoljaka može biti izuzetno frustrirajući za svakog ljubitelja kućnih biljaka. Nakon što vaša orhideja konačno formira novu cvetnu stabljiku i mali pupoljci se pojave, može se desiti da pupoljci iznenada počnu da otpadaju.

Pupoljci mogu otpasti bilo kada, bilo da su tek počeli da se formiraju ili su već formirani. Ovo se dešava zbog različitih faktora. Kada su uslovi okoline nepovoljni, biljka odbacuje pupoljke jer oni troše najviše energije. Na taj način, biljka može da usmeri svoju energiju na preživljavanje i održavanje važnijih delova, kao što su lišće i korenje.

Opadanje pupoljaka može biti uzrokovano različitim faktorima kao što su:

 1. Nagle promene temperature: Orhideje su osetljive na nagle promene u okolini. Održavanje stabilne temperature može pomoći u sprečavanju opadanja pupoljaka.

2. Nedostatak vlage: Pupoljci zahtevaju stabilnu vlažnost. Suvi vazduh može izazvati dehidraciju pupoljaka, što vodi njihovom opadanju. Održavanje visoke vlažnosti oko biljaka je ključno.

3. Nedostatak hranljivih materija: Pravilna ishrana je ključna za cvetanje. Nedostatak esencijalnih hranljivih materija kao što su fosfor i kalijum može rezultirati slabim razvojem pupoljaka koji padaju pre nego što procvetaju.

4. Previše ili premalo zalivanje: Prekomerno ili nedovoljno zalivanje može stresirati biljku, što dovodi do opadanja pupoljaka. Orhideje treba zalivati tek kada se supstrat osuši, koristeći kišnicu ili destilovanu vodu.

5. Loša cirkulacija vazduha: Nedovoljna ventilacija može izazvati stagnaciju vazduha i povećanje vlažnosti, što može doprineti razvoju gljivičnih infekcija koje napadaju pupoljke.

6. Prisustvo štetočina: Insekti kao što su tripsi ili paukovi mogu napasti pupoljke, uzrokujući njihovo opadanje. Redovno pregledanje biljke i korišćenje odgovarajućih insekticida može pomoći u kontroli štetočina.

7. Neodgovarajući supstrat: Supstrat koji se previše zbijao ili ne obezbeđuje dobru drenažu može izazvati truljenje korena, što indirektno utiče na zdravlje pupoljaka. Korišćenje kvalitetnog supstrata iz vaše ponude može značajno poboljšati uslove za razvoj pupoljaka.

8. Stres zbog promene okoline: Premestanje biljke iz jednog mesta u drugo, posebno ako se menjaju svetlosni uslovi ili temperatura, može izazvati stres koji dovodi do opadanja pupoljaka. Postepeno prilagođavanje biljke novim uslovima može pomoći u smanjenju stresa.

9. Osetljivost na hemikalije: Upotreba agresivnih sredstava za čišćenje u blizini orhideja može uzrokovati opadanje pupoljaka. Izbegavajte upotrebu hemikalija u blizini biljaka i koristite samo blaga sredstva za čišćenje listova.

10. Starenje biljke: Starije orhideje mogu prirodno izgubiti pupoljke kako bi uštedile energiju za nove cikluse rasta. Održavanje redovnog ciklusa nege i povremeno podmlađivanje biljke može pomoći u održavanju njenog cvetanja.

Razumevanje i prepoznavanje ovih faktora može pomoći u pravovremenoj intervenciji i sprečavanju opadanja pupoljaka, osiguravajući bogato i dugotrajno cvetanje vaših orhideja.

Razmnožavanje orhideja

 

1. Keikiji: Mali izbojci koji rastu na cvetnim stapkama. Ovi izbojci su genetski identični matičnoj biljci i predstavljaju jedan od najlakših načina za razmnožavanje orhideja kod kuće.

2. Deljenje biljke: Pogodno za orhideje sa pseudobulbama, kao što su Cattleya i Dendrobium. Proces podrazumeva podelu biljke na nekoliko delova, svaki sa svojim korenjem i pseudobulbama, što omogućava svakom delu da nastavi samostalno da raste.

3. Kloniranje: Laboratorijska metoda koja se koristi za masovnu proizvodnju orhideja. Kloniranje podrazumeva uzimanje ćelija ili tkiva sa matične biljke i njihovo uzgajanje u sterilnim uslovima kako bi se proizvele genetski identične biljke.

Šta je keiki?

Keikiji su mali klonovi matične biljke koji se mogu razviti u nove, samostalne biljke. Nastaju na cvetnim stabljikama ili čvorićima orhideje, posebno kod vrsta kao što su Phalaenopsis i Dendrobium. Keikiji obično nastaju kao odgovor na stresne uslove ili hormonalne promene unutar biljke.

Razvoj keikija:

 

 • Formiranje: Keiki počinje kao mali izdanak na cvetnoj stabljici ili čvoriću. Postepeno razvija listove i korenje.
 • Zalivanje i nega: Tokom formiranja keikija, nastavite sa redovnim zalivanjem i negom matične biljke, pazeći da keiki dobije dovoljno vlage i hranljivih materija.
 • Odvajanje: Kada keiki razvije dovoljan broj korena (obično 3-5 korena dužine najmanje 5 cm) i listova, spreman je za odvajanje. Pažljivo ga odvojite od matične biljke sterilnim makazama.
 • Presađivanje: Posadite keiki u mali lonac sa kvalitetnim supstratom za orhideje. Poželjno je koristiti providnu posudu kako biste mogli pratiti razvoj korena.

 

Prednosti razmnožavanja putem keikija:

1. Jednostavnost: Proces je jednostavan i može se obaviti kod kuće bez potrebe za specijalizovanom opremom.

2. Genetska identičnost: Keikiji su genetski identični matičnoj biljci, što znači da će zadržati sve njene karakteristike.

3. Veći broj biljaka: Omogućava brzo povećanje broja biljaka bez potrebe za kupovinom novih orhideja.

Saveti za uspešno razmnožavanje keikija:

Hormonalni stimulatori: Ponekad možete koristiti hormonalne stimulanse poput citokinina, biljnog hormona, kako biste podstakli formiranje keikija.

Održavanje vlage: Osigurajte visoku vlažnost tokom razvoja keikija kako biste podstakli rast korena.

Pravilno osvetljenje: Držite biljku na mestu sa dovoljno indirektnog svetla kako bi se keiki pravilno razvijao.

Razmnožavanje orhideja putem keikija je praktičan i efikasan način za proširenje vaše kolekcije orhideja, omogućavajući vam da uživate u lepoti ovih prelepih biljaka kroz generacije.

 

1. Razmnožavanje Phalaenopsis orhideja

Phalaenopsis orhideje se najčešće razmnožavaju putem keikija i semena.

Keikiji: Najčešći način razmnožavanja Phalaenopsis orhideja. Keikiji se formiraju na cvetnim stapkama i, kada razviju dovoljno korena i listova, mogu se pažljivo odvojiti i posaditi u novi supstrat.

Razmnožavanje semenom: Ovaj proces je složen i obično se izvodi u laboratorijskim uslovima. Seme Phalaenopsis orhideja je veoma sitno i nema hranljive materije, pa je potrebna specijalna hranljiva podloga za klijanje i rast.

 

2. Razmnožavanje Vanda orhideja

Vanda orhideje se mogu razmnožavati na nekoliko načina, uključujući deljenje biljke i korišćenje keikija.

Deljenje biljke: Kada Vanda orhideja razvije dovoljno veliki korenov sistem i brojne vazdušne korene, može se pažljivo podeliti na dva ili više delova. Svaki deo treba da ima dovoljno korena i listova kako bi mogao da preživi i nastavi da raste samostalno.

Keikiji: Kao i kod Phalaenopsis, keikiji se mogu formirati na cvetnim stapkama Vanda orhideja. Kada keiki razvije dovoljno korena i listova, može se odvojiti i posaditi u novi supstrat.

Šta raditi kada biljka precveta

 

Nakon cvetanja, orhideje ulaze u period mirovanja, tokom kojeg se pripremaju za sledeći ciklus cvetanja. Evo detaljnijih koraka koje treba preduzeti:

 • Skratite cvetni štap: Nakon što svi cvetovi opadnu, orežite cvetnu dršku. Kod Phalaenopsis orhideja, cvetna štapka se može skratiti odmah iznad čvora (nodusa) koji je najbliži bazi biljke. Ovo može podstaći biljku da razvije novu cvetni štap iz istog čvora. Kod drugih vrsta, kao što su Vanda, cvetne štapke se obično orezuju blizu baze.
 • Smanjite zalivanje: Tokom perioda mirovanja, biljci je potrebno manje vode. Smanjite učestalost zalivanja kako biste omogućili supstratu da se osuši između zalivanja. Ovo pomaže u sprečavanju truljenja korena i održava biljku zdravom.
 • Premestite biljku na hladnije mesto: Orhideje vole da imaju period sa nižim temperaturama kako bi se pripremile za sledeći ciklus cvetanja. Premestite biljku na mesto gde je temperatura nekoliko stepeni niža od uobičajene, ali pazite da ne bude previše hladno. Optimalna temperatura tokom mirovanja je obično između 15°C i 18°C.
 • Smanjite svetlost: Tokom mirovanja, biljci je potrebno manje svetlosti. Premestite je na mesto sa manje svetlosti ili obezbedite filtriranu svetlost. Ovo može biti dalje od prozora ili na severnoj strani kuće, gde je osvetljenje blaže.
 • Pratite vlažnost: Iako smanjujete zalivanje, održavajte odgovarajuću vlažnost vazduha. Upotreba ovlaživača ili postavljanje posude sa vodom u blizini biljke može pomoći u održavanju potrebne vlažnosti.
 • Prestanite sa đubrenjem: Tokom perioda mirovanja, prestanite sa đubrenjem. Biljka trenutno ne zahteva dodatne hranljive materije i đubrenje može izazvati stres ili oštećenje korena.
 • Redovno pregledajte biljku: Iako je biljka u mirovanju, redovno je pregledajte na znakove bolesti ili štetočina. Brza intervencija može sprečiti ozbiljnije probleme.
 • Priprema za novi ciklus cvetanja: Kada primetite znakove novog rasta, poput novih izdanaka ili korena, postepeno povećajte zalivanje i vratite biljku na toplije i svetlije mesto. Počnite sa laganim đubrenjem kako biste podržali novi rast.

Pridržavanjem ovih koraka nakon cvetanja, obezbedićete da vaša orhideja ostane zdrava i spremna za sledeći ciklus cvetanja, čime će vas nagraditi novim prelepim cvetovima.

Šta su pseudobulbe i njihova uloga

 

Pseudobulbe su zadebljani delovi stabljike koji skladište vodu i hranljive materije, pomažući biljci da preživi u periodima suše. Ove strukture se nalaze kod mnogih epifitskih orhideja i igraju ključnu ulogu u njihovom preživljavanju.

Međutim, nemaju sve orhideje pseudobulbe. Pseudobulbe su karakteristične za epifitske orhideje iz rodova kao što su Cattleya, Oncidium, Dendrobium i Cymbidium. Ove strukture pomažu biljkama da skladište vodu i hranljive materije, omogućavajući im da prežive u promenljivim i često nepovoljnim uslovima okoline.

Mnoge popularne orhideje, poput Phalaenopsis i Vanda, nemaju pseudobulbe. Umesto toga, ove vrste se oslanjaju na svoje debelo i mesnato korenje za skladištenje vode i hranljivih materija. Phalaenopsis orhideje, na primer, imaju monopodijalni rast, što znači da rastu vertikalno iz centralnog stabla, bez formiranja pseudobulbi.

 

Detaljnije funkcije pseudobulbi:

 

Skladištenje vode: Pseudobulbe omogućavaju biljci da akumulira vodu tokom kišnih perioda, čime se obezbeđuje stalna rezerva vlage koja se koristi tokom sušnih perioda.

Skladištenje hranljivih materija: Pseudobulbe čuvaju esencijalne hranljive materije kao što su šećeri, minerali i druge organske materije, koje biljka koristi tokom rasta i cvetanja, kao i u periodima kada su resursi oskudni.

Podrška rastu: Tokom perioda aktivnog rasta, pseudobulbe oslobađaju skladištene hranljive materije, pružajući energiju za razvoj novih listova, korena i cvetnih stabljika.

Regeneracija: Ako dođe do oštećenja drugih delova biljke, pseudobulbe mogu poslužiti kao izvor regeneracije, omogućavajući biljci da proizvede nove izbojke iz spavajućih pupoljaka.

Adaptacija na stresne uslove: Pseudobulbe omogućavaju orhidejama da prežive u promenljivim i stresnim uslovima okoline, kao što su promene temperature i vlage.

 

Kako brinuti o pseudobulbama:

 

 • Zalivanje: Pravilno zalivanje je ključno za zdravlje pseudobulbi. Izbegavajte prekomerno zalivanje koje može dovesti do truljenja.
 • Svetlost: Osigurajte dovoljno indirektne svetlosti kako bi pseudobulbe mogle da efikasno skladište energiju.
 • Đubrenje: Redovno đubrenje pomaže u obnavljanju hranljivih materija u pseudobulbama, podržavajući zdrav rast i cvetanje.
 • Provetravanje: Dobra cirkulacija vazduha oko biljke pomaže u održavanju pseudobulbi suvim i smanjuje rizik od bolesti.

Razumevanje uloge pseudobulbi i njihova pravilna nega omogućavaju vašim orhidejama da ostanu zdrave i otporne, čak i u nepovoljnim uslovima.

 

Zalivanje i supstrat za obe vrste

 

Potrebe za zalivanjem i supstratom nisu iste za orhideja koje imaju pseudobulbe i onih koje nemaju.

 

1. Orhideje sa pseudobulbama (Cattleya, Oncidium, Dendrobium, Cymbidium)

 

 • Zalivanje: Orhideje sa pseudobulbama imaju veću toleranciju na sušne periode zahvaljujući skladištenju vode u pseudobulbama. Zalivanje treba obaviti kada se supstrat gotovo potpuno osuši. Važno je izbegavati prekomerno zalivanje kako bi se sprečilo truljenje korena.
 • Supstrat: Ove orhideje obično preferiraju supstrat koji obezbeđuje dobru drenažu i aeraciju. Supstrat treba dabude dovoljno porozan da omogući korenima da dišu.
Akcija!

Botanika Mix supstrat 5L

Komponente Botanika supstrata su pažljivo odabrane kako bi se stvorila mešavina elemenata koja podržava potrebe ove grupe biljaka.

Svaki sastojak doprinosi različitim aspektima zdravlja biljaka, kao što su drenaža, vlažnost, hranjenje i struktura zemljišta.

2. Orhideje bez pseudobulbi (Phalaenopsis, Vanda)

 

 • Zalivanje: Orhideje bez pseudobulbi, poput Phalaenopsis i Vanda, imaju konstantniju potrebu za vlagom jer nemaju strukture za skladištenje vode. Zalivanje treba biti redovno, supstrat treba da se osuši između zalivanja, ali ne previše. Phalaenopsis orhideje posebno vole da im koreni budu vlažni, ali ne mokri.
 • Supstrat: Phalaenopsis orhideje često se uzgajaju u providnim posudama, sa rastresitim supstratom kako bi se omogućila dobra drenaža i pristup svetlosti korenima. Vanda orhideje, s druge strane, često se uzgajaju u korpama ili visećim kontejnerima bez supstrata ili sa Supstratom za orhideje, jer im je potrebna visoka cirkulacija vazduha oko korena.

Razumevanje specifičnih potreba za zalivanjem i supstratom za različite vrste orhideja omogućava vam da obezbedite najbolju moguću negu za svaku vrstu, održavajući ih zdravim i bujnim.

Akcija!

Supstrat za orhideje 5L

Kombinacija sastojaka stvara savršeno uravnotežen supstrat koji omogućava orhidejama da napreduju u optimalnim uslovima.

Svaki sastojak ima svoju ulogu u očuvanju vlage, drenaže, i obezbeđivanju potrebne hranljive podrške.

Ova mešavina je stvorena s ciljem da tvoje orhideje budu srećne, zdrave i zadovoljne u svojim saksijama.

Napomena o autorskim pravima

Kopiranje i korišćenje delova ili celog teksta bez pisane saglasnosti vlasnika teksta, Studio Provansa, strogo je zabranjeno. Ukoliko želite da koristite sadržaj, obavezni ste da dobijete pisanu saglasnost ili da postavite link ka izvornom tekstu. Hvala na razumevanju.

© Studio Provansa. Sva prava zadržana.

error: Content is protected !!